Dobra wiadomość dla miłośników kawy: codzienne picie może przynieść korzyści sercu

- Możesz nadal cieszyć się kawą, nawet jeśli masz kłopoty z sercem - przekonują naukowcy po przeprowadzeniu dużych badań. Picie dziennie dwóch-trzech filiżanek kawy służy zdrowiu i dłuższemu życiu.

Więcej o zaletach picia kawy przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

O korzyściach codziennego picia kawy dla zdrowia serca przekonują naukowcy z Alfred Hospital and Baker Heart Institute w Melbourne w Australii podczas wystąpienia na 71. sesji American College of Cardiology (organizacja non-profit z siedzibą w Waszyngtonie). Argumentów dostarczyło największe, jak do tej pory, badanie obserwacyjne, wykorzystujące zasoby brytyjskiego Biobanku. Ta instytucja dysponuje danymi medycznymi pół miliona osób, które zgodziły się na monitorowanie stanu zdrowia przez co najmniej 10 lat. Baza jest udostępniana naukowcom z całego świata, prowadzącym badania dotyczące profilaktyki, diagnozowania i leczenia poważnych i zagrażających życiu chorób.

Pij 2-3 filiżanki kawy dziennie

Naukowcy podjęli się zbadania, czy codzienne picie kawy wiąże się z problemami sercowymi i jakie ilości tego napoju są optymalne dla zdrowia. Skoncentrowali się na grupie, która piła od jednej do sześciu filiżanek kawy dziennie. Celem było sprawdzenie, czy picie umiarkowanych ilości kawy wiąże się w jakikolwiek sposób z takimi chorobami jak arytmia, choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroba wieńcowa, niewydolność serca i udar, a także ze śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny oraz z powodu chorób serca.

Po przeanalizowaniu danych z Biobanku naukowcy zauważyli, że codzienne picie do sześciu filiżanek kawy z całą pewnością nie miało negatywnego wpływu na zdrowie serca. Co więcej, w wielu przypadkach regularne picie kawy wiązało się z niższym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Uwzględnili przy tym takie czynniki, jak brak ruchu, picie alkoholu, palenie papierosów oraz wysokie ciśnienie krwi, które mogły zaburzyć wyniki.

Do pierwszej części badania wybrano ponad 382 tys. osób, które w momencie, gdy zgłaszały się do Biobanku, nie miały problemów sercowo-naczyniowych. Stan zdrowia uczestników monitorowany był potem przez 10 lat. Średni wiek wolontariuszy na początku badania wyniósł 57 lat, połowę stanowiły kobiety. Badacze szukali odpowiedzi na pytanie, czy kawa ma jakikolwiek związek z późniejszą chorobą serca lub udarem mózgu. 

Odkryliśmy, że picie kawy miało albo neutralny wpływ na zdrowie - co oznacza, że nie zaszkodziło, albo wiązało się z korzyściami dla zdrowia serca

- mówi dr Peter M. Kistler, współautor badania.

Największe korzyści zdrowotne odniosły osoby wypijające od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie. Naukowcy wyliczyli, że ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, niewydolność serca, arytmię, a także ryzyko śmierci z jakiegokolwiek powodu, jest w tej grupie niższe o 10-15 proc. (w porównaniu do zachorowalności osób pijących tylko jedną porcję kawy dziennie).

Wizualnie na osie te powiązania wyglądają jak litera U, gdzie najkorzystniej jest pić 2-3 porcje kawy dziennie, natomiast picie mniej niż dwie i więcej niż cztery filiżanki napoju, nie przynosi już tak spektakularnych korzyści zdrowotnych.

Czy kawa szkodzi chorym na serce?

Sprawdzono to na innej grupie wolontariuszy, liczącej ponad 34 tys. osób. Były to osoby cierpiące na jedną z kilku chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy odnotowali, że najniższe wskaźniki śmiertelności w tej grupie były powiązane z piciem 2-3 filiżanek kawy dziennie (porównano z grupą w ogóle niepijącą kawy). I, co ważne, picie kawy nie szkodziło chorym na serce.

- Ponieważ kawa zwykle przyspiesza tętno, niektórzy obawiają się, że jej picie może wywołać lub pogorszyć problemy z sercem. Stąd zapewne ogólne porady medyczne zalecające, aby chorzy zrezygnowali z kawy. Jednak nasze dane sugerują, że nie należy ich zniechęcać do codziennego spożywania kawy, lecz przeciwnie - włączyć ją do diety przeznaczonej dla osób z chorobami serca - przekonują naukowcy.

Zobacz wideo Kołatanie serca - kiedy się pojawia i co oznacza?

Co takiego jest w ziarnach kawy?

Kawa to nie tylko kofeina. W jej skład wchodzi ponad 1000 składników, z czego około 100 to związki biologicznie czynne. Do tej pory nie przebadano jeszcze wszystkich tych substancji, a rola niektórych nie jest do końca znana. Podejrzewa się jednak, że korzystne działanie kawy wynika z wielości składników i ich współdziałania.

Wiadomo, że kawa ma wiele właściwości zdrowotnych. Mówi się o tym, że działa przeciwnowotworowo zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne, przyspiesza metabolizm, poprawia wrażliwość na insulinę. Ponadto, jak wyjaśnia prof. Kistler, kawa sprzyja zdrowiu układu krążenia, ponieważ blokuje receptory odpowiedzialne za nieprawidłowy rytm serca.

Naukowcy odnotowali pozytywne efekty picia kawy niezależnie od tego, czy była to kawa mielona, czy rozpuszczalna. Natomiast kawa bezkofeinowa nie miała już takiego wyraźnego prozdrowotnego działania.

Źródła: MedicalXpress.com, American College of Cardiology

Więcej o: