Wysoki cholesterol? Sięgnij po te przyprawy. Ochronią organizm także przed innymi schorzeniami

Lipoproteina o niskiej gęstości to inaczej tzw. zły cholesterol. Przekroczenie obowiązujących norm jest niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Co gorsza, wysoki cholesterol nie daje żadnych objawów. Dlatego tak istotne jest cykliczne wykonywanie badań. Jak obniżyć poziom LDL? Ważne jest przestrzeganie diety. Istotną rolę grają także pewne popularne przyprawy.
Zobacz wideo Poncz rabarbarowy. Tak, mili Państwo, smakuje lato 2016

Jak obniżyć poziom cholesterolu? To pytanie pada dość często, kiedy wyniki krwi pokazują, że lipoproteina o niskiej gęstości, oznaczona w skrócie LDL, występuje w zbyt wysokim stężeniu. W takiej sytuacji pierwszym krokiem powinna być konsultacja medyczna. Jednak co poza lekami i dietą może poprawić nasze wyniki? Odpowiedź brzmi, przyprawy!

Sposób na wysoki cholesterol. Sięgnij po goździki i cynamon i imbir

Zarówno imbir, goździki, jak i cynamon wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, czy utleniające. Oddziałują na wiele układów enzymatycznych. Okazuje się jednak, że mogą być bardzo pomocne w walce z wysokim cholesterolem. Naukowcy odkryli, że wprowadzenie przypraw orientalnych do codziennej diety daje bardzo pozytywne rezultaty.

Kamil Hozyasz z Kliniki Pediatrii, Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wraz z Magdaleną Chełchowską z Zakładu Biochemii, Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie przeprowadzili badania mające na celu ukazanie efektów stosowania imbiru, goździków i cynamonu.

Badaniami objęto 12 zdrowych ochotniczek w przedziale wiekowym od 25 do 48 lat. Kobiety deklarowały, że nie stosują w codziennej kuchni orientalnych przypraw. Dwukrotnie pobrano krew. Pierwszym razem przed zastosowaniem mieszanki. Drugim razem po 14 dniach przyjmowania kapsułki zawierającej sproszkowane przyprawy.

W zamieszczonym na stronie czytelniamedyczna.pl, artykule naukowym autorstwa powyższych specjalistów czytamy, iż ekstrakty z imbiru zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych. Wszystko za sprawą stymulacji enzymów, które przekształcają cholesterol w kwasy żółciowe oraz obniżają stężenie cholesterolu.

Naukowcy zaznaczają, że codzienne spożycie około 15 g odpowiednio dobranych przypraw orientalnych bogatych w przeciwutleniacze powoduje po 14 dniach zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein o niskiej gęstości, czyli cholesterolu LDL.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

"Zły cholesterol" dlaczego należy przestrzegać diety?

Zbyt wysoki cholesterol może być niebezpieczny dla zdrowia. Zwłaszcza jeśli przekroczone normy utrzymują się przez dłuższy czas. Cholesterol odkłada się w tętnicach, jego nadmiar prowadzi do powstawania blaszek miażdżycowych, które z kolei zwężają światło przepływu krwi. Wysoki cholesterol może prowadzić do rozwoju choroby niedokrwiennej serca lub zawału.

Lekarze nieustannie alarmują, że przekroczenie norm stężenia cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko śmierci. Pacjenci, którzy nie przestrzegają diety i zaleceń są narażeni na rozwój miażdżycy oraz udar mózgu.

Więcej o: