Ile kaw dziennie ma dobry wpływ na nasze nerki? Naukowcy określili dawkę

Jeśli każdego dnia wypijamy co najmniej jedną filiżankę kawy, możemy ograniczyć ryzyko ostrej niewydolności nerek. W porównaniu z ludźmi, którzy w ogóle nie piją tego napoju, kawosze są do 15 proc. mniej narażeni na uszkodzenie tego organu - wykazano w badaniach przeprowadzonych na ponad 14 tys. pacjentów. Najlepsze wyniki pod tym względem osiągają osoby, które codziennie piją 2-3 filiżanki kawy.

Więcej ważnych informacji o zdrowiu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

„Wiemy już, że regularne picie kawy wiąże się z zapobieganiem chorobom przewlekłym i zwyrodnieniowym, w tym cukrzycy typu 2, a także chorobom układu sercowo-naczyniowego i chorobom wątroby" – mówi autor nowych badań na temat kawy, dr n. med. Chirag Parikh, dyrektor Wydziału Nefrologii i profesor medycyny w Szkole Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. 

„Do listy korzyści zdrowotnych związanych z kofeiną możemy teraz dodać możliwe zmniejszenie ryzyka niewydolności lub uszkodzenia nerek" - dodaje ekspert. Mniej narażone na poważne problemy z tym organem mogą być osoby, które codziennie piją kawę. Do takich wniosków jego zespół doszedł po przeanalizowaniu wyników ponad 14 tys. dorosłych osób, których średni wiek wynosił 54 lata. U 1694 z nich zdiagnozowano ostre uszkodzenie nerek. Szczegółowy opis 24-letnich badań naukowców z Johns Hopkins University School of Medicine pojawił się na łamach "Kidney International Reports".

Picie kawy zmniejsza ryzyko ostrej niewydolności nerek

Pod wpływem nagromadzenia produktów przemiany materii we krwi nerkom trudno jest utrzymać prawidłową równowagę płynów w organizmie. Spowodowana tym zbyt mała ilość wydalanego przez nas moczu może prowadzić do obrzęku nóg i kostek lub charakterystycznych "worków" pod oczami, a także takich objawów jak: dezorientacja, duszność, mdłości, zmęczenie czy ból w klatce piersiowej. W ciężkich przypadkach mogą pojawić się napady drgawek lub śpiączka.

Do ostrej niewydolności nerek dochodzi przy zmniejszeniu objętości wydalanego moczu przy jednoczesnym wzroście stężenia kreatyniny, a związane z tym zaburzenie równowagi w organizmie może nawet doprowadzić do zgonu. Okazuje się, że chronić przed tym może codzienne picie kawy- przynajmniej 1 filiżanki na dobę, a najlepiej 2 lub 3.

"Podejrzewamy, że albo sama kofeina, albo zawarte w niej czynne związki biologiczne w połączeniu z kofeiną mogą poprawiać przepływ krwi i wykorzystanie tlenu w nerkach. Nadal niezbędne są dalsze badania, by zdefiniować mechanizmy chroniące nerki na poziomie komórkowym"  - tłumaczy autor badania, dr n. med Chirag Parikh.

Tyle kawy należy pić każdego dnia, by chronić nerki przed ostrą niewydolnością

Naukowcy wykorzystali dane z badań "Atherosclerosis Risk in Communities Study" gromadzonych siedmiokrotnie w ciągu 24 lat. W tym czasie u 14 207 uczestników badań, których średni wiek wynosił 54 lata, 1694 razy zdiagnozowano ostrą niewydolność nerek. Badanych podzielono na kilka grup — jedni w ogóle nie pili kawy, drudzy wypijali jedną kawę na dobę, kolejni pili 2-3 filiżanki kawy dziennie, a reszta wypijała powyżej trzech kaw każdego dnia. 

  • Po uwzględnieniu różnych czynników związanych ze stylem życia i sposobem odżywiania się, a także stanem zdrowia, statusem socjoekonomicznym i przyjmowanymi lekami, okazało się, że osoby spożywające jakąkolwiek ilość kawy w ciągu dnia były o 15 proc. mniej narażone na ostrą niewydolność nerek w porównaniu z osobami, które wcale nie piły tego napoju.
  • Kiedy wzięto pod uwagę dodatkowe choroby współistniejące, takie jak cukrzyca lub nadciśnienie krwi oraz wskaźnik masy ciała (BMI), okazało się, że osoby pijące codziennie kawę były o 11 proc. mniej narażone na ryzyko ostrej niewydolności nerek w porównaniu z tymi, którzy na co dzień w ogóle nie pili kawy.
  • Najmniejsze ryzyko problemów z nerkami występowało zaś u osób wypijających codziennie po 2 - 3 filiżanki kawy. W porównaniu do osób w ogóle niepijących kawy wykazano u nich 22-23 proc. mniejsze ryzyko ostrej niewydolności nerek lub poważnego uszkodzenia tego organu. 

Kawa może mieć dobry wpływ na nerki. A co z dodatkami do kawy i napojami z kofeiną?

Naukowcy podejrzewają, że składniki zawarte w kawie mogą hamować produkcję cząsteczek powodujących nierównowagę chemiczną i zużycie zbyt dużej ilości tlenu w nerkach. "Być może kofeina pomaga nerkom w utrzymaniu stabilności tego systemu" - wyjaśnia prof. Parikh.

Zdaniem kierowanego przez niego zespołu dalszych badań wymaga sprawdzenie, jaki wpływ na ryzyko niewydolności nerek ma używanie takich dodatków do kawy jak mleko, śmietanka, cukier lub słodziki. Dodatkowych analiz może wymagać także sprawdzenie, czy inne napoje zawierające kofeinę mogą być uznawane za czynnik zakłócający pracę tego organu.

źródło: Kidney International Reports / Johns Hopkins University School of Medicine

Więcej o: