Obiady i kolacje z chromem

Ten śladowy minerał pełni ważne funkcje: kontroluje gospodarkę węglowodanową organizmu oraz reguluje zawartość tłuszczu i cukru we krwi. Dobrymi źródłami chromu są: pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, orzechy, pieczarki i czarna herbata

Dołącz do nas na Facebooku!

W - SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I SZPINAKIEM:

Składniki: 25 dag ziemniaków, 15 dag pomidorów, 20 dag świeżego ogórka, 10 dag liści świeżego szpinaku, 5 orzeszków laskowych lub brazylijskich, 6 łyżek bulionu warzywnego, łyżeczka musztardy, łyżka natki pietruszki, łyżeczka oleju , odrobina soku z cytryny, sól, pieprz.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy przestygną, obrać, pokroić w plastry. Bulion wymieszać z musztardą, natką i olejem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pomidory pokroić na małe cząsteczki. Ogórek obrać, pokroić w plasterki. Liście szpinaku przebrać, starannie umyć, osuszyć, pokroić w paski. Wymieszać wszystkie składniki, polać sosem, przyprawić do smaku, posypać posiekanymi orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.

W - ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z ROKPOLEM:

Składniki: 25 dag ziemniaków, mała marchewka, 10 dag pieczarek, łyżeczka oleju, 2 łyżki bulionu warzywnego, łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub ćwierć łyżeczki suszonego, 5 dag rokpola lub innego tłustego sera, sól, pieprz.

Ziemniaki ugotować w łupinach. Marchew pokroić w plastry, pieczarki - w ćwiartki, razem podsmażyć. Przyprawić, podlać bulionem, dusić 5 min. Ziemniaki

W- KARTOFLANKA Z GRZANKAMI:

Składniki: 20 dag ziemniaków, cebula, mała porcja włoszczyzny świeżej lub mrożonej, 2 szklanki bulionu warzywnego, kromka grahama, łyżka rzeżuchy, pół łyżeczki oleju, ząbek czosnku, odrobina sosu tabasco, sól, pieprz.

Pokrojone ziemniaki, cebulę i włoszczyznę włożyć do garnka, zalać wrzącym bulionem i gotować około 15 min na małym ogniu pod przykryciem. Przyprawić potrawę sosem tabasco, solą i pieprzem (zupa powinna być pikantna),posypać rzeżuchą. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na teflonowej patelni nasmarowanej olejem i natartej ząbkiem czosnku. Wsypać grzanki do talerza z zupą. Obrać, pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, a na niej marchewkę z pieczarkami. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, posypać rokpolem. Zapiekać ok.15 min.

B - MEDALION WIEPRZOWY ZAPIEKANY Z ORZECHAMI:

Składniki: 12 dag schabu, mała cukinia, mały bakłażan, ząbek czosnku , 5 orzeszków cashew lub laskowych, łyżka startej goudy, łyżeczka świeżych posiekanych listków majeranku lub pół łyżeczki suszonego, łyżeczka oleju, sól, pieprz.

Mięso posolić, posypać pieprzem i obsmażyć z obu stron na gorącym oleju, po czym przełożyć do płaskiej formy do zapiekanek. Oczyszczone warzywa drobno pokroić, czosnek posiekać, smażyć razem, mieszając, około 10 min na rozgrzanym tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Orzeszki posiekać, wymieszać z serem i majerankiem, posypać medaliony i krótko (5 -10 min) zapiekać w piekarniku.

W - KOLOROWE SANDWICZE:

Składniki: 2 kromki ciemnego chleba tostowego, 7 dag chudego twarogu, 15 dag pomidorów n plasterek polędwicy łososiowej lub wędzonki krotoszyńskiej (2 dag), łyżka rzeżuchy, pieprz.

Kromki chleba tostowego posmarować twarożkiem, posypać pieprzem oraz rzeżuchą, przełożyć plastrem wędliny. Jeść z pomidorami .

Czytaj także:

Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?

Błonnik: strażnik zdrowia

Dieta omega 3

Tłuszcze: dobre, czy złe

Kapsaicyna, ogień prosto z natury

Więcej o: