Dwutlenek tytanu w kosmetyce, lekach i pożywieniu. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Dwutlenek tytanu to popularny składnik kosmetyków, leków, a nawet jedzenia. Jakie ma właściwości? Czy dwutlenek tytanu jest szkodliwy? Wyjaśniamy.

Dwutlenek tytanu - co to jest?

Dwutlenek tytanu to biały, bezwonny i matowy proszek, który nie jest rozpuszczalny w wodzie i posiada właściwości amfoteryczne. W kosmetyce dwutlenek tytanu wykorzystywany jest jako filtr przeciwsłoneczny, wypełniacz i barwnik. To także składnik wielu leków.

Ten niepozorny biały proszek wzbudza w ostatnich latach spore kontrowersje. To dlatego, że nie do końca stwierdzone i zaakceptowane jest jego szkodliwe działanie. 

Mimo licznych doniesień o szkodliwości dwutlenku tytanu, nie ma jeszcze zbyt wielu miejsc na świecie, które zdecydowały się na zakaz stosowania tego dodatku. Wyjątkiem jest Francja, która do końca 2018 roku zamierzam wprowadzić takie prawo.

Fosforany - niezdrowy składnik znany nam z etykiet produktów spożywczych >>

Gdzie stosuje się dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w kosmetyce i medycynie. Co ciekawe, w ostatnich latach z tego składnika korzysta także branża budownicza. Mimo że dwutlenek tytanu nie posiada żadnej wartości odżywczej, często stosowany jest także przez producentów żywności. To dlatego, że dodatek ten nadaje potrawom gładki biały kolor i połysk. Dodawany jest więc m.in. do lodów, wyrobów cukierniczych, jogurtów i gum do żucia.

Pod jakimi nazwami oznaczany jest ten składnik? To zależy od kraju produkcji. Nazwy, z którymi możemy się spotkać na opakowaniach, to m.in.:

  • biel tytanowa
  • Titanium Dioxide
  • Cl77891
  • E171

Dwutlenek tytanu - szkodliwość

W naszym kraju dwutlenek tytanu nie jest jeszcze oficjalnie uznawany za toksyczny. Nadal obowiązuje rozporządzenie ministra zdrowia z 2010 roku, które sytuuje go w wykazie dozwolonych substancji dodawanych do żywności. Kwestia ta może jednak wzbudzać spore kontrowersje. W 2018 roku pojawiła się informacja, że Francja apeluje o niedodawanie dwutlenku tytanu do jedzenia. Skąd te zmiany?

Wyniki badań naukowych wykazały, że dwutlenek tytanu może być szkodliwy dla zdrowia ze względu na fakt, że nanocząsteczki mogą przedostawać się przez różne bariery ochronne naszego organizmu. To stwarza niestety potencjał rakotwórczy. Z tej przyczyny do końca 2018 roku producenci żywności we Francji muszą zaprzestać dodawania tego składnika do swoich wyrobów. 

Syrop glukozowo-fruktozowy - czy naprawdę jest tak szkodliwy, jak się powszechnie uważa? >>

Dwutlenek tytanu - właściwości i działanie

Jak działa dwutlenek tytanu i na czym polega jego szkodliwość? Dwutlenek tytanu wytwarza rodniki tlenowe, które odpowiadają za stres oksydacyjny. To z kolei może wywoływać działanie rakotwórcze. Dowiedziono także, że składnik ten przenika do błon komórkowych, przez co uszkadza DNA. Ponadto, zdaniem naukowców z Turynu, składnik ten sprzyja degradacji komórek nerwowych.

Dwutlenek tytanu w kosmetyce - jak jest wykorzystywany

Dwutlenek tytanu znajduje od lat szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jedną z najważniejszych funkcji tego składnika jest ochrona skóry przed szkodliwymi skutkami promieniowania UVB i UVA. Sprawia także, że kosmetyki ochronne nie tracą swoich właściwości pod wpływem temperatury.

Oprócz tego:

  • dwutlenek tytanu zagęszcza emulsje
  • rozjaśnia kolorowe kosmetyki (np. pudry i pomadki)

Dwutlenek tytanu - o tym pamiętaj

Dwutlenek tytanu to popularny składnik kosmetyków, leków, a nawet jedzenia. W ostatnich latach ten dodatek wzbudza jednak spore kontrowersje. Mimo badań, które potwierdziły jego zły wpływ na zdrowie człowieka, nadal jest stosowany w wielu przemysłach. Pierwsze kroki w celu wyeliminowania tego dodatku podjęła Francja. Do końca 2018 roku dwutlenek tytanu ma nie być dodawany w tym kraju do jedzenia.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Dwutlenek tytanu rozpoznamy na etykietach dzięki różnym oznaczeniom. To m.in Cl77891 i E171
  • Dwutlenek tytanu nadaje potrawom gładki biały kolor i połysk. To dlatego często jest stosowany jest w cukiernictwie. Znany jest także pod nazwą żelatyna tytanowa.
  • W naszym kraju dwutlenek tytanu nie jest uznawany za toksyczny. Rozporządzenie ministra zdrowia z 2010 roku sytuuje go w wykazie dozwolonych substancji dodawanych do żywności.
  • Nadal są prowadzone badania, które w najbliższym czasie być może przyczynią się do ostatecznego uregulowania tej kwestii.

Zobacz także:

Więcej o: