Podstawowe informacje
Fosfor jest podobnie jak wapń i żelazo niezbędnym pierwiastkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Około 80-90 proc. fosforu występuje w organizmie w kościach i szkliwie zębów , zazwyczaj w połączeniu z wapniem. Fosfor w postaci kwasu fosforowego występuje jako składnik kwasu DNA i RNA i bez niego komórki nie są w stanie prawidłowo wzrastać, dzielić się i funkcjonować. Wiele enzymów oraz kompleks witamin z grupy B wymaga fosforu do prawidłowego funkcjonowania. Fosfor jest podstawą metabolizmu węglowodorów, tłuszczu i białek. Pierwiastek ten umożliwia rozprowadzanie substancji odżywczych w organizmie.
Niemowlęta
od urodzenia do 6 miesiąca życia 100 mg dziennie
od 6 miesiąca życia do roku 275 mg dziennie
Dzieci
od roku do 3 lat 460 mg dziennie
od 4 lat do 8 lat 500 mg dziennie
od 9 lat do 13 lat 1250 mg dziennie
Dorośli
14 lat do 18 lat 1250 mg dziennie
19 lat w wzwyż 700 mg dziennie
Kobiety w ciąży
1250 mg dziennie
Kobiety w ciąży powyżej 18 roku życia 700 mg dziennie
Kobiety karmiące
1000 mg dziennie
Wszystkie produkty bogate w białko (ser żółty, jaja, mleko , pozostały nabiał, mięso, ryby )
Produkty pełnoziarniste
Ciemny ryż
Deficyt
Objawy : Niedobory i symptomy z nimi związane spotykamy bardzo rzadko. Jest to związane z występowaniem fosforu prawie we wszystkich produktach spożywczych. Naukowcy przeprowadzili badania na zwierzętach, w których byli w stanie doprowadzić do pełnoobjawowej krzywicy, ciężkich niedoborów witaminy D objawiających się utratą wapnia - wszystko to wystąpiło w przebiegu ograniczenia podaży fosforu w diecie.
Ważne informacje
Dietetycy ostrzegają tych, którzy piją duże ilości napojów gazowanych i tych którzy spożywają duże ilości mięsa. Może to spowodować nadmiar fosforu w surowicy krwi i zaburzać wchłanianie żelaza, jak również wpływać na stosunek wapnia do fosforanów, a to prowadzić może do osteoporozy .
Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm
Makroelementy: minerały niezbędne do życia