Woda z solą łagodzi ból gardła. Prawda czy mit?

Płukanie gardła wodą to stary, praktykowany sposób na ból gardła, zaczerwienia i inne podrażnienia. Czy faktycznie jest skuteczny. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, po części jest mit i nie jest mit. Ból gardła może być objawem kilku poważnych chorób, dlatego więc przedłużające się problemy z gardłem wymagają wizyty u lekarza.

Sól ma działanie antybakteryjne, jej właściwości są wykorzystywane już od wieków. Sól może być stosowana jako idealny środek dezynfekujący. Tak więc na pewno woda z solą działa odkażająco na błony śluzowe. Przynosi ulgę np. przy bakteryjnej anginie, ponieważ w słonym środowisku mikroby giną. Jednak ani jony chlorkowe, ani sodowe (zawarte w soli) nie działają przeciwbólowo. Trudno tego jednak ostatecznie dowieść naukowo, bo nie ma prac, które by rozstrzygnęły tę sprawę jednoznacznie.

Wiele osób praktykuje płukanie gardła roztworem soli i twierdzi, że to pomaga. Ma to swoje uzasadnienie. Wypłukane bakterie przestają drażnić gardło. Stosowanie przez kilka dni takiej płukanki może pomóc w łagodzeniu infekcji. Na pewno warto wtedy pić duże ilości letnich płynów.

Zobacz wideo To tylko chrypka? Czasem jest objawem poważnych problemów zdrowotnych

Jaką przygotować płukankę solną?

Do przygotowania roztworu możemy użyć zwyklej soli, którą mamy w kuchni. Są zwolennicy teorii, że najlepiej sprawdza się niejodowana sól kamienna. Nie ma jednak żadnych badań potwierdzających tę teorię. Podobnie jest z solą himalajska i morską. Zwolennicy stosowania soli morskiej lub himalajskiej zwracają uwagę na cenne minerały zawarte w tych solach, tak więc mogą mieć dodatkowe korzystne działanie. Można jednak przyjąć, że wybór konkretnego rodzaju soli nie ma znaczenia. Do przygotowania płukanki używamy jej tak mało, że ma to wpływu na nasz organizm. W aptekach można kupić sole przeznaczeniem tylko do płukania, są to sól bocheńska, zabłocka, emska. Sól emska ma w składzie pewne ilości magnezu i wapnia, dzięki czemu zmniejsza obrzęki, zapobiega chrypce. 

 Aby przygotować roztwór do płukania należy:

  • 1/2 łyżeczki soli wymieszać w szklance ciepłej wody 
  • sól powinna być całkowicie rozpuszczona. Nierozpuszczone drobinki substancji mogą podrażnić gardło
  • płyn, którym płuczemy gardło nie połykamy. 

Jak płukać gardło? Niewielki łyk roztworu trzymamy przez chwilę w ustach. Następnie należy przechylić głowę do tyłu i płukać gardło przez około 30 sekund, a na końcu wypluć roztwór. Proces ten należy powtarzać do momentu, aż przygotowany płyn się skończy. Gardło płuczemy 3-4 razy dziennie. 

Dobry sposób, ale warto być ostrożnym

Płukanki stosuje się także do zniwelowania nieświeżego oddechu. Płukanie gardła wspomaga usuwanie śluzu nagromadzonego w drogach oddechowych i jamie nosowej.  Płukanie gardła może zapobiec rozwojowi zapalenia migdałków, a także złagodzić jego objawy.  Dzięki płukankom jama ustna jest mniej narażona na rozwój wirusów i bakterii. Nawet ten prosty, sprawdzony sposób radzenia sobie z infekcjami gardła może mieć pewne skutki uboczne. Mogą to być:

Oprócz płukanek solnych na łagodzenie bólu gardła, podrażnień stosuje się również płukanki  mi.n. z jodyną, olejem, sodą oczyszczoną oraz płukanki ziołowe. Niektóre zioła mogą wywoływać reakcje alergiczne, płukanka solna nie niesie tego ryzyka. 

Więcej o: