botulizm

Więcej o:

botulizm

  • Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]

    na organizm? Obniża płodność i odporność, prowadzi do otyłości, jest rakotwórczy i przyspiesza proces starzenia. Trudno zjeść dużo miodu, bo ma mdły smak. To zarazem jego zaleta i wada. Miodu nie powinny jeść małe dzieci, bo zawarte w nim bakterie powodują botulizm dziecięcy. Ryzyko jest minimalne

  • Bakteria Clostridium: gatunki, występowanie i choroby

    , perforacji jelita grubego czy sepsy. Więcej informacji o Clostridium difficile znajdziesz tutaj. Clostridium botulinum Clostridium botulinum, czyli laseczka jadu kiełbasianego, to bardzo groźna bakteria. Botulinum wytwarza jad kiełbasiany, który powoduje zatrucie. Choroba wywołana botulinum to botulizm

  • Holender przed sądem za współudział w gazowaniu Kurdów

    bakterie wąglika oraz zarazki powodujące zapalenie opon mózgowych, grypę, botulizm, choroby płuc i tężec. W 1985 r. amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom wysłało do Bagdadu "w celu badań medycznych" trzy transporty wirusa choroby zachodniego Nilu powodującej m.in. choroby mózgu i rdzenia

  • Domowe sposoby na zatrucie pokarmowe. Co robić, żeby sobie nie zaszkodzić?

    spowodowane m.in. salmonellą, wirusem WZW typu A oraz jadem kiełbasianym (tzw. botulizm) wymagają albo wizyty u lekarza, albo nawet hospitalizacji. Jeżeli objawy zatrucia utrzymują się dłużej niż kilka dni, należy obowiązkowo zgłosić to lekarzowi. Alarmującym sygnałem jest stolec z krwią lub zielono-żółtym

  • Zatrucia pokarmowe

    chorują rzadziej. A jak grzybów w lasach na lekarstwo, to zbierają wszystko, co się da, i to od razu widać w szpitalnych statystykach. Czytaj także: Botulizm