Z czym kanapki na kolację na wysoki cholesterol? Zacznij od prostego nawyku

Wysoki cholesterol to w dużej mierze błędy żywieniowe. Dlatego, aby poprawić wyniki, które wskazywały przekroczenie normy, należy rozpocząć od diety. Proste rozwiązania sprawią, że z czasem nowa forma odżywiania stanie się nawykiem. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na kolację.
Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem

Wysoki cholesterol to problem wielu Polaków. Jednak po zastosowaniu odpowiedniej diety wyniki często ulegają znacznej poprawie. Co zjeść na śniadanie lub kolację? Mamy kilka propozycji na pyszne kanapki.

Kanapki na wysoki cholesterol. Z czym smakują najlepiej?

Zmiana nawyków żywieniowych to pierwszy krok do odzyskania zdrowia oraz poprawy wyników. Jeśli chcemy obniżyć cholesterol, w pierwszej kolejności należy wykluczyć z diety różne produkty. Poniżej przygotowaliśmy kilka propozycji na zdrową kolację i śniadanie.

  • Kanapka z makrelą w pomidorach. To bardzo proste rozwiązanie. Wystarczy kupić w sklepie rybę w puszce i zjeść ją z pełnoziarnistym pieczywem. Należy pamiętać, aby to była ryba morska.
  • Kanapka z tuńczykiem. Rybę wyciągamy z puszki, odcedzamy z wody lub oleju i kładziemy na pieczywo pełnoziarniste
  • Kanapka z guacamole i sardynkami. Awokado blendujemy. Smarujemy chleb. Na wierzch kładziemy sardynki i szczypiorek.
  • Kanapka z guacamole i warzywami. Pieczywo pełnoziarniste smarujemy pastą z awokado. Kładziemy plastry pomidora, ogórka lub papryki.
  • Kanapka z warzywami i kozim serem. Aby obniżyć cholesterol, należy włączyć do codziennej diety dużo błonnika. Pomocne będą zielone warzywa. Dlatego przyrządzając kanapki, posmarujmy chleb razowy cienką warstwą awokado zamiast masłem. Na wierzch kładziemy dowolną sałatę, plastry koziego sera oraz świeży ogórek.

Kolacja na wysoki cholesterol nie musi być nudna. Poza kanapkami możemy sięgnąć po różne potrawy. Oto dwa przykłady.

  • Jogurt naturalny z płatkami owsianymi. To idealna, lekka, a zarazem sycąca propozycja śniadania. Cztery łyżki płatków wsypujemy na sitko. Sparzamy wrzątkiem i wrzucamy do miski. Całość zalewamy dużym jogurtem naturalnym. Wrzucamy garść borówek.
  • Sałatka z łososiem i gruszką. Szybkim i smacznym rozwiązaniem będzie także sałatka. Wystarczy wrzucić do miski rukolę, roszponkę, lub dowolną sałatę. Dodajemy pomidory, paprykę, oliwki, plastry łososia i gruszkę posiekaną w kostkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy oregano i odrobiną soli.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wysoki cholesterol to problem globalny. Amerykanie alarmują

Wysoki poziom cholesterolu nie daje żadnych objawów, więc wiele osób nie wie, że ich cholesterol przekroczył ustalone normy bezpieczne dla zdrowia. Według amerykańskiej agencji rządowej Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nawet 12 procent dorosłych boryka się z tą przypadłością. Dlatego tak ważna jest profilaktyka. Proste badanie krwi wykaże czy mamy do czynienia z wysokim cholesterolem.

Jeżeli wyniki wskażą na przekroczenie norm, warto wdrożyć inną formę żywienia, która uchroni nas od udaru mózgu oraz chorób serca. Te schorzenia są najczęstszą przyczyną zgonów związanych właśnie z wysokim cholesterolem. Warto nie traktować zmiany posiłków jako diety, która kojarzy się z przykrymi wyrzeczeniami. Najlepszym rozwiązaniem jest stopniowa zmiana przyzwyczajeń, która z czasem stanie się codziennością. Dzięki temu szybko poczujemy różnicę i polubimy nowe dania.

Więcej o: