Trądzik różowaty, czyli dermatoza dotykająca dorosłych. Czy są skuteczne sposoby na tę dolegliwość?

Trądzik różowaty to przewlekła choroba zapalna skóry twarzy, która dotyczy osób dorosłych. Może mieć charakter stały lub nawrotowy. W przebiegu schorzenia, na cerze pojawiają się charakterystyczne zmiany, m.in. pajączki, zaczerwienienia i krosty. Jak rozpoznać trądzik różowaty? Jak przebiega leczenie tej dolegliwości?

Trądzik różowaty: co to za schorzenie?

Trądzik różowaty jest dermatozą o charakterze przewlekłym, której objawy są widoczne przede wszystkim na nosie, podbródku, policzkach i czole. Pierwsze symptomy schorzenia mogą pojawić się już w okresie dojrzewania, jednak należy podkreślić, że pełnoobjawowa postać trądziku różowatego jest charakterystyczna wyłącznie dla osób w wieku dorosłym. Największe nasilenie można zaobserwować u chorych po 35. roku życia. 

Jedną z przyczyn rumieńców na twarzy jest zmiana temperatury Rumieńce na twarzy - kiedy nie są oznaką zdrowia

Trądzik różowaty: przyczyny powstawania

Trudno jest wskazać na jedną przyczynę występowania tej choroby. Wielu specjalistów wyraża przekonanie, że u jej podłoża leżą czynniki genetyczne. Warto podkreślić, że znacznym czynnikiem ryzyka jest jasna karnacja. Do wystąpienia trądziku różowatego mogą też przyczynić się niektóre schorzenia układu pokarmowego, w tym choroba wrzodowa żołądka. Dolegliwość może też rozwinąć się u osób z nadciśnieniem tętniczym i alergiami. 

Inne możliwe przyczyny choroby to:

  • łojotok,
  • nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV,
  • nadmierna ekspozycja na działanie wysokiej temperatury,
  • zaburzenia trawienia,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zbyt częste lub zbyt długie stosowanie miejscowych leków steroidowych,
  • nieprawidłowo zbilansowana dieta,
  • infekcje bakteryjne.
Zobacz wideo Jaka dieta, taka twarz. Uważaj, co jesz, bo to widać na twarzy!

Trądzik różowaty: charakterystyczne objawy

Dermatolodzy rozróżniają cztery postaci choroby, a każda z nich charakteryzuje się występowaniem innych objawów:

  • postać rumieniowo-naczyniowa - charakteryzuje się rozszerzeniem naczyń krwionośnych i występowaniem rumienia, któremu towarzyszy uczucie ściągania skóry, pieczenia i palenia;
  • postać grudkowo-krostkowa - w tej fazie pojawiają się grudkowo-krostkowe wykwity, a w centralnej części twarzy można zauważyć charakterystyczny rumień;
  • postać z dominacją zmian przerostowych - występuje prawie wyłącznie u mężczyzn między 40. a 60. rokiem życia. W tej fazie, skóra staje się zgrubiała. Na jej powierzchni można dostrzec zmiany guzowate i blaszki, które wykazują tendencję do zlewania się. W niektórych przypadkach, następuje przerost i włóknienie gruczołów łojowych, a w obrębie zmian rozwija się zapalenie mieszków włosowych;
  • postać oczna - jest to trudna do rozpoznania faza choroby, w której rozwija się zapalenie spojówek i brzegów powiek, czasami także rogówki i tęczówki. 

Trądzik różowaty. Jak wygląda leczenie?

Terapia trądziku różowatego zawsze ma charakter indywidualny - specjalista dobiera leki stosownie do nasilenia symptomów i fazy schorzenia. W ramach leczenia farmakologicznego, najczęściej przepisywane są antybiotyki do stosowania miejscowego - maści i kremy na trądzik różowaty zawierające:

  • klindamycynę,
  • metronidazol,
  • erytromycynę
  • tetracyklinę. 

W niektórych przypadkach, wdrażane jest leczenie ogólnoustrojowe. Należy zdać sobie sprawę z faktu, że leczenie tej choroby to proces długotrwały, wymagający cierpliwości.

Rozległe zmiany mogą być usunięte laserowo. Zabieg z użyciem lasera doprowadza do obkurczenia, zamknięcia i uszczelnienia naczynek, co sprawia, że zaczerwienienie znika. 

Trądzik różowaty to choroba skórna, która objawia się nieestetycznymi, czerwonymi plamami na skórze twarzy Trądzik różowaty - objawy i zasady postępowania

Trądzik różowaty - dieta

Leczenie trądziku różowatego wymaga także wprowadzenia pewnych zmian w diecie. Z jadłospisu powinny zniknąć wszelkie dania i napoje, które doprowadzają do zaostrzenia objawów choroby: fast-foody, żywność przetworzona, czekolada, ostre przyprawy, smażone i tłuste potrawy oraz mocna kawa. Nie powinno za to zabraknąć składników, które obfitują w witaminy A, C i E. W diecie powinien znaleźć się także cynk, selen i beta-karoten. 

Zobacz też: Retinoidy. Pochodne witaminy A, które wspomagają leczenie trądziku i nie tylko

Więcej o: