bakterie
-
Sanepid ostrzega przed wodą z fontann. Jakie choroby może powodować?
Choć woda z miejskich fontann jest chlorowana, to nie nadaje się ani do picia, ani do kąpieli. Mogą się w niej znajdować bakterie Salmonella, gronkowce, pałeczki Legionella, bakterie kałowe i E. coli - alarmują służby sanitarno-epidemiologiczne....
-
Odkryto największą bakterię świata. Można ją dostrzec gołym okiem
Nie trzeba mikroskopu, by na własne oczy zobaczyć mierzącą około 2 cm Thiomargarita magnifica. Francuskim mikrobiologom na Karaibach udało się zidentyfikować największą poznaną do tej pory bakterię na Ziemi. Jej kształt i rozmiar porównywany jest ...
-
Nadzieja na skuteczniejszą walkę z rakiem piersi dzięki bakteriom
Wzrost bakterii Lactobacillus w tkance piersi może ograniczać ryzyko rozwoju raka piersi oraz zwiększać skuteczność dotychczasowych metod leczenia tego nowotworu - potwierdzili naukowcy podczas dorocznego spotkania Towarzystwa Endokrynologicznego ...
-
"Lała się ze mnie zielona ciecz". Dietetyczka zdradza, jak się zakaziła groźną bakterią atakującą jelita
Clostridioza w Polsce to już plaga. Niszczy jelita i sprawia przy tym tak silny ból, jak przy porodzie. Choć bakteria, która powoduje tę chorobę, jest znana od wielu lat, to w czasie pandemii COVID-19 zaczęła siać prawdziwe spustoszenie - zwłaszcz...
-
Berberyna nadzieją na zwalczanie komórek rakowych płuc
Berberyna jest naturalnym związkiem o potwierdzonym prozdrowotnym działaniu. Jest jednak z nią jeden problem. Jest nierozpuszczalna w wodzie i niezwykłe słabo przyswajalna, a w dużych dawkach toksyczna. Dlatego naukowcy poszukiwali sposobu na...
-
Zasada 5 sekund: Czy możesz jeść jedzenie, które spadło na podłogę?
Jak do zasady "5 sekund" odnosi się nauka? Wszystko zależy od tego, jak brudna jest podłoga i jak wiele bakterii zdążyło przylgnąć do jedzenia. Istotny jest też rodzaj powierzchni na którą upuściliśmy jedzenie.
-
Niektóre drobnoustroje jelitowe mogą wpływać na ryzyko udaru mózgu
Naukowcy zidentyfikowali 26 gatunków bakterii jelitowych, które są w jakiś sposób powiązane z ryzykiem udaru niedokrwiennego mózgu. Przy czym tylko 5 z nich rzeczywiście szkodzi, pozostałe mikroorganizmy pełną prawdopodobnie ochronną rolę. Oznacza...
-
Próchnica jest zaraźliwa. Można się zarazić podczas pocałunku
Niemal połowa ludzkości cierpi z powodu próchnicy zębów, za którą odpowiadają kwasotwórcze bakterie, wśród których najgroźniejsza to Streptococcus mutans. Takimi próchniczymi bakteriami możemy się zarazić podczas pocałunku. Ale jest na to sposób. ...
-
Chodzenie po domu w butach - to pomysł, który niesie ryzyko dla zdrowia
Zostawiając buty poza domem, pozostawiamy tam również potencjalnie szkodliwe patogeny i chemikalia. Ci, którzy postępują inaczej, według ekspertów badających tę kwestię od lat, popełniają "poważny błąd".
-
Amoksycylina, czyli antybiotyk o szerokim spectrum działania. W jakim przypadku jest stosowany?
Amoksycylina jest jednym z najczęściej stosowanych środków przy leczeniu zakażeń bakteryjnych. Leki zawierające tą substancję działają poprzez zatrzymanie wzrostu bakterii. Jednak amoksycylina nie zawsze jest odpowiednim wyborem. Leki ją zawierają...
-
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy na czczo? Pomoże we wstydliwym problemie
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Ciesz się smakiem Coca-Cola niezależnie od pory dnia czy okazji. Teraz wariant bezkofeinowy trafia na stołyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Jak się przygotować do badania krzywej cukrowej?
- Od czego można dostać cukrzycy i jak ją rozpoznać? Objawy, które mogą niepokoić
- Ile kosztuje szczepionka na HPV? Co to jest za wirus i dlaczego jest groźny?
- Prostowanie zębów za pomocą niewidocznych nakładek - jak to działa? Jakich efektów i kiedy możesz się spodziewać?
- Prostowanie zębów za pomocą niewidocznych nakładek - jak to działa? Jakich efektów i kiedy możesz się spodziewać?
- Infekcja czy alergia? Jak to rozróżnić? Zwróć uwagę nie tylko na katar