* Witamina A - mięso, mleko, masło, ryby, żółtka jaj, marchew, ciemnozielone warzywa liściaste. Potrzebna jest do prawidłowego rozwoju narządu wzroku, skóry i błon śluzowych, wzrostu chrząstek i kości.
* Witamina D - tłuste ryby, wątroba, żółtko jaja. Reguluje poziom wapnia w organizmie i zapewnia prawidłowe uwapnienie kości. Choć w okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na witaminę D, zwykle wystarcza odpowiednia dieta, by je zaspokoić.
* Witamina E - oleje roślinne, kasze, jaja i warzywa. Zwana witaminą płodności - jest potrzebna do prawidłowego przebiegu ciąży, działa ochronnie na komórki, zapobiega starzeniu się i niszczeniu komórek.
* Witamina C - świeże owoce i zielone warzywa, a głównie: czarne porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, cebula, kapusta, sałata, szpinak, papryka, pietruszka. Bierze udział w przemianach metabolicznych organizmu, działa ochronnie na ściany naczyń, ułatwia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
* Witaminy grupy B - ziarna zbóż, brukselka, kalafior, szpinak, pomarańcze, mięso, mleko, kasze, ryby, drożdże, czekolada. Witaminy z tej grupy pełnią niezwykle ważne funkcje w podziałach komórkowych i przemianach hormonalnych, dlatego są bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka oraz dla przebiegu ciąży. Niedobór niektórych witamin z tej grupy (B6, B12, kwas foliowy) może być przyczyną niedokrwistości.