Zajady, czyli zapalenie kątów jamy ustnej, to dolegliwość, w przebiegu której dochodzi do wystąpienia pęknięć i nadżerek w kącikach ust. Zmiany, o których mowa, zwykle są bolesne i znacząco utrudniają wykonywanie najbardziej podstawowych czynności, jak spożywanie posiłków i przyjmowanie płynów.
Mówiąc o zajadach, na myśli trzeba mieć występujący jedno- lub obustronnie stan zapalny w miejscu połączenia warg. Poza wspomnianymi wcześniej pęknięciami i nadżerkami, u osób dotkniętych tą dolegliwością pojawia się szereg charakterystycznych symptomów, takich jak:
W niektórych przypadkach, pęknięcia mają tendencję do krwawienia.
Skąd biorą się zajady w kącikach ust? Przyczyny występowania tej dolegliwości to przede wszystkim infekcje bakteryjne i/lub zakażenia drożdżakowe. Powstawaniu zajadów sprzyjają także inne czynniki. W tym miejscu należy wskazać na:
W wielu przypadkach, zajady powstają w następstwie urazów mechanicznych. Dotyczy to przede wszystkim osób noszących aparaty ortodontyczne i protezy zębowe.
Zdarza się, że zajady są objawem poważnej choroby - nowotworu lub kiły wrodzonej.
W przypadku dzieci, zajady zwykle są rezultatem nadmiernej ekspozycji na działanie śliny. Taki stan może być następstwem ząbkowania, ssania smoczka i częstego oblizywania warg. Wilgotne środowisko stwarza idealne warunki do rozwoju grzybów, zwłaszcza Candida albicans, odpowiedzialnych za rozwój zapalenia kątów ust.
W wielu przypadkach, zajady u dzieci powstają w następstwie wkładania do ust brudnych przedmiotów i złych nawyków higienicznych, zwłaszcza zbyt rzadkiej wymiany szczoteczki do zębów. Jeżeli pęknięcia utrzymują się przez dłuższy czas lub często nawracają, mogą wskazywać na anemię, niedobory witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego.
Leczenie zajadów ma charakter przyczynowy. Zanim lekarz zaordynuje konkretną terapię, najpierw ustali przyczynę występowania zmian. Wspomagająco stosuje się miejscowe środki o działaniu łagodzącym, ochronnym i regenerującym.
Zobacz też: Witamina B2 (ryboflawina): właściwości, rola. Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B2