Taksyfolina - działanie i zastosowanie

Według badań, taksyfolina w połączeniu z witaminą C wykazuje synergiczną ochronę przed stresem oksydacyjnym, czyli brakiem równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami w organizmie. Ochrona ta jest znacznie silniejsza, niż działanie pojedynczej substancji. Jakie właściwości i zastosowania wykazuje taksyfolina? Kiedy warto ją suplementować?

Dołącz do nas na Facebooku!

Taksyfolina – co to jest?

Taksyfolina (dihydroquercetin) to substancja o szerokim spektrum aktywności biologicznej, pozyskiwana przede wszystkim z drewna drzew iglastych (świerk, sosna, modrzew), występująca także w owocach cytrusowych i nasionach bawełny. Zaliczana jest do grupy flawonoidów, czyli organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, które pełnią funkcje przeciwutleniaczy i barwników oraz chronią rośliny przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Do tej samej grupy związków chemicznych zalicza się między innymi rutynę oraz kwercytynę.

Taksyfolina jest dostępna na polskim rynku w postaci suplementów diety, najczęściej w połączeniu z witaminą C, ponieważ wspomaga recyrkulację i ogranicza utlenianie tej witaminy. Dzięki temu witamina C dłużej pozostaje w organizmie, przynosząc szereg korzyści dla zdrowia (m. in. zapobieganie infekcjom wirusowym, profilaktyka nowotworów, chorób układu krążenia i udaru mózgu).

Taksyfolina – właściwości

W wyniku badań przesiewowych, stwierdzono następujące właściwości taksyfoliny:
. przeciwutleniające,
. chroniące naczynia krwionośne,
. przeciwzapalne,
. gastroprotekcyjne – czyli chroniące przewód pokarmowy,
. hepatoprotekcyjne – czyli chroniące wątrobę,
. hipolipemiczne – czyli obniżające stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi,
. diuretyczne – czyli moczopędne.

Taksyfolina – zastosowania

Badania farmakologiczne wykazały, że taksyfolina może mieć duże znaczenie w profilaktyce następujących schorzeń:
. niewydolność krążenia,
. zawał serca,
. uszkodzenia wątroby,
. rozwój stwardnienia mięśnia sercowego.

Stosowanie taksyfoliny pomaga niwelować skutki działania wolnych rodników w rozwoju powikłań naczyniowych cukrzycy, ponadto reguluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia.

Ze względu na właściwości ochronne wobec naczyń krwionośnych, taksyfolina polecana jest osobom cierpiącym na retinopatię cukrzycową, a dzięki właściwościom antybiotycznym, znajduje zastosowanie przy leczeniu przewlekłych infekcji bakteryjnych oraz grzybiczych.

Taksyfolina zwiększa napięcie naczyń żylnych, a także obniża przepuszczalność naczyń włosowatych, co w połączeniu z jej działaniem przeciwzapalnym sprawia, że jest wskazana także jako uzupełnienie leczenia miejscowego żylaków odbytu / hemoroidów.

Taksyfolina – synergiczne działanie z witaminą C

Biologiczna aktywność taksyfoliny oparta jest przede wszystkim na synergicznym działaniu z witaminą C – substancje te pomagają w utrzymaniu w komórkach odpowiedniego potencjału oksydoredukcyjnego poprzez uczestniczenie w neutralizowaniu powstających w metabolizmie komórkowym reaktywnych form tlenu i azotu.

Ze względu na tę właściwość, taksyfolina i witamina C znajdują zastosowanie jako czynnik ochronny w zapobieganiu chorobom o podłożu wolnorodnikowego uszkodzenia tkanek oraz jako czynnik zmniejszający skutki uboczne poddania pacjentów radio- i chemioterapii. Przyjmowanie taksyfoliny podczas radioterapii zmniejsza dolegliwości skórne poprzez ochronę komórek i ich szybką regenerację, a dodatkowo chroni ją przed bakteriami i grzybami.

Ponadto kuracja profilaktyczna na bazie taksyfoliny razem z witaminą C dostarcza organizmowi naturalnych związków wzmacniających ścianki naczyń krwionośnych oraz zwiększa syntezę kolagenu, co ma wpływ na elastyczność i koloryt skóry.

Więcej o: