Co zrobić, żeby rano cukier we krwi był niski? Zacznij dzień od tego jednego napoju

Jest pełna witaminy C, błonnika, ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Istnieją też inne powody, dla którego warto włączyć cytrynę do naszej diety.

Wśród wielu dietetycznych rad, jak obniżyć cukier, znajdziemy też takie, które mówią, aby dzień zaczynać od wypicia wody z cytryną. Czy sok z cytryny rzeczywiście obniża cukier?

Kilka lat temu francuscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym ocenili wpływ czarnej herbaty i soku z cytryny na odpowiedź glikemiczną na pieczywo u zdrowych dorosłych osób. Uczestnicy badania popijali kromki chleba czarną herbatą lub sokiem z cytryny. Po trzech godzinach sprawdzono u nich poziom glukozy we krwi. Okazało się, że herbata nie miała żadnego wpływu na odpowiedź glikemiczną, natomiast sok z cytryny obniżył szczyt stężenia glukozy we krwi średnio o 30 proc. i opóźnił go o ponad 35 min.

Wyniki te są zgodne z wcześniejszymi badaniami in vitro wykazującymi, że obniżenie pH posiłku może spowolnić trawienie skrobi poprzez przedwczesne hamowanie α-amylazy ślinowej. Co więcej, działanie soku z cytryny było podobne do tego, co wielokrotnie obserwowano w przypadku octu i innych kwaśnych pokarmów. Włączanie kwaśnych napojów lub pokarmów do posiłków bogatych w skrobię wydaje się zatem prostą i skuteczną strategią zmniejszania ich wpływu na glikemię

- piszą naukowcy w podsumowaniu (artykuł został opublikowany w 2020 roku w czasopiśmie "European Journal of Nutrition").

Innymi słowy sok z cytryny, spożywany razem z pokarmem o wysokim indeksem glikemicznym (takim jak chleb), może spowolnić przemianę skrobi w cukier, obniżając w ten sposób IG produktu. Przy czym eksperci podkreślają, że najkorzystniej byłoby zjeść cały owoc, a nie tylko wypić sok, ale z cytryną to nie takie proste. Chodzi tutaj o błonnik, który ma wpływ na szybkość wchłaniania cukru do krwioobiegu, co także pomaga ustabilizować glikemię.

Zalety zdrowotne cytryny

- Dzięki dużej ilości witaminy C i rozpuszczalnego błonnika, a także niskiemu IG, cytryny mogą znaleźć miejsce w Twojej diecie, niezależnie od tego, czy masz cukrzycę, czy nie. Istnieją też pewne dowody, że cytryna może przyczynić się do zapobiegania otyłości (nadwaga i otyłość to czynniki ryzyka cukrzycy typu 2) - piszą eksperci na łamach "Diabetes Care Community".

Na co uważać? Mimo iż cytryny przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, należy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, sok z cytryny może powodować erozję szkliwa zębów, ponieważ jest bardzo kwaśny (lepiej więc do soku dodawać wodę), po drugie - może wywoływać zgagę. Ponadto cytryna ma właściwości moczopędne. Skórka z cytryny natomiast zawiera szczawiany, które w nadmiarze mogą prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.

Zatem z sokiem z cytryny jest tak samo, jak z innymi produktami spożywczymi, co za dużo to niezdrowo. Do zaleceń, aby codziennie pić rano sok z cytryny należy więc podchodzić ze stosownym umiarem.

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Źródła: PubMed.gov, PLOS ONE, Diabetes Care Community

Więcej o: