Karnityna (L-karnityna) - odchudza i leczy?
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Karnityna (występująca też pod nazwą zwyczajową L-karnityna) to jedna substancji, które w ostatnich czasach zdobyły sobie sławę "spalaczy tłuszczu". Powodzeniem na tym polu cieszą się również chrom czy sprzężony kwas linolowy (CLA). Podobnie jak w przypadku większości "odchudzających" suplementów, skuteczność karnityny nie jest jednoznacznie potwierdzona naukowo. Nie ulega jednak wątpliwości, że odgrywa ona ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu.
Karnityna: co to jest?
Karnitynę wyizolowano po raz pierwszy w 1905 roku. Odkryto ją w tkance mięśniowej, stąd jej nazwa - carnis to po łacinie "mięso". To związek chemiczny, który syntetyzuje się w wątrobie, nerkach i mózgu. Występuje u człowieka i zwierząt. Jest magazynowana w mięśniach. Naturalne źródła karnityny to przede wszystkim mięso i mleko. Można ją przyjmować również w formie suplementu diety.
Karnityna dzieli się na dwa rodzaje - D-karnitynę i L-karnitynę. Przyjmowanie D-karnityny jest bezużyteczne, a nawet szkodliwe; D-karnityna osłabia działanie L-karnityny. L-karnityna, czyli karnityna lewoskrętna, ma właściwości lecznicze.
L-karnityna cieszy się powodzeniem wśród kulturystów i osób, które chcą schudnąć. Uważa się, że ogranicza ona wzrost tkanki tłuszczowej, przez co lepiej rozwijają się mięśnie. Karnityna pomaga w transporcie cząsteczek tłuszczu do komórek, gdzie przekształcają się one w energię, co może sprzyjać lepszym wynikom w sporcie.
> Przeczytaj: Tabletki na odchudzanie, spalacze tłuszczu, termogeniki - czy warto je stosować?
Karnityna: w jakich pokarmach występuje?
Najwięcej karnityny ma mięso. Na pierwsze miejsce wysuwa się dziczyzna i baranina, a następne w kolejności są: wołowina, wieprzowina, drób i ryby. Drugim źródłem karnityny jest nabiał (mleko, sery). Występuje również w orzechach, czosnku, brukselce, brokule, pietruszce, bananach i ryżu. Pewne jej ilości mają również grzyby.
> Zobacz: Włoskie, laskowe, brazylijskie... Dlaczego warto jeść orzechy?
Karnityna: niedobór
Niedobór karnityny grozi weganom (osobom, które nie spożywają jakichkolwiek pokarmów pochodzenia zwierzęcego), pojawia się także u osób z niezróżnicowaną, ubogą dietą, niedożywionych. Zagrożeni są również ci, którzy cierpią na schorzenia wątroby lub nerek. Karnitynę powinny suplementować osoby ciężko pracujące fizycznie oraz sportowcy. Niedobór skutkuje między innymi osłabieniem mięśni, powiększeniem wątroby i zahamowaniem wzrostu.
Karnityna: właściwości lecznicze
Karnitynie przypisuje się liczne właściwości lecznicze. Schorzenia, których leczenie ma stymulować, to:
- uszkodzenia mięśni,
- choroba wieńcowa,
- miażdżyca tętnic,
- choroby nerek,
- choroby wątroby,
- zaburzenia lipidowe,
- choroba Alzheimera,
- AIDS.
Może też minimalizować efekty uboczne wynikające z przyjmowania leków onkologicznych.
Karnityna: odchudzanie
Nie ma jednoznacznych naukowych dowodów na skuteczność karnityny w procesie odchudzania. Jednak substancja ta zdobyła sobie wiele orędowników. Dlaczego uważa się, że karnityna pomaga w walce z otyłością? Wykorzystuje zapasowy tłuszcz i przekształca go w energię. Samo branie suplementu nie da jednak większych efektów - zadziała wyłącznie jako dodatek do zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej.
Karnityna a płodność
Badania sugerują, że niskie stężenie L-karnityny wpływa negatywnie na aktywność plemników. Przyjmowanie L-karnityny poprawia płodność mężczyzn - nasienie jest lepszej jakości, a plemniki stają się liczniejsze i bardziej ruchliwe.
> Przeczytaj: Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!
Karnityna: efekty uboczne
Przyjmowanie niewielkich dawek L-karnityny nie jest szkodliwe. Jednak nadmierna suplementacja może mieć dość poważne konsekwencje. Najczęstsze efekty uboczne to biegunka, wymioty, nudności i bóle brzucha. Osoby chore na uremię (mocznicę) mogą doświadczyć osłabienia mięśni, a osoby cierpiące na padaczkę napadów drgawek.
To także może cię zainteresować:
> Naturalne dopalacze. Jak dodać sobie energii?
Jesz i chudniesz! Sprawdzone, przyjemne sposoby oszukania zmysłów i żołądka
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
-
Norwegia: zgony starszych ludzi a szczepionka Pfizera. Co ju¿ wiadomo na ten temat
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E