Brzuch płaski jak deska? Jedz to codziennie na śniadanie, a zobaczysz różnicę

Płaski brzuch to marzenie wielu osób. Na jego wygląd ma wpływ wiele czynników, w tym oczywiście aktywność fizyczna oraz dieta. Okazuje się, najbardziej warto skupić się konkretnie na śniadaniu. Co jeść, by mieć płaski brzuch?

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia mówi się non stop od lat. Mimo to wiele osób te zalecenia ignoruje, całkowicie rezygnując z jego jedzenia. W końcu rano nie każdy jest głodny lub ma czas na przygotowywanie posiłku. A mniej posiłków, to mniej przyjętych kalorii. Prawda? Otóż zdecydowanie nie.

Zobacz wideo Chirurg radzi, jak poprawić wygląd brzucha [NaZdrowie]

Dwa składniki na płaski brzuch 

Śniadaniu warto poświęcić choćby krótką chwilę. Rozkręca metabolizm i daje nam energetycznego kopa na cały dzień. Jeśli je sobie odpuścimy, w późniejszych porach dnia nasz organizm będzie się domagał więcej kalorii, niż zwykle. A wtedy włącza się podjadanie i nici z redukcji masy i płaskiego brzucha.

Śniadanie powinno być konkretne. To w kolejnych posiłkach możemy trochę uciąć kalorie. Co nie jest równoznaczne z tym, żeby dzień rozpoczynać od tłustej jajecznicy na boczku z dodatkowym serem na wierzchu. Dodatkowo nie musi to być wcale skomplikowana potrawa złożona z kilkunastu produktów. Tak naprawdę wystarczy zapamiętać, że dobre śniadanie powinno nam dostarczać sporo białka i błonnika. To właśnie te składniki wspierają pracę układu pokarmowego, przyspieszają nasz metabolizm, wspomagają proces redukcji wagi, a tym samym poprawiają nasz wygląd.

Co jeść na śniadanie, by mieć płaski brzuch?

Owsianka to pierwsze, co powinno przychodzić do głowy, jeśli myślimy o błonniku. Płatki owsiane są jego bogatym źródłem. W dodatku nie wywołuje dużych skoków cukru we krwi - a więc i dużych spadków, które powodują, że szybko tracimy energię. Węglodowany zawarte w owsiance uwalniają się powoli i stabilnie, dzięki czemu nie stajemy się senni i głodni już kilkadziesiąt minut po zjedzeniu śniadania.

Jajka są za to doskonałym źródłem białka. Tak jak wspomnieliśmy, lepiej jednak nie przyrządzać ich na tłusto - wtedy od rana będziemy ociężali i senni. Zamiast tego najlepiej przygotować je z niewielką (jeśli w ogóle) ilością tłuszczu, np. na miękko lub w postaci omleta. Za to w towarzystwie warzyw bogatych w błonnik, jak pomidory, marchew czy groszek.

Jogurt również zawiera sporo białka. Szczególnie warto skupić się na greckim lub wysokobiałkowym. To doskonały produkt, który pozwoli cieszyć się śniadaniem na słodko, którego wiele osób nie może sobie odmówić z rana. Posiłek na bazie jogurtu przygotujemy w okamgnieniu, więc brak czasu nie jest tu argumentem. Do tego produktu można dodać owoce bogate w błonnik (np. starte jabłko, pomarańczę, banany czy suszone morele), orzechy lub granolę z płatkami owsianymi i mamy gotowe ekspresowe śniadanie na płaski brzuch.

A jeśli z rana wolicie wykorzystać każdą sekundę na sen i rzeczywiście tego czasu na jedzenie wam brakuje, warto skłonić się ku napojom proteinowym. Przygotowuje się je i spożywa ekspresowo (nawet w drodze do pracy), a korzyści płynące z takiej białkowej bomby zauważycie naprawdę szybko. By szejkowi dodać więcej wartości, można zblendować go z owocami.

Więcej o: