Ważną częścią kontrolowania poziomu cukru we krwi jest odpowiednie odżywianie się i pilnowanie tego, co pijemy. Jedną z oznak cukrzycy jest wielomocz (częste oddawanie moczu), co może skończyć się groźnym dla organizmu odwodnieniem i gwałtownym skokiem glukozy we krwi. Niezwykle istotne jest zatem nawadnianie organizmu, ponieważ nadmiar cukru usuwany jest wraz z moczem. Ponadto płyn rozcieńcza krew, a więc jednocześnie wpływa na stężenie glukozy. Każdy posiłek, w tym niemal każdy napój, dostarczają organizmowi węglowodanów, a zatem mają wpływ na glikemię. Co pić, gdy musimy pilnować poziomu cukru we krwi?
Jeśli musimy kontrolować poziom cukru we krwi poszukajmy napojów o zerowej lub niskiej kaloryczności. Zdecydowanie najlepszym napojem pozostaje zwykła woda, a powinniśmy jej pić co najmniej 4-6 szklanek dziennie. Eksperci American Diabetes Assocation (ADA) zachęcają diabetyków do picia około dwóch litrów napojów dziennie, najlepiej wody. Woda jest najlepszą opcją dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ nie zawiera cukru ani żadnych innych związków, które można rozłożyć na glukozę. Drugą zaletą picia wody jest ochrona czynności nerek.
Picie wody:
Jeżeli nie lubimy smaku samej wody, możemy wrzucić do niej niskokaloryczne dodatki, takie jak liście mięty, melisy, bazylii, plasterki cytryny, limonki lub pomarańczy, a także owoce, takie jak jagody i maliny lub ogórka.
Sok z cytryny, spożywany wraz z pokarmem o wysokim indeksem glikemicznym (IG), takim jak chleb, może spowolnić przemianę skrobi w cukier, obniżając w ten sposób IG produktu.
Badania wskazują, że ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi na czczo.
Ten sok poprawia ciśnienie krwi i obniża cholesterol LDL (czyli tak zwany "zły" cholesterol), dzięki czemu może obniżać ryzyko chorób układu krążenia.
Herbatki na bazie ziół są niskokaloryczne, a w dodatku pełne przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Wszystko zależy jednak od odpowiedniego doboru ziół, z których parzymy nasz napój. Bezpieczne dla diabetyka są herbatki z morwy białej, a także z dodatkiem cynamonu czy kurkumy.
Dp takiego koktajlu możemy wrzucić, dla przykładu: jabłko, szpinak, jarmuż, banany, awokado, ogórek, seler, jagody. Unikamy koktajli zawierające same owoce, najlepiej, aby głównym składnikiem pozostawały zielone warzywa. Taki napój to przede wszystkim bogactwo błonnika, który wspomaga trawienie i spowalnia wchłanianie glukozy do krwioobiegu.
Mleko nawadnia i jest dobrym źródłem wapnia, białka i węglowodanów. Najlepiej jest sięgać po mleko odtłuszczone lub półtłuste, kefir, jogurt, maślankę.