Gdy decydujemy się na zrzucenie zbędnych kilogramów to, oprócz dbałości o bilans kaloryczny, pełnowartościową dietę oraz ruch fizyczny, możemy też wspomóc się ziołami, które ze względu na swój unikalny skład wykazują korzystne działanie na pracę układu pokarmowego i procesy metaboliczne. Oto niektóre z nich:
Ta roślina kwitnie na łąkach wczesną wiosną, więc warto wówczas wybrać się na zbiory, natomiast korzeń mniszka pozyskuje się jesienią. Mniszek lekarski świetnie nadaje się do uzupełniania diety odchudzającej, ponieważ zawiera inulinę, substancję, która stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, a także sporo błonnika. Dzięki tym związkom reguluje procesy trawienne i przyspiesza metabolizm.
Kozieradka to przyprawa nadająca potrawom słodki, orzechowy smak. Jedna łyżka nasion kozieradki dostarczy nam żelaza, magnezu i manganu, a także błonnika, który pomaga kontrolować apetyt - dzięki temu zjadamy mniejsze porcje, a to z kolei sprzyja utracie wagi. Kozieradka przydaje się też przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, likwiduje bowiem wzdęcia, zwalcza dyspepsję i zapalenia błony śluzowej. Jest też pomocna przy zaparciach. To zioło zaleca się diabetykom, ponieważ pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi, poprawia działanie insuliny oraz obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL), ma też wpływ na ogólnoustrojowe stany zapalne, które mogą zakłócać zdolność organizmu do przekształcania żywności w energię, czyli metabolizm.
Oregano, znane też pod nazwą lebiodka pospolita, to zioło należące do tej samej rodziny co mięta, bazylia, tymianek, rozmaryn i szałwia. Zawiera związek o nazwie karwakrol (związek zaliczany do fenoli i terpenoidów), który może pomóc w obniżeniu wagi i przyrostu tkanki tłuszczowej poprzez zmianę syntezy tłuszczu w organizmie (taki wniosek wysnuto badając wpływ oregano na organizmy zwierząt, brak jest natomiast odpowiednich badań na ludziach). Tradycyjnie jednak wierzy się, że picie herbatki z oregano pomaga w problemach trawiennych.
Kminek to przyprawa wytwarzana z suszonych i mielonych nasion Cuminum cyminum, kwitnącej rośliny z rodziny selerowatych. Jest ceniony ze względu na wyraźny orzechowy smak, który przechodzi do potraw. Przynosi również wiele korzyści zdrowotnych. Uważa się, że stymulując trawienie przyspiesza spalanie tłuszczu i utratę wagi. Zwalcza też dolegliwości układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zaparcia, odbijanie się, bóle brzucha czy skurcze.
Zamiast herbatek z pojedynczych ziół możemy też zdecydować się na mieszanki ziołowe pomagające w przemianie materii i przyspieszające metabolizm. Nie ma jednej uniwersalnej mieszanki - skład to zwykle autorski pomysł albo samego zielarza, albo producentów leków ziołowych. Dla przykładu, Bonifratrzy (Szpital Zakonu Bonifratrów św. Jana Grandego w Krakowie) proponują zestaw, w którym znajdują się, w różnych proporcjach, takie zioła jak korzeń mniszka, kłącze perzu, naowocnia fasoli, liść mięty, kwiat lawendy, liść morwy białej.
Z kolei mieszanka Zielarni Suwalskiej wg o. Klimuszki zawiera: naowocnię fasoli, korę kruszyny, ziele krwawnika pospolitego, znamię kukurydzy, lubczyk, morszczyn pęcherzykowaty, korzeń mniszka lekarskiego, ziele pięciornika gęsiego, ziele skrzypu polnego, szałwię lekarską, korzeń wilżyny ciernistej.