Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, która odpowiada m. in. za ostry smak i pieczenie po zjedzeniu papryczki chili. Nie rozpuszcza się w wodzie , dlatego próba łagodzenia wodą, pieczenia po zjedzeniu produktu z kapsaicyną przynosi odwrotny skutek. Ulgę przyniesie wypicie szklanki mleka, niewielka ilość alkoholu lub przepłukanie ust olejem roślinnym.
Pochodne kapsaicyny obecne są również w kurkumie , pieprzu czarnym oraz większości ostrych przypraw korzennych.
Palące właściwości tego związku organicznego oddziałują bezpośrednio na neurony układu nerwowego. Pieczenie i ból, które wywołują, przypominają te, które towarzysza jedzeniu zbyt gorących potraw. Kapsaicyna, przede wszystkim ta zawarta w pożywieniu nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Nie niszczy tkanek, a jedynie je pobudza.
Niektóre badania przypisują kapsaicynie właściwości przeciwbólowe oraz znieczulające. Bardzo często stanowi składnik maści i preparatów łagodzących bóle stawów oraz mięśni. Zawarty w nich ekstrakt pochodzi głównie z papryki chili.
Ostry smak, który nadaje potrawom i różnego rodzaju produktom spożywczym zapewnił jej stałe miejsce w kulinarnym świecie. Wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale i barwnik. Bardzo często dodawana jest do zapiekanek z kurczakiem, krojonych i topionych serów. Stanowi również składnik różnego rodzaju zup, bywa też dodawana do karmy przeznaczonej dla drobiu.
Mimo że jest powszechnie stosowana to, w dużych ilościach może być bardzo niebezpieczna. Piekące właściwości kapsaicyny wykorzystywane są w produkcji gazów pieprzowych oraz areozolach, może również stanowić jeden z elementów broni chemicznej. Na kapsaicynę szczególnie powinny uważać osoby z astmą oskrzelową (należy unikać kontaktu substancji z wrażliwymi częściami ciała). W dużych ilościach substancja ta jest bardzo silną trucizną. Jej przedawkowanie powoduje sinienie skóry oraz silne konwulsje. Na szczęście ilości kapsaicyny zawarte w pożywieniu są tak małe, że zatrucia zdarzają się niezwykle rzadko.
Dopuszczalne normy i bezpieczne dla człowieka stężenie kapsaicyny określa tzw. skala Scovielle'a (SHU). Służy ona do oceny ostrości danej przyprawy lub potrawy. W przypadku czystej kapsaicyny jej ostrość ocenia się 15.000.000-16.000.000 SHU, gdy gaz pieprzowy ma zaledwie 5 000 000-5 300 000, sos Tabasco 2500-5000 SHU. Bezpieczna dla człowieka dawka nie powinna przekraczać 1-2 miligramów na kilogram żywności.
Niektóre badania naukowe przypisują kapsaicynie oraz innym przyprawom korzennym właściwości odchudzające. Zdaniem badaczy kapsaicyna zawarta np. w papryce bardzo szybko rozgrzewa, dzięki czemu organizm zmuszony jest do spalania dodatkowych kalorii. Pod jej wpływem metabolizm zwiększa się o ok. 10 proc. Dodatkowo, ta należąca do alkaloidów substancja znacznie zmniejsza uczucie głodu. W podobny sposób działają również pieprz, kurkuma oraz imbir. Więcej o wpływie kapsaicyny na odchudzanie przeczytasz tutaj .
Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza
Suplementy diety nie pomagają w odchudzaniu
Tych dań unikaj za wszelką cenę - liderzy zatruć pokarmowych