Badania przeprowadził zespół naukowców z McMaster University oraz Hamilton Health Sciences w ramach Population Health Research Institute (PHRI). Przeanalizowano dane pochodzące z trzech dużych międzynarodowych badań, które śledziły związek pomiędzy spożywaniem jaj a zdrowiem naczyniowo-sercowym. Wszystko dlatego, że zdarzają się wytyczne dietetyczne, które zalecają ograniczenie spożycia jaj do trzech tygodniowo ze względu na fakt, że są źródłem cholesterolu, a więc potencjalnie szkodzą naczyniom krwionośnym i sercu.
Ostatecznie naukowcy doszli do wniosku, że wszystko wskazuje na to, iż jedno jajko dziennie nie ma negatywnego wpływu na zdrowie serca.
Umiarkowanie spożycie jaj, co dla większości ludzi oznacza jedno jajko dziennie, nie zwiększa ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych ani umieralności, nawet jeśli u tych osób w przeszłości występowały choroby naczyniowo-sercowe lub cukrzyca
- tak wnioski z badań podsumowała Mahshid Dehghan z PHRI, współautorka opracowania.
Co więcej, badacze podkreślają:
Nie ma związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem jaj a cholesterolem we krwi, jego składnikami lub innymi czynnikami ryzyka. Wyniki są solidne i mają szerokie zastosowanie zarówno u osób zdrowych, jak i u osób z chorobami naczyniowymi.
Jajka są bogatym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. To wysokiej jakości białko oraz związki bioaktywne, takie jak luteina (progesteron) czy zeaksantyna (związek chemiczny z podgrupy karotenoidów). Zawierają związki mineralne, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminę A, E oraz D, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Zawierają ponadto cholesterol, co powodowało, że patrzono na ten produkt spożywczy z pewną podejrzliwością. Obwiniano je o sprzyjanie miażdżycy, a dotychczasowe dane na temat wpływu spożycia jaj na zdrowie serca były niejednoznaczne, a nawet sprzeczne. Opierały się zresztą na badaniach o niewielkim zasięgu - podkreślają naukowcy z PHRI. Teraz dane pochodzą z trzech badań obejmujących w sumie populacje z 50 krajów. Badanie PURE objęło ponad 146 tysięcy osób z 21 krajów, a badania ONTARGET i TRANSEND aż 32 tysiące pacjentów z chorobami naczyń, w sumie zatem analizowane dane dotyczyły 177 tysięcy ludzi.
O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?
Wyniki badania zostały opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition".
Źródło: ScienceDaily.com, McMaster University,