Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Staw to nic innego jak ruchoma część szkieletu scalająca ze sobą poszczególne elementy układu kostnego. W skład każdej takiej struktury wchodzą mięśnie, jama stawowa, kaletka maziowa, torebka stawowa, ścięgno, przyczep ścięgna, nasada kości, chrząstka stawowa, więzadło oraz jego przyczep. Aby zapobiec ścieraniu się poszczególnych części pokrywa je tzw. chrząstka szklista. W zależności od tego ile kości ze sobą łączą dzieli się je na proste lub złożone. Przy podziale osiowym rozróżnia się jednoosiowe, dwuosiowe, wieloosiowe oraz nieregularne.
Dbanie o mocne i zdrowe stawy najlepiej zacząć od podstaw, czyli odpowiednio dobranego obuwia. Żart? Nic bardziej mylnego. Buty z elastyczną podeszwą łagodzą powstające w czasie chodzenia wstrząsy, tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia mikrourazów, których namnożenie sprzyja poważnym uszkodzeniom stawów.
Nie bez znaczenia dla kondycji stawów jest także sposób noszenia zakupów czy przenoszenia - przesuwania ciężkich przedmiotów. Niosąc zakupy pamiętaj by tak rozłożyć torby by w każdej dłoni znajdowała podobna ilość kilogramów. Taka równowaga nie pozwoli na zbyt mocne obciążenie jednego ze stawów w nadgarstku lub kolanie.
Chcąc przenieść coś bardzo ciężkiego jeśli to możliwe po prostu przesuń to po podłodze. Gdy nie da się uniknąć przeniesienia rzeczy ważącej kilka kilogramów podnoś ją na ugiętych nogach i stopniowo prostuj plecy.
Aby zadbać o kręgosłup warto przyjrzeć się także materacowi na którym śpimy, czy jest odpowiednio twardy. To, czy ma właściwą twardość sprawdzisz oceniając ile wysiłku musisz włożyć by się z niego podnieść.
Zobacz także: 12 ćwiczeń na mocne i zdrowe stawy
Zajęcie się, tak na serio, kondycją stawów wymaga czegoś więcej niż dobrych butów i materaca. Konieczna jest również modyfikacja codziennej diety. Przede wszystkim nie może w niej zabraknąć soków owocowych. Te na bazie winogron, czarnej porzeczki i aronii zawierają cenne dla stawów bioflawonoidy. Te organiczne związki chemiczne uczestniczą w syntezie kolagenu, który wzmacnia oraz odżywia niemal wszystkie struktury budujące stawy (identyczne właściwości ma także witamina C ). Podobne właściwości ma zielona herbata (dodatkowo działa przeciwzapalnie) oraz czerwone wino.
Wzbogacając menu o warzywa i owoce (m.in. marchewkę, kapustę, ogórki, pora, brokuły, pietruszkę, buraki, selera, kiełki, jagody czy żurawinę) dostarczamy organizmowi antyoksydantów, które wstrzymują procesy zwyrodnieniowe stawów oraz ich przedwczesne starzenie się.
Szczególnie cenne są ryby morskie: makrela , halibut, flądra, tuńczyk oraz śledzie , sardynki. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko korzystnie wpływają na ruchomość stawów, ale zmniejszają skutki stanu zapalnego. Dzięki zawartej w nich witaminie D istotny dla zachowania mocnych kości i stawów, wapń znacznie lepiej się przyswaja.
Wykorzystywane do tej pory, do przygotowywania potraw tłuszcze najlepiej zastąpić olejem lnianym, rzepakowym oraz oliwą z oliwek. Warto sięgnąć także po siemię lniane i orzechy włoskie. Obok kwasów omega stanowią bogactwo witaminy E, która charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym. W podobny sposób działają czosnek, cebula (za sprawą związków siarki) oraz niektóre przyprawy jak kurkuma, anyż, goździki i imbir oraz bazylia, chrzan , majeranek, cząber, mięta i szałwia. Warto zaznaczyć, że przyspieszają przemianę materii dzięki czemu walka z otyłością i nadwagą jest znacznie łatwiejsza.
Tym z czego warto zrezygnować, lub przynajmniej ograniczyć by móc cieszyć się mocnymi stawami są m.in. tłuszcze zwierzęce. Ich nadmiar w organizmie zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego, tym samym przyswajanie białek tworzących układ kostny staje się mocno ograniczone.
Warto zredukować ilość spożywanego czerwonego mięsa oraz białego pieczywa i produktów mącznych powstałych z mąki o tzw. niskim wyciągu (np. mąka typ 450-650). Obecne w nich węglowodan ułatwiają przybieranie na wadze, a tym zwiększają przeciążenie stawów.
Warto ograniczyć sięganie po niezdrowe przekąski (np. chipsy) czy gotowe dania (zupy z torebek, fast food, czyli żywność wysokoprzetworzoną). Potężna dawka konserwantów i ulepszaczy sprawiają, że ich regularne spożywanie odbija się nie tylko na stawach, ale i na układzie krążenia.
Groźne może okazać się także nadmierne spożywanie alkoholu, mocnej kawy czy czarnej herbaty. Zawarte w nich substancje wypłukują pozyskany z pokarmu wapń i utrudniają wchłanianie białka. Dlatego też zaleca się unikanie picia kawy lub herbaty tuż po posiłku.
Niestety sama dieta to za mało. Aby zobaczyć, a przede wszystkim poczuć różnicę konieczny jest ruch. Nawet najprostsza aktywność fizyczna to najlepsza metoda wzmacniająca kości, mięśni oraz zapewniająca im prawidłową ruchomość. Codzienna dawka ruchu pozwala zapobiec przedwczesnemu zesztywnieniu stawów. Systematycznie uprawiany sport czy gimnastyka wzmacnia mięśnie, które stanowią podporę dla stawów. Dla osób z dużymi problemami, otyłością lub mocno zaniedbanymi stawami najbezpieczniejsze są zajęcia na basenie.
Ból biodra - to nie musi być zwyrodnienie stawu