Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Sprzężony kwas linolowy (CLA) to substancja, która w ostatnim czasie zdobyła dużą popularność. Przypisuje się mu liczne - niemalże cudowne - właściwości prozdrowotne. Naukowcy nie mają pewności, przypuszczają jednak, że CLA może mieć zbawienny wpływ na działanie organizmu.
"Zwykły", niesprzężony kwas linolowy (LA) należy do tzw. Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNTK). To kwas grupy omega-6. Bierze udział w regulowaniu czynności fizjologicznych i przemianach biochemicznych. W kwas linolowy bogate są przede wszystkim oleje roślinne: z pestek winogron, kukurydziany, słonecznikowy i sojowy.
> Zobacz: Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?
Mało kto cierpi na jego niedobór, głównie chorzy na diecie beztłuszczowej i dzieci karmione beztłuszczowym mlekiem. Skutki niedoboru kwasu linolowego to szorstkość i suchość skóry, większa łamliwość paznokci i włosów, a także egzema, łuszczyca, rumień, atopowe zapalenie skóry i tzw. rybia łuska.
> Przeczytaj: Nadwrażliwa skóra, czyli jak sobie radzić z atopią
Sprzężony kwas linolowy to inaczej CLA (ang. conjugated linoleic acid) albo kwas rumenowy. CLA jest związkiem organicznym z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprzężony kwas linolowy występuje naturalnie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego.
Najwięcej kwasu rumenowego mają:
Kwas CLA dostępny jest również w postaci suplementu diety. Nie należy go jednak uważać za złoty środek, który spowoduje rewolucyjne zmiany w wadze i samopoczuciu. Wciąż niewiele wiadomo o skutkach ubocznych suplementowania CLA - między innymi dlatego nie należy przesadzać z jego dzienną dawką.
> Zobacz: Uwaga na suplementy diety
Kwas CLA jest chwalony głównie za swoje właściwości odchudzające. Trzeba podkreślić, że istnieją badania zarówno potwierdzające tę tezę, jak i ją obalające. Naukowcy przypuszczają, że kwas rumenowy zmniejsza odkładanie się tłuszczu i wspomaga lipolizę, czyli proces rozkładu tkanki tłuszczowej. Jest także wysoce prawdopodobne, że CLA przyspiesza przyrost masy mięśni.
Ważna informacja dla osób zmagających się z osteoporozą lub nią zagrożonych - kwas CLA ma właściwości mineralizujące, które wpływają pozytywnie na zwiększenie masy kostnej.
Naukowcy sądzą, że kwas CLA powstrzymuje raka - hamuje wytwarzanie się nowotworów sutka, jelita grubego, żołądka, prostaty oraz skóry. Zauważyli też, że niski poziom CLA idzie w parze ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka piersi.
Kwas CLA poprawia kondycję układu odpornościowego. Zauważono, że osoby, które przyjmują CLA, mają większą liczbę białych krwinek.
> Przeczytaj: Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność
Badania wykonane na zwierzętach dowodzą, że kwas rumenowy wpływa korzystnie na miażdżycę - zarówno na zwalczanie zmian, jak i profilaktykę choroby. Niestety, nie potwierdzono takiego wpływu CLA na ludzi. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku cholesterolu - badania przeprowadzono tylko na kurczakach. Okazało się, że kwas rumenowy zmniejsza stężenie cholesterolu i "dobrego", i "złego".
> Czy chrom to cudowny środek na odchudzanie? Chrom pomaga, ale nie należy z nim przesadzać
> Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze
Tłuszcze omega to samo zdrowie? Nie, mogą nawet szkodzić!