Salmonella - jak rozpoznać zakażenie salmonellą i jak wygląda leczenie?

Do zakażeń wywołanych pałeczkami salmonelli najczęściej dochodzi latem - bakteria ta rozwija się w wysokiej temperaturze. Salmonellę najczęściej spotyka się w mięsie, produktach mlecznych i jajkach. Jak objawia się zatrucie pokarmowe wywołane przez tę bakterię i jak się przed nim chronić?

Popularna salmonella to nic innego jak bakteria z grupy Salmonella enterica. Pałeczki tego rodzaju zostały zaobserwowane przez badacza Daniela E. Salmona w 1885 roku.  Bakteria może rozwijać się w organizmach ludzi i zwierząt. Większość gatunków salmonelli nie jest chorobotwórcza, jednak część z nich może wywoływać bardzo groźne dolegliwości żołądkowe - zatrucie pokarmowe lub nawet dur brzuszny. Nieleczone mogą się rozwijać i doprowadzić do infekcji narządów wewnętrznych.

Kiedy dochodzi do zakażenia salmonellą?

Głównymi nosicielami pałeczek salmonelii są zwierzęta, więc wszystkie nieprzetworzone produkty takiego pochodzenia są narażone na obecność bakterii. Dotyczy to głównie surowego mięsa, które jest niedogotowane lub było przechowywane w niewłaściwych warunkach. Niebezpieczne są także jajka, które często spożywamy w formie surowej, np. kremy lub kogiel-mogiel. Dużym ryzykiem obarczone są także produkty mleczne, takie jak lody i zimne desery. Od bakterii wolne są jednak wyroby z mleka sproszkowanego.

5 prostych badań, które ratują nam życie

Jak rozpoznać zatrucie salmonellą?

Objawy zatrucia salmonellą są bardzo uciążliwe i  przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe. Niestety, w przypadku zakażenia bakterią salmonelli wizyta u lekarza jest konieczna, a chory może nawet zostać poddany hospitalizacji. Nie należy bagatelizować takiego zatrucia, ponieważ nieleczone może prowadzić do odwodnienia organizmu, co jest bardzo niebezpieczne szczególnie w przypadku dzieci.

Pierwsze symptomy możemy zauważyć już po 18-24 godzinach od wchłonięcia bakterii. Mimo, że objawy u poszczególnych chorych są podobne, ich intensywność jest kwestią indywidualną każdego organizmu.

Do najbardziej charakterystycznych oznak zatrucia pokarmowego wywołanego bakterią salmonelli jest wodnista biegunka w pierwszych dniach. Wiele osób w tym czasie skarży się również na nudności i wymioty. Bardzo uciążliwy jest silny ból brzucha, który towarzyszy nam cały czas.

Z powodu niskiej odporności, zatrucie pokarmowe dopada przede wszystkim dzieci. To właśnie u nich możemy zaobserwować najsilniejsze objawy. W niektórych przypadkach, rodzice mogą rozpoznać salmonellę po wysokiej gorączce, która występuje z innymi symptomami.

Leczenie przypadków zakażenia bakterią salmonelli

Każdy z przypadków zatrucia pokarmowego wywołanego przez bakterię salmonelli powinien zostać jak najszybciej skonsultowany z lekarzem. Doktor podejmie decyzję, jaki sposób leczenia będzie odpowiedni dla pacjenta. Chory najprawdopodobniej zostanie poproszony o intensywne nawadnianie organizmu. W domu będzie musiał przyjmować zwiększoną ilość płynów oraz pić specjalnie zapisane elektrolity, które uzupełnią substancje, które zostały wydalone z organizmu. Lekarz poleci stosowanie także indywidualnie przygotowanej diety, której chory powinien przestrzegać przez kilka dni. Pacjenci przyjmują również kilkanaście tabletek węgla leczniczego oraz środki przeciwbiegunkowe.

Niestety, w niektórych przypadkach konieczna może okazać się nawet kilkudniowa wizyta w szpitalu, gdzie rozprzestrzenioną infekcję leczy się specjalnymi antybiotykami. Pacjent będzie musiał być hospitalizowany, aż do całkowitego pozbycia się bakterii z organizmu, ponieważ zatrucie może prowadzić do poważnych chorób i powikłań, takich jak sepsa.

Więcej o: