Zielony stolec u dorosłego - co oznacza?

Jednym z tych sygnałów, które świadczą o nieprawidłowościach w funkcjonowaniu organizmu, jest barwa oraz konsystencja stolca. Choć dla wielu rozmawianie o wydzielinach jest tematem wstydliwym, to w przypadku jakichkolwiek podejrzeń, warto przełamać swoje opory i o wszystkim powiedzieć lekarzowi. Co oznacza zielony stolec u dorosłego?

Zielony stolec - o czym świadczy kolor stolca?

Kolor, konsystencja, struktura oraz zapach stolca to czynniki, na podstawie których można wywnioskować stan układu pokarmowego. Choć przyglądanie się swoim wydzielinom dla wielu może wydawać się obrzydliwe, często właśnie w ten prosty sposób udaje się zapobiec rozwojowi chorób - zauważając w porę niepokojące objawy.

Zmiana barwy i konsystencji uzależniona jest zwykle od tego, co zostało spożyte poprzedniego dnia. Krótkotrwała zmiana nie jest niczym niepokojącym, zwłaszcza, jeśli występuje tylko jednokrotnie między kolejnymi wypróżnieniami. Jeśli jednak zmiana koloru występuje przez dłuższy czas, warto przyjrzeć się bliżej swojemu organizmowi - może to bowiem świadczyć o mniej lub bardziej poważnych problemach ze zdrowiem. Jeśli stolec przybiera barwę inną, niż kolor starego złota i utrzymuje się przez jakiś czas, należy potraktować to jako ostrzeżenie i udać się do lekarza, by ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy. Jedną z sytuacji, która powinna zwrócić uwagę, jest zielona barwa stolca.

Zobacz wideo

Zielony stolec u dorosłego 

Zielone zabarwienie stolca wynika z kilku przyczyn. W wątrobie nieustannie wydzielana jest żółć, spływająca bezpośrednio do jelita cienkiego, lub magazynowana w pęcherzyku żółciowym. To właśnie ona odpowiada za prawidłowe, brązowe zabarwienie stolca. W wyniku oddziaływania bakterii jelita grubego, żółć zmienia stopniowo swoje zabarwienie z zielonkawego na żółty, a następnie brązowy. Jeśli stolec ma zielone zabarwienie, może to być sygnałem, że pokarm przeszedł przez jelito w szybszym tempie, niż powinien - na etapie, gdy żółć jeszcze nie zmieniła swojego koloru z zielonego na brązowy. Jest to szczególnie częsty przypadek w sytuacji rozwolnienia.

Zielony kolor stolca może być również spowodowany spożywaniem dużej ilości pokarmu bogatego w chlorofil (warzywa liściaste, szpinak, kapusta). To naturalny barwnik występujący w dużych ilościach w tych pokarmach. Jeśli zielony stolec u dorosłego występuje po spożyciu takich produktów, nie ma powodów do obaw. Jeśli jednak pojawia się pomimo braku spożycia warzyw zawierających chlorofil, a także utrzymuje się dłużej niż 2 dni, należy udać się do lekarza - może to być bowiem objaw: 

  • zatrucia pokarmowego,
  • skutków ubocznych leków,
  • chorób układu pokarmowego ,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • zwiększonej ilości nieprzyjaznych bakterii w jelicie cienkim,
  • chorób układu pokarmowego (wrzodziejącego zapalenia jelita przyjaznych bakterii w jelicie cienkim.

To również może cię zainteresować:

Więcej o: