Choroba niedokrwienna serca, a dieta

Chociaż właściwe odżywianie zapobiega w znacznym stopniu chorobie wieńcowej, gdy już do niej dojdzie, wyleczenie wyłącznie dietą nie jest możliwe. Nie oznacza to jednak, że wszystko stracone. Pozwól sercu na maksymalnie pełne odżywianie. Walcz o dłuższe, lepsze życie.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Ponieważ choroba niedokrwienna serca (inaczej: choroba wieńcowa, potocznie: "wieńcówka") jest poważnym schorzeniem, zagrażającym życiu, wymaga leczenia pod nadzorem specjalisty kardiologa. To od niego pacjent powinien otrzymać nie tylko właściwe leki, ale i wskazówki dotyczące trybu życia, w tym dawkowanie aktywności fizycznej, zalecane menu. Podstawowe zasady są jednak dość proste i zbliżone do wskazań dla osób z innymi chorobami krążenia, zwłaszcza miażdżycą (częstą przyczyną wieńcówki).

Podstawowe zasady

- Jedz 5 posiłków dziennie: to już pomaga spożywać jednorazowo mniejsze porcje i ułatwić układowi trawiennemu uporanie się z nimi.

- Ogranicz tłuszcz zwierzęcy: to zwykle jest sprawcą twoich problemów zdrowotnych.

- Spożywaj ryby 2-3 razy w tygodniu: powyższe zalecenia rybiego tłuszczu nie dotyczą.

Im więcej surowych warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Postaw głównie na te bogate w potas, czyli pomidory, banany, morele, marchew.

- Błonnik to jest to, czyli pokochaj orzechy, pełnoziarniste pieczywo, właściwe owoce. Czytaj: wszystko o błonniku

- Smażone ci nie służy! Dla ciebie gotowanie, duszenia bez tłuszczu i pieczenia w folii, na ruszcie, jako głównych technik kulinarnych

- Twoi przyjaciele w kuchni to oleje roślinne, oliwa, chudy drób bez skóry.

- Jak mleko i produkty mleczne (zdrowo przecież!), to o małej zawartości tłuszczu.

Produkty, które należy ograniczać, niezależnie od powyższych zasad

(za Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie):

- tłuste gatunki mięs i wędlin,

podroby i wędliny podrobowe,

- pasztety,

- jajka: do dwóch sztuk tygodniowo (liczą się także te dodawane do innych potraw, np. w wypiekach). Wprawdzie wiele badań dowodzi, że związek pomiędzy podwyższonym cholesterolem, a spożywaniem jaj jest niewielki, a może i żaden, swoboda w ich spożywaniu dotyczy przede wszystkim osób zdrowych (przez Światową Organizację Zdrowia, czyli WHO, ograniczona do 10 sztuk tygodniowo).

Czytaj także:

Dieta dla wątroby

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Dieta przy problemach z układem moczowym

Więcej o: