grzyby jadalne
-
Grzybiarz czasem jak saper - myli się tylko raz. Zabójcze mity o grzybach
Wielokrotnie obalane w praktyce, bez żadnych podstaw naukowych i zdroworozsądkowych, a jednak wciąż żywe: mity o grzybach. Wiadomo, że wielu Polaków uważa się za świetnych grzybiarzy, tymczasem w statystykach zatruć wciąż pozostajemy liderami.
-
Występowanie grzybów - kiedy i gdzie w Polsce wyruszyć na grzyby?
W Polsce występuje ponad 1000 gatunków jadalnych grzybów, a tradycja wybierania się na grzybobranie jest bardzo długa i dobrze ugruntowana. Grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu dań, a samo ich zbieranie dostarcza dużo satysfakcji i radości. Gdz...
-
Turki grzyby. Smaczni mieszkańcy polskich lasów
Turki to grzyby, o których słyszy się bardzo rzadko. Ich niska popularność wynika z tego, że występują jedynie w niektórych regionach Polski. Na pierwszy rzut oka turki kojarzyć się mogą z grzybem trującym, gdyż mają dosyć specyficzny wygląd. Co...
-
Miodówka grzyb - jak ją rozpoznać oraz co można z niej przyrządzić?
Miodówka jest często spotykanym grzybem występującym w polskich lasach. Cechuje się on oryginalnym smakiem, co sprawia, że od setek lat wykorzystywany jest w celach kulinarnych, gdyż wzbogaca smak wielu dań. Miodówkę spotkać można na terenie całej...
-
Grzyb gołąbek - czy warto zbierać?
Gołąbki to mało znany gatunek grzybów rosnących pospolicie w polskich lasach. Mimo że przez większość grzybiarzy jest raczej omijany, to istnieje całkiem spora grupa osób, które chętnie wykorzystują te grzyby do suszenia, marynowania i gotowania....
-
Kurki - jak je rozpoznać i wykorzystać w kuchni?
Kurki to bardzo charakterystyczne grzyby, które swoim kolorem przyciągają wzrok chodzących po lesie grzybiarzy. Te stosunkowo małe grzybki są cenione za ich wyjątkowy smak oraz zapach, który wzbogaca dania. Kurki to grzyby, które pojawiają się już...
-
Smardze - ich wygląd nie wzbudza zaufania, ale smakują przepysznie. Co warto o nich wiedzieć?
Smardze to bardzo charakterystyczne grzyby, które trudno pomylić z innymi. Na pierwszy rzut oka wydają się trujące, gdyż ich wygląd jest dosyć specyficzny i nietypowy dla grzybów. Smardze pojawiają się już wiosną, a ze względu na to, że w Polsce...
-
Maślaki trudno pomylić z innymi grzybami. Szukaj ich w lasach iglastych
Maślak to popularny grzyb ceniony głównie ze względu na walory smakowe. Maślaki odróżniają się od innych grzybów charakterystyczną śliską skórką, która pokrywa kapelusz tych grzybów. Najczęściej spotykany jest maślak zwyczajny, ale to nie jedyny...
-
Podgrzybek - gdzie i o jakiej porze roku ich szukać? I dlaczego warto?
Podgrzybek to z pewnością najczęściej występujący w polskich lasach grzyb jadalny. Charakteryzuje się ciemnobrązowym kapeluszem i jasnymi lub żółtymi rurkami u jego spodu. W polskiej systematyce podgrzybek brunatny zaliczany jest do rodziny...
-
Prawdziwek (borowik szlachetny) - obiekt pożądania każdego grzybiarza. Występowanie i wartości odżywcze prawdziwków
Prawdziwek, czyli tak naprawdę borowik szlachetny, to jeden z bardziej pożądanych i cenionych grzybów, które występują w polskich lasach. Gdzie rosną prawdziwki i jak odróżnić te jadalne od trujących?
-
Rośnie liczba chorych na raka. Czy to pokłosie pandemii COVID-19?
-
Nowy wariant COVID-19. U wielu powtarza się ten sam, dotkliwy objaw
-
Wyciągasz lampki z zeszłego roku, a one już nie działają? Wiesz co z nimi zrobić?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Objawy raka jamy ustnej zauważysz dość wcześnie. Na co zwrócić uwagę?
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
- Testy na COVID-19 i inne infekcje wirusowe. Domowe testy do samokontroli
- Bolało ją oko, a później straciła wzrok. Lekarze nie mogli jej zdiagnozować
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Trzy niebezpieczne lekarstwa. Zła dawka może zabić dorosłego człowieka
- Twój katar ma taki kolor? Wyjaśniamy, kiedy trzeba iść do lekarza