Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Tauryna, organiczny związek chemiczny, z grupy aminokwasów powstaje jako produkt końcowy "niszczenia" aminokwasu siarkowego, cysteiny. Związek ten ochrania organizm m.in. przed zatruciem i szkodliwym wpływem metali ciężkich.
Organizm człowieka wytwarza w wątrobie, mózgu, jelitach oraz mięśniach szkieletowych niewielkie ilości tauryny. Jest ona jednym z czynników ułatwiających metabolizm. W połączeniu z kwasem żółciowym wytwarzanym przez wątrobę, tauryna zwiększa rozpuszczalność i rozkład tłuszczów. Rozbite cząsteczki łatwiej i szybciej ulegają procesom trawiennym zachodzącym w układzie pokarmowym.
Dodatkowo tauryna przyśpiesza detoksykację oraz zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego. Niektóre badania przypisują taurynie udział w procesach poznawczych oraz w czasie uczenia się. Oddziałuje również na układ nerwowy , pełniąc w nim funkcję neuroprzekaźnika. Jej obecność sprzyja rozwojowi mózgu.
Niezbędnych elementów diety każdego sportowca jest białko. Syntetyczna tauryna stanowi jeden z podstawowych składników większości napojów energetycznych. Wchodzi również w skład mleka modyfikowanego oraz odżywek dla sportowców. Pomaga transportować kreatynę (jedyny naturalny i legalny anabolik) do mięśni, a tym samym lepiej ją wykorzystać. Dodatkowo przyspiesza i ułatwia regenerację mięśni po dużym wysiłku fizycznym.
Tauryna występuje również w naturze. W ten rodzaj białka bogate są ostrygi, mięso, ryby , serwatka oraz niektóre rośliny strączkowe, jak soczewica czy groch. Tauryna występuje również w mleku matki.
Tauryna jest wartościowa nie tylko dla człowieka. Bez niej nie mogłaby powstać żadna karma dla zwierząt.