Wreszcie wiadomo, w jaki sposób jajka podnoszą "dobry cholesterol". Tyle jaj warto jeść dla zdrowia

Jedzenie jednego jajka dziennie może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i udaru mózgu. Badaczom z Chin udało się dowieść, że w ten sposób można podnieść poziom "dobrego cholesterolu" HDL. Osoby, które jedzą mniej niż jedno jajko na dobę, mają wyższe tężenie związków działających szkodliwie na tętnice.

Więcej ważnych informacji o zdrowiu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Brytyjczycy mawiają, że "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie". Nowe odkrycie chińskich naukowców sugeruje, że podobne działanie może także... jajko. Jeśli tylko zachowamy umiar, to jedzenie nie więcej i nie mniej niż jednego jajka na dobę może mieć korzystny wpływ na nasz układ krążenia.

Ile jajek dziennie warto jeść dla zdrowia? Nowe wyniki badań

Specjaliści z Uniwersytetu Pekińskiego przebadali prawie 5 tys. dorosłych osób, wśród których około 3,5 tys. cierpiało na choroby układu sercowo-naczyniowego. Po przeanalizowaniu stężenia 225 metabolitów we krwi pobranej od ochotników okazało się, że najlepsze wyniki osiągały osoby, które codziennie jadły jedno jajko.

W pobranych od nich próbkach krwi wykazano wyższy poziom APO A1 (czyli chroniącej przed zakrzepami i nadciśnieniem apolipoproteiny A1, stanowiącej budulec „dobrego cholesterolu" HDL) oraz innych białek pomocnych w usuwaniu z tętnic i naczyń krwionośnych "złego cholesterolu" LDL, a także 14 metabolitów chroniących przed chorobami serca.

Uczestnicy, którzy jedli mniej jajek niż reszta badanych, mieli wyższy poziom białek działających szkodliwie na tętnice i niższe stężenie protein mających dobry wpływ na układ krążenia. Szczegółowe wyniki badań na ten temat opublikowano w eLife.

Wątroba to narząd o ogromnych możliwościach regeneracyjnych, ale do czasu Ile lat ma twoja wątroba? Naukowcy odkryli zaskakujący paradoks

Jedno jajko na dobę działa korzystnie na organizm

Chińskim naukowcom już w 2018 roku po przebadaniu pół miliona dorosłych ochotników udało się wykazać, że osoby jedzące codziennie jedno jajko mają mniejsze ryzyko chorób serca i udaru niż ludzie, którzy rzadziej spożywają jajka. Dotąd jednak nie było jasne, w jaki sposób konsumpcja jaj może bezpośrednio oddziaływać na stężenie różnych substancji wpływających na układ krążenia.

"Tylko w ramach kilku badań przyglądano się roli metabolizmu obecnego w osoczu cholesterolu w korelacji pomiędzy spożywaniem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Chcieliśmy zapełnić tę lukę" - wyjaśnia Lang Pan z Uniwersytetu Pekińskiego.

Zdaniem nadzorującego prace badawcze prof. Canqinga Yu, wyniki, które udało się uzyskać, mogą pomóc wyjaśnić, w jaki sposób spożywanie umiarkowanej ilości jajek chroni organizm przed chorobami serca. Nadal jednak niezbędne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy jedzeniem jajek a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, by zweryfikować, jaką rolę w tym procesie odgrywają metabolity i lipidy.

Jaką ilość kawy należy wypić każdego dnia, by wspomóc pracę nerek? Nowe odkrycie. Ile kaw dziennie ma dobry wpływ na nasze nerki? Naukowcy określili dawkę

źródło: Science Daily / The Telegraph / eLife

Więcej o: