Witamina D sprzyja utracie masy ciała

Jest wiele korzyści zdrowotnych wynikających z odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie. Jej prawidłowa suplementacja sprzyja również walce z otyłością. Już we wczesnych etapach odchudzania uzupełnianie niedoborów witaminy D pozwala pozbyć się większej ilości zbędnych kilogramów.

Uczeni z różnych krajów prowadzili badania nad wpływem suplementacji witaminy D na otyłość. Najpierw dr Shamalar Sibley z USA udowodnił, że osoby, które przyjmują zalecaną dawkę witaminy D już w pierwszej fazie odchudzania, odnoszą lepsze rezultaty, niż ci, którzy jej nie zażywają. Kilka lat później do podobnych wniosków doszli naukowcy z Kanady.

Na tegorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Endokrynologii Dziecięcej w Atenach przedstawiono wyniki badania, które wykazało, że suplementacja witaminy D u otyłych dzieci sprzyja spadkowi masy ciała i chroni je przed wystąpieniem groźnych chorób w przyszłości.

Witamina D - dlaczego warto ją zażywać?

Witamina D, o ile jest przyjmowana w odpowiednich dawkach, pod wieloma względami pozytywnie wpływa na organizm. Po pierwsze, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Po drugie, jeśli jej poziom w ciele jest właściwy, powoduje wydzielanie większej ilości leptyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości. Dzięki temu zjadamy mniej.

4 sekrety zdrowej diety

Witamina D pomaga nie tylko w walce z nadwagą. Wpływa też na płodność. Plemniki mężczyzn, którzy mają jej niedobory w organizmie, są mniej ruchliwe oraz żywotne. Witamina D ponadto wspomaga wchłanianie i wykorzystanie wapnia i fosforu. Naukowcy twierdzą, że hamuje również mnożenie się komórek nowotworowych. Hamuje depresję, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega cukrzycy, chorobom serca oraz nadciśnieniu.

Witamina D – dawkowanie i skutki przedawkowania

Witamina D służy organizmowi tylko w przypadku, gdy jest odpowiednio dawkowana. Dzieci i młodzież nie powinny przyjmować więcej niż 15,0-25,0 µg/dobę, dorośli więcej niż 20,0 - 50,0 µg/dobę. Dawkę należy dostosować do masy ciała oraz pory roku. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, który ustali odpowiednią suplementację.

Do skutków przedawkowania witaminy D zaliczamy: bóle głowy i brzucha, osłabienie i przemęczenie, wymioty, biegunki, zwapnienie tkanek miękkich. Skutki uboczne pojawiają się wyłącznie w przypadku sztucznej suplementacji. Naturalne źródła witaminy D, a więc przede wszystkim światło słoneczne, a także pożywienie (tłuste ryby, nabiał) nie mają takiego działania na organizm.

Może cię też zainteresować:

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina E - więcej niż witamina młodości

Więcej o: