COVID-19: Nie gorączka, lecz ból gardła są teraz głównym objawem infekcji

Nowsze podwarianty omikrona (skutek dalszej ewolucji wirusa) nie wydają się łagodniejsze, chociaż mieliśmy taką nadzieję. Chorzy zgłaszają więcej objawów, które w dodatku są jeszcze bardziej uciążliwe niż przy zakażeniu "oryginalnym" omikronem. Zmienił się też najczęściej zgłaszany objaw - teraz jako pierwszy pojawia się ból gardła.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Dzisiaj za COVID-19 odpowiadają przede wszystkim podwarianty omikrona nazwane BA.2 oraz BA.4 i BA.5. Brytyjscy eksperci ostrzegają, że te warianty są bardzo aktywne i szybko się rozprzestrzeniają. Subtelne zmiany w budowie białka kolca koronawirusa powodują, że łatwiej zakażają się nawet te osoby, które już przeszły infekcję lub zostały w pełni zaszczepione.

Niedawno opublikowane badania sugerują, że w porównaniu z podwariantem BA.2 najnowsze mutacje, czyli omikron BA.4 i BA.5, aż czterokrotnie częściej "umykają" szczepionkom mRNA.

- Podwarianty omikrona - takie jak BA.2.12.1 i BA.4/5 - gwałtownie wzrosły i stały się dominującymi w Stanach Zjednoczonych i w Afryce Południowej. Te nowe podwarianty, niosące dodatkowe mutacje w białkach wypustek, budzą obawy, że mogą dalej unikać przeciwciał neutralizujących, tym samym jeszcze bardziej obniżając skuteczność szczepionek na COVID-19 i terapeutycznych leków monoklonalnych - piszą naukowcy z Columbia University (USA) na łamach czasopisma "Nature".

COVID-19 zaczyna się od bólu gardła

Ostatnie obserwacje dokonane przez brytyjskich naukowców wskazują, że podwarianty omikrona wywołują objawy, które pojawiają się w nieco innej kolejności niż w przypadku "tradycyjnej" infekcji SARS-CoV-2. Zgodnie z badaniem React-1 najwcześniej zgłaszanym symptomem koronawirusowej infekcji jest ból gardła.

W ramach badania REACT-1 (skrót od REal-time Assessment of Community Transmission -1) monitorowano rozprzestrzenianie się wirusa i objawy kliniczne SARS-CoV-2 od 1 maja 2020 r. do 31 marca 2022 r. Uczestnicy (ponad 150 tys. osób) są co miesiąc losowani spośród mieszkańców Anglii.

Wyniki z tym badań zdają się wskazywać, że od czasu pojawienia się SARS-CoV-2 główne objawy infekcji zmieniły się wraz z ewolucją samego wirusa. Symptomy COVID-19 zależą zatem w pewnej mierze od zmian w budowie białek koronawirusa, czyli od tego, z jaką mutacją mamy akurat do czynienia.

Badanie React-1 oraz wnioski z badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii przez Imperial College London wskazują, że tak charakterystyczna dla COVID-19 utrata węchu i smaku jest rzadsza w przypadku omikrona, rzadziej też pojawia się wysoka gorączka. Zamiast tego pacjenci zgłaszają więcej objawów, które przypominają przeziębienie lub grypę.

Zobacz wideo Jak uchronić dzieci przed koronawirusem? Pytamy prof. Pyrcia

Objawy COVID-19 w dobie omikrona - wyniki uzyskane w ramach badania Zoe Health Study 

20 najczęstszych objawów COVID-19 według danych z aplikacji Zoe (źródło BBC.com):

  • ból gardła - zgłaszany przez 58 proc. respondentów,
  • ból głowy - 49 proc.,
  • zatkany nos - 40 proc.,
  • kaszel bez flegmy - 40 proc.,
  • katar - 40 proc.,
  • kaszel z flegmą - 37 proc.,
  • chrypka - 35 proc.,
  • kichanie - 32 proc.,
  • zmęczenie - 27 proc.,
  • bóle/bóle mięśni - 25 proc.,
  • zawroty głowy - 18 proc.,
  • powiększone węzły chłonne szyi - 15 proc.,
  • ból oczu - 14 proc.,
  • zaburzenia węchu (zniekształcenia węchu lub halucynacje węchowe) - 13 proc.,
  • ucisk w klatce piersiowej - 13 proc.,
  • gorączka - 13 proc.,
  • dreszcze - 12 proc.,
  • duszność - 11 proc.,
  • ból ucha - 11 proc.,
  • całkowita utrata zmysłu węchu - 10 proc.

Eksperci zauważają, że wbrew przekonaniu, że kolejne warianty koronawirusa są coraz łagodniejsze, zakażeni omikronem BA.2 zgłaszają większą liczbę objawów i w dodatku bardziej uciążliwych niż osoby zakażone pierwszym podwariantem omikrona, czyli BA.1.

Linia SARS-CoV-2, nazwana omikronem, nadal ewoluuje, sukcesywnie więc pojawiają się podwarianty, które są nie tylko bardziej zaraźliwe, ale także łatwiej "uciekają" przeciwciałom neutralizującym.

Źródła: Zoe Health Study, MedRxiv.org, Nature, BBC News

Więcej o: