Sitaki to popularne określenie na okazy grzybów należące do gatunku maślak sitarz. Inne nazwy, z którymi możemy spotkać się w naszym języku, to m.in.: sitnik, sitosz, grzyb sitarz, sitacz, sitka, sitek, grzyb wolak, rzeszotnik. Podobnymi gatunkami są lejkoporek olszowy, maślak błotny i maślak ziarnisty.
W Polsce sitaki to bardzo powszechne grzyby. Nie cieszą się jednak zbyt dużą popularnością. Zdaniem wielu osób ich smak nie wyróżnia się niczym szczególnym. Mówią wręcz, że to najgorsza odmiana maślaka. Jest to jednak sprawa gustu. Znajdą się także i tacy, którzy przepadają za smakiem tych grzybów i szukają ich co roku w sezonie grzybiarskim.
Czym więc cechuje się smak sitaka? Z reguły jest dosyć niewyraźny, czasami bywa jednak lekko kwaśny. Dlatego zdaniem niektórych najlepiej jest przyrządzać je z innymi grzybami.
Gdzie rosną i jak wyglądają grzyby sitaki? Czy każdy z nas może je jeść? Podpowiadamy w dalszej części artykułu.
Ulubionym gatunkiem drzewa, przy którym rosną sitaki, jest sosna zwyczajna. Możemy je znaleźć w jej najbliższej okolicy w okresie od lipca do października. Gatunek ten pojawia się w wielu miejscach na półkuli północnej. Rośnie także w Nowej Zelandii. W Polsce jest bardzo pospolity.
Sitaki należą do sporej rodziny maślaków. Co jeszcze warto wiedzieć o tym grzybie? Oto jego szczegółowa systematyka:
Sitaki to grzyby jadalne i bezpieczne dla ludzi. Nie powinny ich jeść jednak najmłodsze dzieci. Zalecenie to dotyczy wszystkich gatunków grzybów, nawet tych nieszkodliwych.
Z jakiej przyczyny rodzice powinni w tej kwestii zachować ostrożność? Układy pokarmowe małych dzieci nie są jeszcze w pełni rozwinięte, przez co nie są w stanie poradzić sobie z grzybami. Taka przekąska może skończyć się w przypadku malucha silnym zatruciem. Jego objawami są wymioty, bóle brzucha, biegunki i problemy ze snem. Lekarze radzą więc rodzicom, by nie podawali swoim pociechom grzybów aż do 8-10 roku życia.
Chcesz spróbować, jak smakują grzyby sitaki? Oto kilka wskazówek, które pomogą ci rozpoznać ten gatunek:
Ciekawostka: pory rurek tych grzybów są bardzo duże. Mogą przypominać sita. Stąd nazwy - sitak, itnik, sitosz, grzyb sitarz, sitacz, sitka, sitek.
Grzyby sitaki są bezpieczne i możemy bez obaw je spożywać. Jednak w trakcie grzybobrania powinniśmy zachować ostrożność. Niestety nadal często możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatruć grzybami. Dochodzi do nich zazwyczaj przez pomylenie gatunków, które przypominały wyglądem jadalne okazy. Dlatego, jeśli nie jesteśmy wprawionymi grzybiarzami, konsultujmy nasze zbiory z osobami bardziej doświadczonymi. A jeśli nie mamy takiej możliwości - zrezygnujmy z przyrządzania i jedzenia, jeśli jakiś grzyb wydaje nam się niepewny.
Zobacz także: