Bylica: właściwości. W jakich dolegliwościach pomaga?

Bylica jest to roślina z rodzaju astrowatych, której liczne gatunki występują na terenie Polski. Roślina ta cechuje się wieloma właściwościami - stosowana jest w kuchni, jako postrach insektów, a także jako lek na liczne schorzenia. Napary z poszczególnych gatunków bylicy mogą zwalczyć liczne dolegliwości, takie jak choroby żołądka lub skóry.

Gatunki bylicy

Bylica jest to rodzaj rośliny należący do rodziny astrowatych. To roślina, która występuje głównie w klimacie umiarkowanym w strefie suchej, w obrębie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Wyróżnia się ponad 300 gatunków bylicy. Najpopularniejsze gatunki występujące w Polsce to:

  • bylica pospolita - rośnie głównie na podgórzu oraz w obrębie nizin. Charakteryzuje się wzniesioną, silnie rozgałęzioną łodygą o wysokości nawet 2 metrów oraz pierzastymi liśćmi. Cechuje się charakterystycznym zapachem. W liściach tej rośliny znajdują się szkodliwe substancje i w większych ilościach bylica pospolita może być toksyczna. Pomimo tego, roślina stosowana jest w ziołolecznictwie.
  • bylica polna - w przeciwieństwie do innych bylic, ta nie wydziela charakterystycznego zapachu. Cechuje się pierzastymi liśćmi, kwiatami zabarwionymi na żółto oraz rozgałęzioną łodygą, która nie osiąga już tak dużej wysokości jak bylica pospolita - wysokość bylicy polnej wynosi od 80 do 100 cm. Roślina ta nie wykazuje żadnych właściwości leczniczych.
  • bylica piołun - cechuje się łodygą oraz liśćmi zabarwionymi na szaro. Roślina ta przybyła do Europy z Ameryki Północnej, gdzie obecnie najczęściej występuje dziko. Bylica piołun cechuje się bardzo różnorodnym zastosowaniem - powszechnie używana jest ziołolecznictwie, ale też jako odstraszasz na mole, czy w kuchni, jako przyprawa do sporządzania gorzkich likierów lub wódki oraz win aromatyzowanych ziołami.
  • bylica draganek (estragon) - gatunek hodowlany, który na dziko występuje przy drogach, zabudowaniach i rumowiskach. We Francji powszechnie stosowany jest jako przyprawa, a w Polsce hodowany przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze.
  • bylica roczna - rośnie głównie na południu kraju oraz na Lubelszczyźnie. Charakteryzuje się silnymi właściwościami bakteriobójczymi, a w azjatyckich krajach stanowi składnik leków, stosowanych na malarię.

Oprócz wymienionych gatunków w Polsce występuje również: bylica dwuletnia, austriacka, pontyjska, miotłowa czy werlocka. W Tatrach można spotkać bylicę skalną, a na pomorzu - bylicę nadmorską.

Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Bylica - właściwości

Ze względu na to, że istnieje kilkaset gatunków bylicy, wyróżnia się wiele właściwości tej rośliny. Niektóre gatunki cechują się właściwościami bakteriobójczymi (bylica roczna) i stosowane są do odstraszania owadów (np. bylica pospolita wykorzystywana jest jako odstraszacz na gzy i komary, a także wszy). Niektóre z gatunków znajdują zastosowanie w kuchni. We Francji powszechnie, a w Polsce coraz częściej, suszoną bylicę estragon stosuje się jako przyprawę do różnorodnych dań. Ze względu na swój charakterystyczny, gorzki posmak, bylicę draganek wykorzystuje się do przyprawienia dań rybnych oraz drobiowych, jako dodatek do sosów oraz musztardy, a także do zalew octowych przeznaczonych do produktów konserwowych.

Niektóre gatunki bylicy charakteryzują się również właściwościami psychodelicznymi. Na przykład, występujący w Polsce piołun, w dużych ilościach może stanowić używkę. Podczas palenia liści tej rośliny, wydzielane są substancje, które powodują zaburzenia świadomości. Część z gatunków, spożywana w dużych ilościach ma również działanie toksyczne (np. bylica polna).

Najczęściej wykorzystywanymi właściwościami bylicy są właściwości lecznicze. Wiele gatunków tej rośliny cechuje się pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka, wobec czego roślina ta powszechnie stosowana jest ziołolecznictwie.

W jakich dolegliwościach pomaga bylica?

Właściwości lecznicze bylicy, zależne są od gatunku tej rośliny.

Bylica draganek (estragon) jest skutecznym lekiem na problemy z układem moczowym, a także w zaburzeniach łaknienia czy problemach żołądkowych. Napar z tej rośliny wspomaga wydzielanie soków trawiennych, stanowi uzupełnienie witaminy A, a także wzmaga apetyt.

W medycynie chińskiej bylica pospolita stosowana była na zatrucia ciążowe, jednak obecnie stosowana jest dużo ostrożniej, ponieważ istnieją przesłanki, iż może działać toksycznie na płód. Napary z liści lub korzenia tego gatunku pomagają w problemach żołądkowych, a także działają rozkurczowo oraz przeciwbólowo.

Bylica piołun stosowana jest również na problemy żołądkowe, ponieważ wywołuje wydzielanie się soków trawiennych, reguluje uwalnianie się żółci, a także wzmaga apetyt. Ponadto roślinę tę wykorzystuje się do leczenia chorób skórnych i stosuje zewnętrznie (niweluje wszy, świerzbowce, redukuje owrzodzenia oraz rany).

Więcej o: