COVID-19: Nie gorączka, lecz ból gardła są teraz głównym objawem infekcji

Nowsze podwarianty omikrona (skutek dalszej ewolucji wirusa) nie wydają się łagodniejsze, chociaż mieliśmy taką nadzieję. Chorzy zgłaszają więcej objawów, które w dodatku są jeszcze bardziej uciążliwe niż przy zakażeniu "oryginalnym" omikronem. Zmienił się też najczęściej zgłaszany objaw - teraz jako pierwszy pojawia się ból gardła.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Dzisiaj za COVID-19 odpowiadają przede wszystkim podwarianty omikrona nazwane BA.2 oraz BA.4 i BA.5. Brytyjscy eksperci ostrzegają, że te warianty są bardzo aktywne i szybko się rozprzestrzeniają. Subtelne zmiany w budowie białka kolca koronawirusa powodują, że łatwiej zakażają się nawet te osoby, które już przeszły infekcję lub zostały w pełni zaszczepione.

Niedawno opublikowane badania sugerują, że w porównaniu z podwariantem BA.2 najnowsze mutacje, czyli omikron BA.4 i BA.5, aż czterokrotnie częściej "umykają" szczepionkom mRNA.

- Podwarianty omikrona - takie jak BA.2.12.1 i BA.4/5 - gwałtownie wzrosły i stały się dominującymi w Stanach Zjednoczonych i w Afryce Południowej. Te nowe podwarianty, niosące dodatkowe mutacje w białkach wypustek, budzą obawy, że mogą dalej unikać przeciwciał neutralizujących, tym samym jeszcze bardziej obniżając skuteczność szczepionek na COVID-19 i terapeutycznych leków monoklonalnych - piszą naukowcy z Columbia University (USA) na łamach czasopisma "Nature".

COVID-19 zaczyna się od bólu gardła

Ostatnie obserwacje dokonane przez brytyjskich naukowców wskazują, że podwarianty omikrona wywołują objawy, które pojawiają się w nieco innej kolejności niż w przypadku "tradycyjnej" infekcji SARS-CoV-2. Zgodnie z badaniem React-1 najwcześniej zgłaszanym symptomem koronawirusowej infekcji jest ból gardła.

W ramach badania REACT-1 (skrót od REal-time Assessment of Community Transmission -1) monitorowano rozprzestrzenianie się wirusa i objawy kliniczne SARS-CoV-2 od 1 maja 2020 r. do 31 marca 2022 r. Uczestnicy (ponad 150 tys. osób) są co miesiąc losowani spośród mieszkańców Anglii.

Wyniki z tym badań zdają się wskazywać, że od czasu pojawienia się SARS-CoV-2 główne objawy infekcji zmieniły się wraz z ewolucją samego wirusa. Symptomy COVID-19 zależą zatem w pewnej mierze od zmian w budowie białek koronawirusa, czyli od tego, z jaką mutacją mamy akurat do czynienia.

Badanie React-1 oraz wnioski z badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii przez Imperial College London wskazują, że tak charakterystyczna dla COVID-19 utrata węchu i smaku jest rzadsza w przypadku omikrona, rzadziej też pojawia się wysoka gorączkaZamiast tego pacjenci zgłaszają więcej objawów, które przypominają przeziębienie lub grypę.

Zobacz wideo Jak uchronić dzieci przed koronawirusem? Pytamy prof. Pyrcia

Objawy COVID-19 w dobie omikrona - wyniki uzyskane w ramach badania Zoe Health Study 

20 najczęstszych objawów COVID-19 według danych z aplikacji Zoe (źródło BBC.com):

  • ból gardła - zgłaszany przez 58 proc. respondentów,
  • ból głowy - 49 proc.,
  • zatkany nos - 40 proc.,
  • kaszel bez flegmy - 40 proc.,
  • katar - 40 proc.,
  • kaszel z flegmą - 37 proc.,
  • chrypka - 35 proc.,
  • kichanie - 32 proc.,
  • zmęczenie - 27 proc.,
  • bóle/bóle mięśni - 25 proc.,
  • zawroty głowy - 18 proc.,
  • powiększone węzły chłonne szyi - 15 proc.,
  • ból oczu - 14 proc.,
  • zaburzenia węchu (zniekształcenia węchu lub halucynacje węchowe) - 13 proc.,
  • ucisk w klatce piersiowej - 13 proc.,
  • gorączka - 13 proc.,
  • dreszcze - 12 proc.,
  • duszność - 11 proc.,
  • ból ucha - 11 proc.,
  • całkowita utrata zmysłu węchu - 10 proc.

Eksperci zauważają, że wbrew przekonaniu, że kolejne warianty koronawirusa są coraz łagodniejsze, zakażeni omikronem BA.2 zgłaszają większą liczbę objawów i w dodatku bardziej uciążliwych niż osoby zakażone pierwszym podwariantem omikrona, czyli BA.1.

Linia SARS-CoV-2, nazwana omikronem, nadal ewoluuje, sukcesywnie więc pojawiają się podwarianty, które są nie tylko bardziej zaraźliwe, ale także łatwiej "uciekają" przeciwciałom neutralizującym.

Źródła: Zoe Health Study, MedRxiv.org, Nature, BBC News

Więcej o: