urek czy barszcz biay? Ktry zdrowszy? Czym si rni?

urek czy barszcz biay? Niby wyrane rnice midzy tymi zupami si zatary, ale nawet w torebkach mamy barszcz biay i ur, a powane rda kulinarne dowodz, e to jednak nie to samo. "Gotowcw" na wita nie polecamy, wic co wybra?
urek czy barszcz biay? Wielkanoc to czas szczeglny, kiedy w najwikszym stopniu warto kierowa si smakiem i domow tradycj. Chocia, przy okazji, mona zadba o zdrowie. Obie zupy na to pozwol.



Niemal kada zupa to idealne danie jednogarnkowe: nawodni, poywi, wzmocni, usprawni przemian materii... Chocia barszczu biaego i urku nie ma na naszej licie najzdrowszych zup ( zapoznaj si z rankingiem), przynajmniej jedna z nich spokojnie moga si tam znale.

Docz do Zdrowia na Facebooku!

urek lekki, barszcz ciki... A moe odwrotnie?

Kiedy urek powstawa na bazie zakwasu z mki ytniej. Barszcz biay przygotowywano z kiszonych lici roliny o nazwie barszcz zwyczajny, nalecej do rodziny selerowatych. Z czasem taki barszcz wyszed z kulinarnej mody i dzi rwnie powstaje na bazie zakwasu mki, ale pszennej. To podstawowa rnica midzy zupami, akceptowana prawie przez wszystkich. Co do innych s ju spore rozbienoci i o tym, co wrzuci do urku, co do barszczu, decyduj domowe zwyczaje. Warto zarazem wiedzie, e w niektrych regionach urem zwie si zup postn (bez kiebasy czy wdzonki). W innych wanie tym ma si charakteryzowa barszcz, gotowany na woszczynie. Wersja cisza (do wyboru) jest te intensywniej zabielana, najczciej mietan.

W kadym razie i barszcz, i urek, moe by lekki, chocia zarazem energetyzujcy, lub nie, w zalenoci od tego, co do niego wrzucimy. W wersji lekkiej porcja zupy nie przekracza 100 kcal, jednak razem ze "wsparciem" misnym licznik moe podskoczy bez trudu do kilkuset kilokalorii. Kto by si tym jednak przejmowa w wita? Wielkanoc bez biaej kiebasy? To dla wielu z nas nieludzkie. Zarazem niektrzy urek uznaj tylko z jajkiem ). To dobry pomys, bo jaja s zdrowe ( wicej na ten temat ).

urek czy barszcz biay? Wszystko dla bakterii

Smakosze twierdz, e zakwas ytni sprawia, e urek ma ostrzejszy smak od barszczu biaego, robionego na zakwasie pszennym. Z drugiej strony: wiele osb nie widzi rnicy w smaku samego zakwasu, a raczej w sposobie przyprawienia.

Atutem obu zakwasw jest kwas mlekowy. Naturalne bakterie probiotyczne zwalczaj grzyby i bakterie chorobotwrcze, wspieraj oglnie odporno. W skadzie zupy moe pozornie dziwi czosnek, zabjca bakterii, take tych dobrych. Tymczasem ukiszony tak nie dziaa i dodatkowo zwiksza moc potrawy.

Wszystko o czosnku.

Wrd popularyzatorw naturalnego, zdrowego odywiania wikszym poparciem zdaje si cieszy zakwas ytni ni pszeniczny, analogicznie jak jest w przypadku samych zb, z ktrych powstaj ( wicej na ten temat).

Generalnie dobra zupa na zakwasie nie tylko poprawia odporno, ale take:

- wpywa pozytywnie na rwnowag kwasowo-zasadow organizmu ( wszystko o zakwaszeniu ),

- stymuluje prawidow prac wtroby i pcherzyka ciowego (to w wita bardzo przydatne),

- usprawnia przyswajanie wapnia i elaza,

- wspiera procesy oczyszczania z toksyn,

- agodzi dolegliwoci zwizane ze schorzeniami odka, nerek i trzustki oraz stanami zapalnymi jelit,

- dobrze wpywa na ukad nerwowy, jest wic polecana osobom naraonym na stres.

Jaki zysk z zakwasu i probiotykw, skoro zup gotujemy, a chleb (te robiony na zakwasie) pieczemy? W docelowym produkcie ju nie ma ywych kultur bakterii. Wczeniej jednak wykonuj bardzo poyteczn prac. Probiotyki rozkadaj choby kwas fitynowy, zawarty w prawiewszystkich zboach i nasionach . Najwicej fityn znajduj si w otoczce ziaren. Kwas fitynowy zabezpiecza ziarna i nasiona przed zagroeniami z zewntrz. Stanowi naturaln barier dla bakterii, pleni i szkodnikw, blokuje jednak uwalnianie mikroelementw, midzy innymi wapnia,elaza, magnezu, cynku czy manganu. Dobre bakterierozkadaj rwnie szkodliwe azotany, azotyny orazzabijajple w mce.

Biay osad w butelce

Nie tylko od wita zakwas powinien by domowej roboty. Przepisy na niego, jak i sam zup, bardzo si rni, zwaszcza w szczegach, dlatego odsyamy do zaprzyjanionego serwisu Ugotuj.to . Na pewno znajdziecie dobrze rokujcy, zbliony do obowizujcego w domu.

Jeli jednak decydujecie si ju zakupi urek, wybierajcie taki sprzedawany w szklanych butelkach. Wielu osobom smakuje jak domowy, bo jest rwnie kwany, aromatyczny, bez konserwantw, o krtkim okresie przydatnoci do spoycia. (chyba, e producent twierdzi inaczej, wtedy odpucie). Uwaga! Biaawy osad na dole butelki powinien by do gsty i pokrywa dno warstw o gruboci 2-3 cm.