Czerwonka. Choroba "brudnych rąk" wciąż stanowi zagrożenie. Jak się przed nim ustrzec?

Czerwonka kojarzy się przede wszystkim z krajami, w których panuje klimat tropikalny i występują trudne warunki sanitarno-higieniczne. Należy jednak wiedzieć, że tą chorobą można zarazić się na całym świecie. Brak odpowiedniego leczenia może doprowadzić nawet do śmierci. Co to jest czerwonka? Jak się objawia i jak przebiega leczenie tego schorzenia?

Czerwonka bakteryjna. Objawy choroby

Czerwonka bakteryjna, czyli dyzenteria, jest nazywana także chorobą brudnych rąk. To schorzenie zakaźne, za wywołanie którego odpowiadają bakterie z rodzaju Shigella. Do zakażenia może dojść w następstwie kontaktu z osobą chorą lub ze skażoną żywnością i wodą. Pałeczka czerwonki rozprzestrzenia się poprzez kał wydalany przez nosicieli i osoby chore. Warto podkreślić, że w odróżnieniu od salmonelli, zakażenie czerwonką może wywołać nawet niewielka ilość bakterii.

EbolaGorączka krwotoczna Ebola: objawy, przebieg, leczenie

Jakie objawy daje czerwonka? Choroba najczęściej przebiega łagodnie, a jedynym symptomem jest niezbyt nasilona biegunka. W niektórych przypadkach, pojawiają się:

  • częste, wodniste stolce (chorzy muszą wypróżniać się nawet kilkadziesiąt razy dziennie), którym towarzyszy bolesne parcie
  • gorączka (38-39 stopni Celsjusza) 
  • uczucie osłabienia. 

Po upływie doby najczęściej rozwija się zapalenie jelita grubego. Wówczas, wypróżnienia stają się bolesne, a w stolcu można dostrzec ropę i krew. 

W niektórych przypadkach, choroba daje poważne powikłania w postaci zaburzenia krążeniowego i wstrząsu wynikającego z odwodnienia organizmu. Na ich wystąpienie najbardziej narażone są osoby starsze i dzieci.  

Zobacz wideo Czy da się przesadzić z myciem rąk? [NaZdrowie]

Czerwonka bakteryjna. Jak wygląda leczenie?

Przebieg leczenia zależy przede wszystkim od postaci choroby. Osoby, u których występują niegroźne objawy, pozostają w domu. Jeżeli jednak u chorego wystąpi ciężka biegunka, której towarzyszy odwodnienie, niezbędna jest hospitalizacja i wdrożenie nawadniania dożylnego. 

W każdym przypadku czerwonka jest leczona antybiotykami. Konieczne jest odpowiednie nawadnianie organizmu - osoba dorosła musi przyjmować 3-4 litry wody na dobę. Konieczne jest też uzupełnienie niedoboru elektrolitów. Przez 2-3 dni stosuje się głodówkę. Po tym czasie, można zacząć przyjmować lekkie pokarmy: kaszki, kleiki i zupy. Po kilku dniach (zależnie od stanu pacjenta), wprowadzane są pokarmy stałe: gotowaną marchewkę, ziemniaki i chude mięsa. Surowe warzywa i owoce można wprowadzić do jadłospisu dopiero po całkowitym wyleczeniu.

Warto podkreślić, że nawet w przypadku braku leczenia, objawy czerwonki ustępują samoistnie. Wówczas, chory staje się nosicielem i może nadal zarażać. 

Szczepienia przed podróżąSzczepienia: jak przygotować się do wakacji, w tym tych egzotycznych

Zapobieganie zachorowaniu na czerwonkę ogranicza się do przestrzegania zasad higieny osobistej, częstego mycia rąk, starannego mycia warzyw i owoców. Ważne jest także, aby przebywając za granicą, w obcych miejscach, wodę pić tylko ze znanych i zbadanych źródeł.

Zobacz też: Żółta gorączka (febra): jak się objawia, jak się chronić przed żółtą gorączką

Więcej o: