Cukier Muscovado pochodzi z Filipin. To nierafinowany cukier wytwarzany z syropu z trzciny cukrowej, uchodzi za najzdrowszy z spośród brązowych cukrów. Obok niewielkiej kaloryczności, odpowiednio wytworzony staje się bogactwem soli mineralnych, żelaza i potasu. Dlaczego jeszcze warto zastąpić nim „zwykły” cukier.
Doskonale nadaje się jako dodatek do wypieków, marynat, a także jako słodzik do herbaty czy kawy.
Muscovado - brązowa słodycz
Ma ciemno karmelową barwę, delikatny posmak melasy i uchodzi za najczystszą postać cukru. Do tego jest nisko kaloryczny. W jednej łyżeczce muscovado, czyli w 4 gramach mieści się zaledwie 11 kcal. Dodatkowo 100 g produktu znajdziemy odpowiednio:
Ale to nie wszystko. Cukier Muscovado zawiera spore ilości witamin A i C oraz tych z grupy B.
Muscovado dla zdrowia
Trzcina cukrowa oraz produkty, które powstają w procesie jej obróbki powinny zwrócić uwagę osób chorych na cukrzycę. Cukier Muscovado stabilizuje poziom cukru we krwi, sprzyjają utrzymaniu właściwej wagi (to ważne dla osób na diecie czy walczących z otyłością bądź nadwagą), nie psuje zębów oraz wspomaga pracę nerek.
W medycynie ludowej uchodził za doskonały środek bakteriobójczy, wspomagający odporność, łagodzący podrażnienia oraz oparzenia.
Nie bez powodu jego możliwości, zestawia się z tymi, które ma miód. Doskonale zwalcza pierwsze objawy infekcji czy przeziębienia. Działa także przeciwbólowo i wykrztuśnie.
Badania dowodzą, że obecne w nim antyoksydanty hamują rozwój szkodliwych wolnych rodników, które nie tylko przyspieszają procesy starzenia, ale i stoją za niektórymi nowotworami.
Trzeba jednak pamiętać, że choć cukier Muscovado jest zdrowy to nadal jest cukrem i należy stosować go ostrożnie i z umiarem.