Informacje podstawowe
Jest to zdecydowanie niezbędny pierwiastek do funkcjonowania organizmu. Reguluje on gospodarkę wodną naszego ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach. Naukowcy dowiedli, iż zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego. Ci, którzy cierpią na nadciśnienie lub u których ciśnienie wynosi 140/90 powinni ograniczyć spożycie sodu. Należy zacząć używać preparaty zastępujące sól jak również wybrać produkty o obniżonej zawartości sodu (ograniczyć żółte sery, mięsa). Nie ma wytycznych co do dobowego zapotrzebowania organizmu na sód, jednak uważa się, że minimum stanowi 500 mg dziennie. Według porozumienia NASA z roku 1989 uważa się, że dzienne spożycie powinno ograniczyć się do 6 gramów soli (2400 mg sodu). W soli stołowej znajduje się 39 proc., czyli jedna łyżeczka od herbaty zawiera około 2000 mg sodu. Niekiedy w wyjątkowych przypadkach zdarza się, że u człowieka wystąpi niedobór sodu. Przykładem takim są maratończycy, którzy tracą ten pierwiastek wraz z potem oraz te osoby, które nadużywają środków przeczyszczających lub odwadniających.