Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Terminem spirulina określa się przede wszystkim te suplementy, które zawierają sinice z grupy Arthrospira platensis lub Arthrospira maxima. Spirulina ma ciemnozielony kolor, niekiedy wpadający w niebieski. Kształtem przypomina spiralę. Najczęściej występuje w postaci sproszkowanej lub wchodzi w skład tabletek będących suplementami diety . Może być dodawana do napojów, herbaty, kanapek lub gorących potraw.
Spirulina to alga będąca bogatym źródłem białka, stanowi ono blisko 70 proc. wszystkich, obecnych w niej wartościowych substancji. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B (przede wszystkim B12), C, D, E, A oraz witaminę K. Spirulina obfituje także w magnez oraz beta- karoten. Zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo, potas, selen oraz kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Te ostatnie są niezbędne w powstawaniu błony komórkowej, głównie tej budującej mięśnie.
Niektóre badania przypisują spirulinie niecodzienne właściwości. Zdaniem naukowców jej regularne przyjmowanie poprawia oraz wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Poprawia pracę serca (zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy) oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Wzmacnia układ trawienia oraz przyspiesza naturalne oczyszczanie organizmu. Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, gospodarkę tlenową, cieplną, równowagę elektrolitową i wodną. Znacznie poprawia pomięć i koncentrację. Jej obecność w kosmetykach nie tylko oczyszcza skórę, ale i ujędrnia. Według badaczy zmniejsza ryzyko wystąpienie alergii oraz choroby stawów (m.in. reumatoidalne zapalenie stawów).
Przyjmowanie spiruliny zalecane jest osobom uprawiającym sporty, nie jedzącym mięsa oraz zmagającymi się nawracającymi infekcjami.
Flawonoidy, samo dobro prosto z natury