Jedno jajko dziennie jest dobre dla zdrowia

Nie bójmy się jajka. Jedno dziennie nie zaszkodzi zdrowiu naszego serca. Dowiedli tego naukowcy analizując wyniki z trzech dużych i długoterminowych badań, przeprowadzonych w 50 krajach.

Badania przeprowadził zespół naukowców z McMaster University oraz Hamilton Health Sciences w ramach Population Health Research Institute (PHRI). Przeanalizowano dane pochodzące z trzech dużych międzynarodowych badań, które śledziły związek pomiędzy spożywaniem jaj a zdrowiem naczyniowo-sercowym. Wszystko dlatego, że zdarzają się wytyczne dietetyczne, które zalecają ograniczenie spożycia jaj do trzech tygodniowo ze względu na fakt, że są źródłem cholesterolu, a więc potencjalnie szkodzą naczyniom krwionośnym i sercu.

Ostatecznie naukowcy doszli do wniosku, że wszystko wskazuje na to, iż jedno jajko dziennie nie ma negatywnego wpływu na zdrowie serca.

Umiarkowanie spożycie jaj, co dla większości ludzi oznacza jedno jajko dziennie, nie zwiększa ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych ani umieralności, nawet jeśli u tych osób w przeszłości występowały choroby naczyniowo-sercowe lub cukrzyca

- tak wnioski z badań podsumowała Mahshid Dehghan z PHRI, współautorka opracowania.

Co więcej, badacze podkreślają:

Nie ma związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem jaj a cholesterolem we krwi, jego składnikami lub innymi czynnikami ryzyka. Wyniki są solidne i mają szerokie zastosowanie zarówno u osób zdrowych, jak i u osób z chorobami naczyniowymi.

Jakie wartości odżywcze znajdziemy w jajku?

Jajka są bogatym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. To wysokiej jakości białko oraz związki bioaktywne, takie jak luteina (progesteron) czy zeaksantyna (związek chemiczny z podgrupy karotenoidów). Zawierają związki mineralne, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminę A, E oraz D, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zawierają ponadto cholesterol, co powodowało, że patrzono na ten produkt spożywczy z pewną podejrzliwością. Obwiniano je o sprzyjanie miażdżycy, a dotychczasowe dane na temat wpływu spożycia jaj na zdrowie serca były niejednoznaczne, a nawet sprzeczne. Opierały się zresztą na badaniach o niewielkim zasięgu - podkreślają naukowcy z PHRI. Teraz dane pochodzą z trzech badań obejmujących w sumie populacje z 50 krajów. Badanie PURE objęło ponad 146 tysięcy osób z 21 krajów, a badania ONTARGET i TRANSEND aż 32 tysiące pacjentów z chorobami naczyń, w sumie zatem analizowane dane dotyczyły 177 tysięcy ludzi.

O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Zobacz wideo

Wyniki badania zostały opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition".

Źródło: ScienceDaily.com, McMaster University,

Więcej o:
Komentarze (19)
Jedno jajko dziennie jest dobre dla zdrowia
Zaloguj się
  • rave8

    Oceniono 21 razy 17

    W zeszłym roku dowiedli, ze można jeść nawet 5 jajek dziennie.
    Dwa lata temu, ze same żółtka.
    Cztery lata temu, ze tylko białka.
    Dzisiaj jedno jajko.
    15 lat temu twierdzono, ze margaryna jest dobra na choroby serca:-) Do dziś niektórzy lekarze tak twierdzą.

  • swiatbodo

    Oceniono 11 razy 7

    Czy można gdzieś uzyskać link do źródeł wiarygodnych badań potwierdzających dodatnie sprzężenie zwrotne spożywania cholesterolu i miażdżycy? - czy też to takie , w dalszym ciągu, pitu, pitu?

  • mppmpp

    Oceniono 6 razy 4

    Naukowcy mogę mnie pocałować w duży palec u nogi. Pozdrawiam.

  • klerykanty70

    Oceniono 13 razy 3

    Mozna i 5 dziennie jesc albo i wiecej. Jak wywalimy z jadlospisu niejadalne produktu typuboczki swinine parowy wedliny po 10pln/kg etc etc
    Dodatkowo ruch ruch ruch
    Kaloryfer na brzuchu sprawnosc i swietne samopoczucie💪💪💪

  • ula53

    Oceniono 3 razy 1

    Pitu,pitu,rzeczywicie ! a moze sprawdzic czy codziennie kromka chleba nie zaszkodzi ?

  • kwantax

    Oceniono 3 razy 1

    jak coś jest wykupywane i zaczyna tego brakować - to "naukowcy" twierdzą, że to coś jest szkodliwe dla zdrowia.
    a jak na półkach zalega nadmiar - to rzeczy dotąd szkodliwe stają się nagle zdaniem tych samych "naukowcow" "zbawienne" dla zdrowia.

  • Alicja Ilona Bu

    0

    Znowu nowa teoria. Ostatnio zanotowałam, że mogę bez ograniczeń bo w jajkach NIE MA złego cholesterolu, potem było coś, że 10tygodniowo, więc się rozzuchwaliłam a teraz mam podwyższony LDL, czyli mam źle. Do sądu pójdę za wprowadzenie w błąd.....????????

  • frank1961

    Oceniono 4 razy 0

    moja żonka woli 2 jajka, na twardo, codziennie

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX