Bylica jest to rodzaj rośliny należący do rodziny astrowatych. To roślina, która występuje głównie w klimacie umiarkowanym w strefie suchej, w obrębie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Wyróżnia się ponad 300 gatunków bylicy. Najpopularniejsze gatunki występujące w Polsce to:
Oprócz wymienionych gatunków w Polsce występuje również: bylica dwuletnia, austriacka, pontyjska, miotłowa czy werlocka. W Tatrach można spotkać bylicę skalną, a na pomorzu - bylicę nadmorską.
Ze względu na to, że istnieje kilkaset gatunków bylicy, wyróżnia się wiele właściwości tej rośliny. Niektóre gatunki cechują się właściwościami bakteriobójczymi (bylica roczna) i stosowane są do odstraszania owadów (np. bylica pospolita wykorzystywana jest jako odstraszacz na gzy i komary, a także wszy). Niektóre z gatunków znajdują zastosowanie w kuchni. We Francji powszechnie, a w Polsce coraz częściej, suszoną bylicę estragon stosuje się jako przyprawę do różnorodnych dań. Ze względu na swój charakterystyczny, gorzki posmak, bylicę draganek wykorzystuje się do przyprawienia dań rybnych oraz drobiowych, jako dodatek do sosów oraz musztardy, a także do zalew octowych przeznaczonych do produktów konserwowych.
Niektóre gatunki bylicy charakteryzują się również właściwościami psychodelicznymi. Na przykład, występujący w Polsce piołun, w dużych ilościach może stanowić używkę. Podczas palenia liści tej rośliny, wydzielane są substancje, które powodują zaburzenia świadomości. Część z gatunków, spożywana w dużych ilościach ma również działanie toksyczne (np. bylica polna).
Najczęściej wykorzystywanymi właściwościami bylicy są właściwości lecznicze. Wiele gatunków tej rośliny cechuje się pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka, wobec czego roślina ta powszechnie stosowana jest ziołolecznictwie.
Właściwości lecznicze bylicy, zależne są od gatunku tej rośliny.
Bylica draganek (estragon) jest skutecznym lekiem na problemy z układem moczowym, a także w zaburzeniach łaknienia czy problemach żołądkowych. Napar z tej rośliny wspomaga wydzielanie soków trawiennych, stanowi uzupełnienie witaminy A, a także wzmaga apetyt.
W medycynie chińskiej bylica pospolita stosowana była na zatrucia ciążowe, jednak obecnie stosowana jest dużo ostrożniej, ponieważ istnieją przesłanki, iż może działać toksycznie na płód. Napary z liści lub korzenia tego gatunku pomagają w problemach żołądkowych, a także działają rozkurczowo oraz przeciwbólowo.
Bylica piołun stosowana jest również na problemy żołądkowe, ponieważ wywołuje wydzielanie się soków trawiennych, reguluje uwalnianie się żółci, a także wzmaga apetyt. Ponadto roślinę tę wykorzystuje się do leczenia chorób skórnych i stosuje zewnętrznie (niweluje wszy, świerzbowce, redukuje owrzodzenia oraz rany).