Kluczem do kontroli glukozy we krwi jest właściwa dieta. Jak powinno wyglądać nasze śniadanie, jeśli zależy nam na obniżeniu poziomu cukru? Oto kilka wskazówek.
Warto zaczynać dzień od szklanki wody. Odwodnienie i wysoki poziom cukru idą niestety ze sobą w parze. Dlatego też picie wody pomaga go obniżyć. Jak wyjaśnił na ethatis.com dietetyk Justin Chan:
Woda pomaga zapobiegać koncentracji glukozy we krwi. A to z kolei wpływa na jej obniżenie.
Śniadanie to dla wielu osób najważniejszy posiłek. W przypadku osób, które chcą obniżyć poziom cukru we krwi, powinno ono być wysokobiałkowe. Taki wybór zmniejsza wahania glukozy w ciągu dnia. Poza tym doskonale wpływa na stabilizację poziomu cukru. Sprawdzone źródło białka możemy znaleźć m.in. w jajach, tuńczyku, produktach mlecznych. Do tego dochodzą źródła białek roślinnych - m.in. rośliny strączkowe, tofu, komosa ryżowa.
Istnieje też cała lista produktów, które nie są wskazane ani osobom, które zmagają się z cukrzycą, ani tym, u których występuje ryzyko rozwoju choroby. W szczególności powinno się wykluczyć następujące produkty:
Jaka jest norma cukru we krwi u osoby dorosłej? W standardowych warunkach obowiązują poniższe przedziały:
Jednak inaczej normy te prezentują się u osób starszych i dzieci. W przypadku seniorów na czczo cukier powinien mieścić się w przedziale 80-140 mg/dl, a po posiłku nie przekraczać 180 mg/dl. Natomiast u najmłodszych glukoza na czczo powinna zamykać się między 70-100 mg/dl.