Czerwonka bakteryjna, czyli dyzenteria, jest nazywana także chorobą brudnych rąk. To schorzenie zakaźne, za wywołanie którego odpowiadają bakterie z rodzaju Shigella. Do zakażenia może dojść w następstwie kontaktu z osobą chorą lub ze skażoną żywnością i wodą. Pałeczka czerwonki rozprzestrzenia się poprzez kał wydalany przez nosicieli i osoby chore. Warto podkreślić, że w odróżnieniu od salmonelli, zakażenie czerwonką może wywołać nawet niewielka ilość bakterii.
Jakie objawy daje czerwonka? Choroba najczęściej przebiega łagodnie, a jedynym symptomem jest niezbyt nasilona biegunka. W niektórych przypadkach, pojawiają się:
Po upływie doby najczęściej rozwija się zapalenie jelita grubego. Wówczas, wypróżnienia stają się bolesne, a w stolcu można dostrzec ropę i krew.
W niektórych przypadkach, choroba daje poważne powikłania w postaci zaburzenia krążeniowego i wstrząsu wynikającego z odwodnienia organizmu. Na ich wystąpienie najbardziej narażone są osoby starsze i dzieci.
Przebieg leczenia zależy przede wszystkim od postaci choroby. Osoby, u których występują niegroźne objawy, pozostają w domu. Jeżeli jednak u chorego wystąpi ciężka biegunka, której towarzyszy odwodnienie, niezbędna jest hospitalizacja i wdrożenie nawadniania dożylnego.
W każdym przypadku czerwonka jest leczona antybiotykami. Konieczne jest odpowiednie nawadnianie organizmu - osoba dorosła musi przyjmować 3-4 litry wody na dobę. Konieczne jest też uzupełnienie niedoboru elektrolitów. Przez 2-3 dni stosuje się głodówkę. Po tym czasie, można zacząć przyjmować lekkie pokarmy: kaszki, kleiki i zupy. Po kilku dniach (zależnie od stanu pacjenta), wprowadzane są pokarmy stałe: gotowaną marchewkę, ziemniaki i chude mięsa. Surowe warzywa i owoce można wprowadzić do jadłospisu dopiero po całkowitym wyleczeniu.
Warto podkreślić, że nawet w przypadku braku leczenia, objawy czerwonki ustępują samoistnie. Wówczas, chory staje się nosicielem i może nadal zarażać.
Zapobieganie zachorowaniu na czerwonkę ogranicza się do przestrzegania zasad higieny osobistej, częstego mycia rąk, starannego mycia warzyw i owoców. Ważne jest także, aby przebywając za granicą, w obcych miejscach, wodę pić tylko ze znanych i zbadanych źródeł.
Zobacz też: Żółta gorączka (febra): jak się objawia, jak się chronić przed żółtą gorączką