Więcej ważnych informacji o zdrowiu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Brytyjczycy mawiają, że "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie". Nowe odkrycie chińskich naukowców sugeruje, że podobne działanie może także... jajko. Jeśli tylko zachowamy umiar, to jedzenie nie więcej i nie mniej niż jednego jajka na dobę może mieć korzystny wpływ na nasz układ krążenia.
Specjaliści z Uniwersytetu Pekińskiego przebadali prawie 5 tys. dorosłych osób, wśród których około 3,5 tys. cierpiało na choroby układu sercowo-naczyniowego. Po przeanalizowaniu stężenia 225 metabolitów we krwi pobranej od ochotników okazało się, że najlepsze wyniki osiągały osoby, które codziennie jadły jedno jajko.
W pobranych od nich próbkach krwi wykazano wyższy poziom APO A1 (czyli chroniącej przed zakrzepami i nadciśnieniem apolipoproteiny A1, stanowiącej budulec „dobrego cholesterolu" HDL) oraz innych białek pomocnych w usuwaniu z tętnic i naczyń krwionośnych "złego cholesterolu" LDL, a także 14 metabolitów chroniących przed chorobami serca.
Uczestnicy, którzy jedli mniej jajek niż reszta badanych, mieli wyższy poziom białek działających szkodliwie na tętnice i niższe stężenie protein mających dobry wpływ na układ krążenia. Szczegółowe wyniki badań na ten temat opublikowano w eLife.
Chińskim naukowcom już w 2018 roku po przebadaniu pół miliona dorosłych ochotników udało się wykazać, że osoby jedzące codziennie jedno jajko mają mniejsze ryzyko chorób serca i udaru niż ludzie, którzy rzadziej spożywają jajka. Dotąd jednak nie było jasne, w jaki sposób konsumpcja jaj może bezpośrednio oddziaływać na stężenie różnych substancji wpływających na układ krążenia.
"Tylko w ramach kilku badań przyglądano się roli metabolizmu obecnego w osoczu cholesterolu w korelacji pomiędzy spożywaniem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Chcieliśmy zapełnić tę lukę" - wyjaśnia Lang Pan z Uniwersytetu Pekińskiego.
Zdaniem nadzorującego prace badawcze prof. Canqinga Yu, wyniki, które udało się uzyskać, mogą pomóc wyjaśnić, w jaki sposób spożywanie umiarkowanej ilości jajek chroni organizm przed chorobami serca. Nadal jednak niezbędne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy jedzeniem jajek a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, by zweryfikować, jaką rolę w tym procesie odgrywają metabolity i lipidy.
źródło: Science Daily / The Telegraph / eLife