Czym płukać bolące gardło? Pomysły na skuteczne płukanki

Wysuszone i podrażnione gardło potrzebuje nawilżenia, aby ból nieco zelżał. Najlepsze co możemy sami zrobić w takiej sytuacji, to przygotować płukankę z tego, co akurat mamy pod ręką. Trzeba też zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje, bo chore gardło jest bardzo wrażliwe. Zatem, z czego i jak zrobić płukanki?

Płukanie gardła w przypadku infekcji wirusowych lub bakteryjnych działa cuda. W ten sposób nie tylko nawilżamy podrażnione, rozpalone gardło, ale niszczymy oraz wypłukujemy z ust chorobotwórcze drobnoustroje. Płukanie gardła złagodzi też ból i pieczenie towarzyszące zapaleniu.

Zwykła sól kuchenna

Ze względu na swój skład sól ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, to znaczy że może być pomocna, jeżeli mamy infekcję bakteryjną. Aby zrobić płukankę bierzemy pół łyżeczki soli i rozpuszczamy w szklance letniej wody. Takim roztworem płuczemy gardło, ale nie częściej niż 3-4 razy dziennie. Roztwór powinien odkazić jamą ustną i wypłukać z niej bakterie. Rozrzedzi też wydzielinę, dzięki czemu łatwiej pójdzie nam odkrztuszanie.

Jeżeli do płukania gardła używamy soli, pamiętajmy, aby nie przesadzić z jej ilością. Sól może bowiem także podrażnić i tak już zaognione gardło. Stąd spotyka się czasem ostrzeżenie przed tą metodą walki z zapaleniem gardła. Rada jest prosta. Jeżeli po płukaniu roztworem soli czujemy dyskomfort, zmieńmy płukankę na łagodniejszą.

Sól emska

Sól emska to mieszanina złożona z wodorowęglanu sodu, chlorku sodu, siarczanów (sodu oraz potasu) oraz wodorofosforanu sodu. Ma postać białego proszku o słonawym smaku. Można ją dostać w aptece, najczęściej w postaci tabletek do ssania, które jednak łatwo rozpuszczają się w wodzie. Sól emska w postaci płukanki nawilża błonę śluzową, łagodzi uczucie drapania i suchości w gardle.

Płukanki z ziół

Poleca się napary z rumianku, z szałwii, podbiału, prawoślazu i tymianku. Dobrym pomysłem na drapanie w gardle jest też płukanie gardła naparem z siemienia lnianego, a także z prawoślazu, mięty pieprzowej, kory dębu i z czarnego bzu. Działają przeciwzapalnie i odkażająco, łagodzą ból i pieczenie. Ponadto zioła powodują obkurczanie się błon śluzowych i zmniejszają zaczerwienienie skóry.

Takie płukanki przygotowujemy z łyżki suszonych ziół zalanych gorącą wodą. Odczekujemy kilka- kilkanaście minut, cedzimy i gotowe.

Więcej na temat zdrowia przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Płukanka z wodą utlenioną

Ważne są proporcje, ponieważ woda utleniona jest substancją podrażniającą. Do płukanek wykorzystujemy 3-procentowy roztwór wody utlenionej rozpuszczony w połowie szklanki letniej wody. Zaletą takiej płukanki jest przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze działanie. Możemy też w ten sposób wypłukiwać nagromadzone w jamie ustnej drobnoustroje.

Płukanki z dodatkiem miodu, cytryny, imbiru, goździków

Te składniki znajdziemy w kuchni, ale mogą też znaleźć się w naszej leczniczej płukance. Zarówno miód, jak i imbir oraz goździki mają właściwości przeciwbakteryjne. Pomogą nawilżyć gardło, złagodzą dyskomfort, a cytryna dostarczy witaminy C. Płukanki robimy na bazie ciepłej wody z jednym z dodatków lub z kilkoma na raz.

W skład płukanki na ból gardła może też wejść mocna czarna herbata, soda oczyszczona (łyżeczka sody na szklankę wody). Niektórzy stosują też roztwór z jodyny i wodą (w proporcjach 1 do 10).

Więcej o: