Co to jest adaptogen? To, najprościej mówiąc, naturalna, aktywna substancja, która wspomaga działanie naszego organizmu, dzięki czemu poprawia nasze zdrowie. Adaptogeny zawarte są w niektórych grzybach i roślinach. Ich stosowanie pomaga m.in. w radzeniu sobie ze stresem lub zmęczeniem oraz poprawie naturalnej odporność organizmu na choroby. Aby roślina czy grzyb zaliczały się do adaptogenów, muszą spełniać trzy wymienione niżej warunki:
Wśród najpopularniejszych roślin adaptogennych możemy wymienić m.in.:
Jednym z najpopularniejszych grzybów adaptogennych jest kordyceps chiński, zwany również pod nazwami: himalajska Viagra i maczużnik chiński. Z grzyba tego przygotowuje się napary, które wspomagają działanie układu oddechowego, układu hormonalnego i układu krążenia. Ma także działanie wspierające układ odpornościowy. Kordyceps chiński ma zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu cukrzycy, wspiera także funkcjonowanie wątroby. Ponadto jego stosowanie zapobiega powstawaniu nowotworów, a to dzięki zawartości antyoksydantów.
Innym znanym grzybem adaptogennym jest chaga, czyli huba brzozowa, zwana przez niektórych "grzybem nieśmiertelności". Dostarcza ona takich cennych składników odżywczych jak: witamina D, witaminy z grupy B, cynk, potas, żelazo, mangan i wapń. Dodatkowo chaga odznacza się dużą zawartością antyoksydantów. Zawartość ta jest tak znacząca, że grzyb zajął pierwsze miejsce w skali ORAC (to skala określająca zdolność produktu do pochłaniania reaktywnych form tlenu, czyli cząsteczek powodujących m.in. przedwczesne starzenie się skóry czy niektóre nowotwory).
Jak wykazały badania naukowe, adaptogeny pomagają przede wszystkim w:
Nie sposób zaprzeczyć, że właściwości adaptogenne roślin oraz grzybów przyczyniają się do poprawy jakości naszego zdrowia, a co za tym idzie, zapewniają nam lepsze życie. Pamiętajmy jednak, że przed podjęciem decyzji o włączeniu adaptogenów do naszej diety konieczne jest skonsultowanie tego z lekarzem. Trzeba powiedzieć specjaliście, jakie leki przyjmujemy na stałe. Leki mogą bowiem wchodzić w interakcje zarówno z ziołami i grzybami adaptogennymi, dlatego podczas wdrażania nowych substancji należy zasięgnąć opinii specjalisty.
Wiele osób jest przekonanych, że jeśli jakaś substancja jest naturalna, to nie może ona nam w żaden sposób zaszkodzić i bez ograniczeń może być stosowana przez wszystkich. Nic bardziej mylnego. Nawet substancje w pełni naturalne muszą być używane z rozwagą.
Adaptogenów nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Co więcej, niektóre z roślin (m.in. żeń-szeń) nie mogą być stosowane u osób z nadciśnieniem. Jak wspomniano wyżej, chęć wprowadzenia adaptogenów do diety powinna zostać skonsultowana z lekarzem. Szczególnie takiej konsultacji muszą zasięgnąć osoby, które biorą leki: