Tauryna

Białka mają szczególne znaczenie dla osób uprawiających sport. Zaliczana do nich tauryna wpływa na metabolizm oraz przyspiesza regenerację mięśni. Stanowi również jeden ze składników napojów energetycznych.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Tauryna, organiczny związek chemiczny, z grupy aminokwasów powstaje jako produkt końcowy "niszczenia" aminokwasu siarkowego, cysteiny. Związek ten ochrania organizm m.in. przed zatruciem i szkodliwym wpływem metali ciężkich.

Tauryna na metabolizm

Organizm człowieka wytwarza w wątrobie, mózgu, jelitach oraz mięśniach szkieletowych niewielkie ilości tauryny. Jest ona jednym z czynników ułatwiających metabolizm. W połączeniu z kwasem żółciowym wytwarzanym przez wątrobę, tauryna zwiększa rozpuszczalność i rozkład tłuszczów. Rozbite cząsteczki łatwiej i szybciej ulegają procesom trawiennym zachodzącym w układzie pokarmowym.

Dodatkowo tauryna przyśpiesza detoksykację oraz zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego. Niektóre badania przypisują taurynie udział w procesach poznawczych oraz w czasie uczenia się. Oddziałuje również na układ nerwowy , pełniąc w nim funkcję neuroprzekaźnika. Jej obecność sprzyja rozwojowi mózgu.

Tauryna, pożywienie sportowca

Niezbędnych elementów diety każdego sportowca jest białko. Syntetyczna tauryna stanowi jeden z podstawowych składników większości napojów energetycznych. Wchodzi również w skład mleka modyfikowanego oraz odżywek dla sportowców. Pomaga transportować kreatynę (jedyny naturalny i legalny anabolik) do mięśni, a tym samym lepiej ją wykorzystać. Dodatkowo przyspiesza i ułatwia regenerację mięśni po dużym wysiłku fizycznym.

Tauryna występuje również w naturze. W ten rodzaj białka bogate są ostrygi, mięso, ryby , serwatka oraz niektóre rośliny strączkowe, jak soczewica czy groch. Tauryna występuje również w mleku matki.

Tauryna jest wartościowa nie tylko dla człowieka. Bez niej nie mogłaby powstać żadna karma dla zwierząt.

Czytaj także:

Rutyna, to nic złego

Koenzym Q10 - rewolucja nie tylko w kosmetyce?

Retinol - A

Dlaczego warto jeść jajka?

Kwasy Omega

Zobacz wideo
Więcej o: