Zbyt gorąca herbata zwiększa ryzyko raka przełyku. Ile powinniśmy czekać przed jej wypiciem?

Do czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka przełyku zalicza się m.in. picie alkoholu oraz palenie papierosów. Okazuje się, że kolejnym z nich jest picie gorących napojów. Potwierdziły to badania naukowe.
Zobacz wideo

W 2018 roku opublikowano wyniki wieloletnich badań naukowców z Chin, którzy przebadali blisko pół miliona osób. Wynikało z nich, że picie gorącej herbaty może zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku. Badacze nie doprecyzowali jednak temperatury napoju, która jest niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Zagadnieniem tym zajął się także międzynarodowy zespół badaczy pod przewodnictwem Farhada Islamiego z American Cancer Society. Wyniki najnowszych badań zostały opublikowane na łamach "International Journal of Cancer".

Ile powinniśmy czekać?

Jednym z najważniejszych wniosków płynących z ich prac jest to, że picie herbaty, która ma powyżej 60 stopni Celsjusza, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

- Zbyt gorąca herbata zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Dlatego wskazane jest, by poczekać, aż napój nieco wystygnie i dopiero wtedy go pić - radzi Farhad Islami z American Cancer Society. 

Po jakim czasie najbezpieczniej jest wziąć pierwszy łyk napoju? Woda osiąga temperaturę około 60 stopni Celsjusza po mniej więcej 13-14 minutach od zagotowania.

Co jest przyczyną zjawiska?

Wspomniane badania rozpoczęły się w 2004 roku. W ich trakcie przebadano ponad 50 tysięcy osób z północno-wschodniej części Iranu. Wybór nie był przypadkowy. W rejonie tym panuje głęboko zakorzeniona kultura picia herbaty, a jednocześnie odnotowuje się tam wysoką zachorowalność na raka przełyku. 

- Herbata i woda to najpopularniejsze napoje w tym regionie, a to właśnie herbata ma zazwyczaj wysoką temperaturę - dowiadujemy się z opisu badań.

W pierwszej części prac rejestrowano m.in. nawyki dotyczące spożycia alkoholu, palenia papierosów, a także czas oczekiwania przed wypiciem herbaty. Następnie, po wstępnych wywiadach, przeprowadzano rozmowy telefoniczne z uczestnikami badań dotyczące stanu ich zdrowia. 

Naukowcy zaobserwowali, że osoby, które piły dziennie dwa kubki herbaty o temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, dwukrotnie częściej zapadały na raka przełyku. Badaczom na razie nie udało się dokładnie ustalić przyczyny tego zjawiska. Podejrzewają jednak, że ma to związek z uszkodzeniami, które powstają na skutek oparzania komórek jamy ustnej podczas picia gorących napojów.

Zobacz także:

Więcej o: