Wśród wielu dietetycznych rad, jak obniżyć cukier, znajdziemy też takie, które mówią, aby dzień zaczynać od wypicia wody z cytryną. Czy sok z cytryny rzeczywiście obniża cukier?
Kilka lat temu francuscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym ocenili wpływ czarnej herbaty i soku z cytryny na odpowiedź glikemiczną na pieczywo u zdrowych dorosłych osób. Uczestnicy badania popijali kromki chleba czarną herbatą lub sokiem z cytryny. Po trzech godzinach sprawdzono u nich poziom glukozy we krwi. Okazało się, że herbata nie miała żadnego wpływu na odpowiedź glikemiczną, natomiast sok z cytryny obniżył szczyt stężenia glukozy we krwi średnio o 30 proc. i opóźnił go o ponad 35 min.
Wyniki te są zgodne z wcześniejszymi badaniami in vitro wykazującymi, że obniżenie pH posiłku może spowolnić trawienie skrobi poprzez przedwczesne hamowanie α-amylazy ślinowej. Co więcej, działanie soku z cytryny było podobne do tego, co wielokrotnie obserwowano w przypadku octu i innych kwaśnych pokarmów. Włączanie kwaśnych napojów lub pokarmów do posiłków bogatych w skrobię wydaje się zatem prostą i skuteczną strategią zmniejszania ich wpływu na glikemię
- piszą naukowcy w podsumowaniu (artykuł został opublikowany w 2020 roku w czasopiśmie "European Journal of Nutrition").
Innymi słowy sok z cytryny, spożywany razem z pokarmem o wysokim indeksem glikemicznym (takim jak chleb), może spowolnić przemianę skrobi w cukier, obniżając w ten sposób IG produktu. Przy czym eksperci podkreślają, że najkorzystniej byłoby zjeść cały owoc, a nie tylko wypić sok, ale z cytryną to nie takie proste. Chodzi tutaj o błonnik, który ma wpływ na szybkość wchłaniania cukru do krwioobiegu, co także pomaga ustabilizować glikemię.
- Dzięki dużej ilości witaminy C i rozpuszczalnego błonnika, a także niskiemu IG, cytryny mogą znaleźć miejsce w Twojej diecie, niezależnie od tego, czy masz cukrzycę, czy nie. Istnieją też pewne dowody, że cytryna może przyczynić się do zapobiegania otyłości (nadwaga i otyłość to czynniki ryzyka cukrzycy typu 2) - piszą eksperci na łamach "Diabetes Care Community".
Na co uważać? Mimo iż cytryny przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, należy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, sok z cytryny może powodować erozję szkliwa zębów, ponieważ jest bardzo kwaśny (lepiej więc do soku dodawać wodę), po drugie - może wywoływać zgagę. Ponadto cytryna ma właściwości moczopędne. Skórka z cytryny natomiast zawiera szczawiany, które w nadmiarze mogą prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.
Zatem z sokiem z cytryny jest tak samo, jak z innymi produktami spożywczymi, co za dużo to niezdrowo. Do zaleceń, aby codziennie pić rano sok z cytryny należy więc podchodzić ze stosownym umiarem.
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Źródła: PubMed.gov, PLOS ONE, Diabetes Care Community