Więcej artykułów dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Dieta dla cukrzyków to nic innego jak ograniczenie cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Na dobrą sprawę, do jej zasad powinniśmy stosować się wszyscy, aby jak najdłużej zachować dobrą kondycję i uchronić się przed cukrzycą. Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian w codziennych nawykach żywieniowych.
Większość osób cierpiących na cukrzycę, choruje na cukrzycę typu 2. Stosowanie diety w ich przypadku ma na celu osiągnięcie i utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy w surowicy krwi. Dodatkowo, wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych pomoże w utrzymaniu właściwej masy ciała i uzyskaniu optymalnego stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL i LDL oraz triglicerydów w surowicy krwi oraz odpowiedniego ciśnienia tętniczego.
Popularnym przy temacie diety dla cukrzyków jest pojęcie "indeksu glikemicznego". To właśnie ten parametr, oznaczany skrótowo jako IG określa szybkość trawienia danego produktu i tempo wchłaniania cukru we krwi, a tym samym jego zdolność do podwyższania poziomu glukozy po jedzeniu. W przełożeniu na praktykę oznacza to, że jeśli dany produkt ma wysoki indeks glikemiczny - szybciej ulega strawieniu, a tym samym powoduje gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi. Osobom cierpiącym na cukrzycę zaleca się zaś wybieranie produktów o niskim IG.
Niski indeks glikemiczny nie oznacza, że dany produkt jest niesmaczny lub obniży naszą radość z jedzenia. W skrócie, powinniśmy postawić na jedzenie niskoprzetworzone. Częściej sięgajmy więc po chleb razowy, orzechy, surowe owoce i warzywa. W doborze składników naszej diety, możemy posiłkować się poniższą listą:
Pamiętaj, że przy ustalaniu jadłospisu warto skonsultować się z lekarzem. To on doradzi nam, które produkty sprawdzą się w naszym przypadku najlepiej.