Płukanie gardła w przypadku infekcji wirusowych (takich jak przeziębienie, grypa, RSV i COVID-19) lub bakteryjnych działa cuda. W ten sposób nie tylko nawilżamy podrażnione i rozpalone gardło, ale i wypłukujemy z ust chorobotwórcze drobnoustroje. Płukanie złagodzi nieco ból i pieczenie towarzyszące zapaleniu.
Dla porządku przypomnijmy jednak, że samo płukanie w przypadku anginy nie wyleczy nas z choroby. Zwykle cięższe przypadki infekcji wymagają pomocy lekarza, szczególnie jeśli dotyczą dzieci. Ale na początku infekcji lub przy łagodnych objawach nawilżanie i płukanie gardła z pewnością przyniesie ulgę.
Po pierwsze: nawilżanie. Przy bólu gardła należy dużo pić, a napoje powinny być ciepłe (nie gorące, aby dodatkowo nie zaogniać gardła). Nie bez znaczenia jest także to, co pijemy.
Miód jest jednym z najlepszych środków na ból gardła ze względu na swoje naturalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwzapalne. Działa gojąco, przynosi natychmiastową ulgę w bólu, jednocześnie zmniejszając stan zapalny. Miód ponadto zabija bakterie i pomaga organizmowi zwalczać infekcję wirusową. Jeżeli nasze gardło jest dodatkowo podrażniane przez ciągły kaszel, miód złagodzi objawy.
Do takiego napoju wystarczą dwie łyżki miodu rozmieszane ze szklanką ciepłej wody lub herbaty. Pić trzeba kilka razy dziennie.
Należy przy tym pamiętać, aby nie podawać miodu niemowlętom poniżej 1-go roku życia. Surowy miód może zawierać niewielką ilość bakterii, takich jak Clostridium botulinum (czyli laseczki jadu kiełbasianego), które są szczególnie niebezpieczne dla niemowląt.
Zioła to dobry wybór, ponieważ wiele z nich ma działanie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Można użyć rumianku, lipy, szałwii, babki lancetowatej, tymianku, majeranku. Napar do płukania robimy w najprostszy sposób, czyli torebkę lub dwie łyżeczki suszu zalewamy niecałą szklanką gorącej wody, zaparzamy pod przykryciem przez 15 minut, przecedzamy, a następnie przepłukujemy gardło 3-4 razy dziennie.
Ponadto ciepłe napary z ziół warto po prostu pić kilka razy dziennie. W takiej ziołowej herbatce można dodatkowo rozpuścić łyżkę miodu i w ten sposób polepszyć działanie naparu oraz jego smak.
Najlepsze herbatki przy bólu gardła to:
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Przy pierwszych oznakach bólu gardła płukanki mogą być znakomitym środkiem leczniczym, ponieważ pozwalają pozbyć się patogenów, które osiadły w gardle i próbują wniknąć do środka komórek. Niektóre mieszanki, jak na przykład te z solą, działają antybakteryjnie. Ponadto płukanki rozrzedzają śluz zalegający w gardle, a także łagodzą objawy stanu zapalnego błony śluzowej.
Do płukanek można użyć sody oczyszczonej (1 łyżeczkę rozpuszczamy w 1 szklance ciepłej wody), a także zwykłej soli kuchennej (nie przesadzajmy jednak ze stężeniem, aby nie podrażnić dodatkowo gardła. Wystarczy od jednej czwartej do jednej drugiej łyżeczki na szklankę ciepłej wody).
Sól pomaga usuwać wodę z tkanek jamy ustnej, tworząc jednocześnie barierę solną, która uniemożliwia wodzie i szkodliwym patogenom wnikanie do środka komórek. Takie płukanki są szczególnie skuteczne w przypadku przeziębienia lub grypy. Można też sporządzić mieszankę, składająca się z 1 szklanki ciepłej wody, w której rozpuszczamy 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/8 łyżeczki soli.
Ponadto do płukania gardła można wykorzystać: sok z cytryny, pieprz cayenne (lub ostry sos z pieprzem cayenne). To może wydawać się niezwykłe, ale pamiętajmy, że pieprz cayenne jest bogaty w kapsaicynę, która ma właściwości przeciwbólowe.