Złogi w jelitach, zwane też kamieniami kałowymi, to niestrawione resztki przemiany materii, zalegające w jelitach i utrudniające ich prawidłowe funkcjonowanie. Do ich utworzenia dochodzi często wskutek kiepskiej diety, ubogiej m.in. w błonnik pokarmowy, który wspiera metabolizm, poprawia perystaltykę jelit i reguluje proces trawienia. Aby zaradzić złogom, zaleca się wzbogacenie jadłospisu o pewien oczyszczający napój. Bez problemu można go wykonać w domu.
Jelita to niezwykle ważny organ wewnętrzny, odpowiadający za wydalanie produktów przemiany materii oraz wszelkich toksyn. Jeśli praca jelit zostaje zaburzona - cierpi na tym cały organizm. Bakterie obecne w jelitach mają bowiem wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne, a zaburzona flora jelitowa może doprowadzić do wielu dolegliwości i schorzeń.
Istnieją jednak domowe sposoby na bezpieczne oczyszczenie jelit. Po pierwsze, warto wprowadzić do życia nieco więcej aktywności fizycznej. Ruch pobudza pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, a także znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich jak nowotwór jelita grubego czy kamica żółciowa. Po drugie, należy wyeliminować lub przynajmniej zmniejszyć czynniki wywołujące stres. Zaburzony poziom kortyzolu - czyli właśnie hormonu stresu - negatywnie wpływa na motorykę jelit.
Wspomnieliśmy wyżej o konieczności zmiany diety i urozmaicenia jej o produkty zawierające błonnik pokarmowy. W ramach tego warto do posiłków dodać siemię lniane, czyli polski superfood, który chroni śluzówkę jelit, a także pozbywa się z organizmu resztek pokarmowych. Bogate w błonnik są również banany, daktyle i szpinak. Najlepsze rezultaty można osiągnąć, łącząc wszystkie te produkty w formie zdrowotnego napoju. Korzystnie wpłynie na metabolizm, usprawni procesy trawienne i będzie przy tym świetnie smakował.
Do przygotowania oczyszczającej mikstury będą potrzebne pewne składniki. Wszystkie są one łatwodostępne w sklepach spożywczych i marketach. Napój, który z nich powstanie warto pić regularnie, najlepiej codziennie w formie popołudniowej przekąski.
Składniki na napój usprawniający pracę jelit:
Sposób przygotowania:
Do blendera wlej wodę, a następnie wrzuć drobno pokrojone owoce i składniki sypkie. Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Gotowy napój schowaj na kilka godzin do lodówki, a po schłodzeniu przelej do szklanki. Zaleca się pić go raz dziennie, przez co najmniej kilka tygodni. Po tym czasie powinna być zauważalna diametralna różnica w trawieniu, wydalaniu i ogólnym samopoczuciu. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl