Może być pomocna w walce z cukrzycą i spowalnić wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach

Jest smaczna, kolorowa i pełna składników odżywczych, w tym błonnika, zatem może przynieść szereg korzyści dla zdrowia. Zawiera też związek, któremu przypisuje się działanie przeciwcukrzycowe.

Morwa biała (Morus alba L.) jest rośliną, która należy do bogatego arsenału tradycyjnych leków chińskich i indyjskich. Różne części rośliny, w tym kora z korzenia, liście i owoce, były tradycyjnie wykorzystywane w leczeniu gorączki, kaszlu, hiperlipidemii, nadciśnienia tętniczego i hiperglikemii. Nic zatem dziwnego, że i współcześnie naukowcy wykazują zainteresowanie tą rośliną, szukając dowodów na jej prozdrowotne walory.

Na świecie uprawia się wiele gatunków morwy, w tym morwę białą, czerwoną, czarną, głównie w  regionach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych, ale najpowszechniej w krajach azjatyckich, takich jak Chiny, Japonia, Korea i Indie. Świeże owoce morwy są jadalne i robi się z nich soki, dżemy, galaretki. Wykorzystuje się też liście, które są jadalne - przede wszystkim w przemyśle hodowlanym, ponieważ służą jako pokarm dla jedwabników, a także jako pasza dla zwierząt mlecznych. Ponadto z suszonych liści morwy robi się bardzo popularne w krajach azjatyckich herbatki ziołowe, a z owoców suszone przekąski. Z liści morwy produkuje się też suplementy w postaci proszków, ekstraktów i kapsułek.

Co znaleziono w liściach morwy?

Liście i owoce morwy są cennym źródłem makro- i mikroelementów oraz kwasów organicznych, w tym wapnia, potas, a także żelaza, cynku i innych mikroskładników, a także kwasu askorbinowego (witamina C). Morwa jest też bogata w białko, tłuszcze, węglowodany, w tym błonnik, kwasy organiczne (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy) i garbniki.

W liściach morwy naukowcy zidentyfikowali alkaloidy iminocukrowe (iminocukry to grupa związków przypominających budową naturalne węglowodany), które wykazują działanie hamujące na enzymy glukozydazy ssaków (to enzymy z grupy hydrolaz, rozcinające wiązania pomiędzy poszczególnymi cząsteczkami glukozy w cukrach złożonych). Mówiąc inaczej, morwa zawiera związek o nazwie DNJ, czyli 1-deoksynojirimycyna, która opóźnia rozkład znajdującej się w jedzeniu skrobi na cukry proste. Wyizolowano też szereg związków o działaniu przeciwutleniającym (kwasy fenolowe, związki flawonolu).

Obiecujące wyniki badań

Morwa (Morus spp., Moraceae) jest dobrze znaną rośliną leczniczą. Wśród właściwości biologicznych morwy wymienia się m.in. działanie przeciwhiperglikemiczne. Zostało udokumentowane w badaniach nad zwierzętami, ale przeprowadzono też niewielkie eksperymenty z udziałem ludzi, które wydają się potwierdzać korzystne działanie morwy na organizm.

W 2007 roku na łamach czasopisma "Diabetes Care" opublikowano wyniki badań z udziałem 10 zdrowych osób i 10 cierpiących na cukrzycę typu 2. Celem tego badania było sprawdzenie, czy liście morwy wpływają na tak zwaną glukozę poposiłkową, czyli stężenie glukozy we krwi po spożyciu posiłku, w tym przypadku napoju zawierającego 75 g sacharozy.

- Jednoczesne spożycie ekstraktu z morwy z 75 g sacharozy znacznie zmniejszyło poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2, obserwowany w ciągu pierwszych 120 minut badania, w porównaniu z grupą kontrolną. Także spadki glukozy we krwi pod koniec badania były mniejsze. Tak więc wahania poziomu glukozy we krwi, od szczytu do minimum, zostały znacznie złagodzone po spożyciu morwy - informowali autorzy badania. Doświadczenie przeprowadzono w Minneapolis VA Medical Center Research Service (USA).

Nie były to jednak dane rozstrzygające i naukowcy wzywali do dalszych badań.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Potrzeba więcej dobrej jakości badań

18 stycznia 2018 w "Pharmaceutical Biology" opublikowano przegląd aktualnie dostępnych badań na temat wpływu ekstraktu z morwy na tak zwane ryzyko kardiometaboliczne, obejmujące nietolerancję glukozy i/lub insulinooporność, otyłość brzuszną, dyslipidemię i nadciśnienie.

Autorzy znaleźli dane sugerujące, że liście morwy mogą skutecznie poprawiać kontrolę glikemii i odwracać oporność na insulinę. Badania (prowadzone na zwierzętach), wskazywały ponadto, że morwa obniża poziom cholesterolu całkowitego, a także cholesterolu LDL ("zły" cholesterol) i trójglicerydów, a podwyższa "dobrego" cholesterolu, czyli HDL. Ponadto wskazywano, że ekstrakt z morwy obniża ciśnienie, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym (to zasługa związków fenolowych i flawonoidów). 

Morwa okazała się więc być rośliną o dużym potencjale leczniczym. Nie wiemy jednak nadal, jakie ilości musielibyśmy przyjmować, aby było to bezpieczne i jednocześnie skuteczne. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, iż w produktach pochodzenia naturalnego stężenie fitochemikaliów jest bardzo różne (zależy m.in. od miejsca, gdzie rosła dana roślina, od gleby, nasłonecznienia itp.) i trudno to kontrolować. Innymi słowy, na rozstrzygające wnioski musimy jeszcze poczekać.

W 2019 roku na łamach "Biomedicine & Pharmacotherapy" autorzy chińscy nawoływali do dalszego odkrywania mechanizmu działania i zalet liści morwy, jako nowego środka leczniczego. Udało im się wykazać, że aktywne składniki liści morwy łagodzą cukrzycę typu 2 oraz uszkodzenie wątroby i nerek u myszy.

Morwa może być pomocna w walce z cukrzycą, spowalniając wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach, potrzebne są jednak badania na ludziach, zanim będzie można dojść do jakichkolwiek jednoznacznych wniosków

- piszą eksperci "healthline".

Jeśli chorujemy na cukrzycę, przed podjęciem decyzji o piciu herbatki z liści morwy czy zażywaniu suplementów z morwą, koniecznie skonsultujmy się z lekarzem. Natomiast osoby zdrowe mogą bez wahań pić herbatę z morwy białej czy jeść suszone owoce morwy jako urozmaicenie codziennej diety.

Źródła: ncbi.nlh.nih.gov, Diabetes Care, sciencedirekt.com, pub.med.gov, healthline.com, drugs.com

Więcej o: