Sód

Sód to jeden z cenniejszych dla człowieka pierwiastków. Wpływa na funkcjonowanie błony komórkowej oraz uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych. Jego niedobór może sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Informacje podstawowe

Jest to zdecydowanie niezbędny pierwiastek do funkcjonowania organizmu. Reguluje on gospodarkę wodną naszego ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach. Naukowcy dowiedli, iż zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego. Ci, którzy cierpią na nadciśnienie lub u których ciśnienie wynosi 140/90 powinni ograniczyć spożycie sodu. Należy zacząć używać preparaty zastępujące sól jak również wybrać produkty o obniżonej zawartości sodu (ograniczyć żółte sery, mięsa). Nie ma wytycznych co do dobowego zapotrzebowania organizmu na sód, jednak uważa się, że minimum stanowi 500 mg dziennie. Według porozumienia NASA z roku 1989 uważa się, że dzienne spożycie powinno ograniczyć się do 6 gramów soli (2400 mg sodu). W soli stołowej znajduje się 39 proc., czyli jedna łyżeczka od herbaty zawiera około 2000 mg sodu. Niekiedy w wyjątkowych przypadkach zdarza się, że u człowieka wystąpi niedobór sodu. Przykładem takim są maratończycy, którzy tracą ten pierwiastek wraz z potem oraz te osoby, które nadużywają środków przeczyszczających lub odwadniających.

Czytaj także:

Dużo minerałów, mało kalorii - zalety marchewki

ABC witamin

Selen

Wapń

Fitochinon - K

Więcej o: