Od początku pandemii COVID-19 obserwuje się ogromne zainteresowanie suplementami diety. Kupowaliśmy witaminę C, multiwitaminy, suplementy cynkowe, preparaty z kwasami tłuszczowymi omega-3, probiotyki, wyciągi roślinne, w tym przede wszystkim wyciągi czosnkowe. Czy jednak zażywanie tych suplementów diety miało jakikolwiek wpływ na ryzyko zakażenia się COVID-19?
Na łamach czasopisma "BMJ Nutrition, Prevention & Health" opublikowano wyniki badań, w których naukowcy z King's College London oraz kilku innych ośrodków naukowych, w tym z USA i Szwecji, analizowali, czy regularne przyjmowanie suplementów diety zmniejszyło ryzyko pozytywnego wyniku na obecność SARS-CoV-2. Do analiz wykorzystano dane z aplikacji COVID-19 Symptom Study, która została opracowana na początku pandemii z myślą o monitorowaniu objawów infekcji i zasięgu epidemii.
Badacze wzięli pod uwagę dane od ponad 372 tys. użytkowników aplikacji w Wielkiej Brytanii z czasów pierwszej fali (do 31 lipca 2020 roku). W tej grupie ok. 175 tys. abonentów zażywało suplementy regularnie (co najmniej przez trzy miesiące), natomiast ok. 197 tys. nie przyjmowało żadnych. W badanej grupie 67 proc. stanowiły kobiety.
U kobiet zaobserwowaliśmy niewielki, ale istotny związek między stosowaniem probiotyków, kwasów tłuszczowych omega-3, suplementów multiwitaminowych lub witaminy D a mniejszym ryzykiem dodatniego wyniku testu na SARS-CoV-2. Nie znaleźliśmy wyraźnych korzyści dla mężczyzn ani żadnego wpływu witaminy C, czosnku lub cynku
- piszą naukowcy we wnioskach z badań. Od razu jednak zastrzegają, że konieczne są kontrolowane, randomizowane badania, aby potwierdzić te obserwacje oraz aby w ogóle można było mówić o jakichkolwiek zaleceniach terapeutycznych.
Ich obliczenia mówią, że przyjmowanie probiotyków wiązało się z niższym o 14 proc. ryzykiem infekcji SARS-CoV-2, kwasów omega-3 o 12 proc., multiwitaminy o 13 proc., a witaminy D o 9 proc. Uwzględniono przy tym czynniki potencjalnie wpływające na ryzyko zakażenia się, takie jak choroby podstawowe, a także rodzaj diety. To ochronne działanie wybranych suplementów widoczne było u kobiet w każdym wieku i o różnej masie ciała.
Podobne wyniki uzyskano analizując dane z aplikacji COVID-19 Symptom Study udostępnione przez użytkowników z USA (45,8 tys.) oraz ze Szwecji (27,4 tys.).
Należy mieć na uwadze, że tego typu badania obserwacyjne nie są w stanie ustalić przyczyny danego stanu, a tylko pewne zależności statystyczne. Ponadto analizowane informacje pochodzą od samych użytkowników, nie badano ani dawek, ani składu zażywanych suplementów diety. Dlatego "potrzebne są dalsze rygorystyczne badania, zanim będzie można wysnuć wnioski na temat wpływu suplementów diety na ryzyko zakażenia się COVID-19" - napisali redaktorzy czasopisma w komentarzu do badań.
Źródła: BMJ, medicalXpress.com