Śledziem w depresję

Śledź to z pewnością jedna z popularniejszych ryb. Króluje na polskich stołach nie tylko przy okazji wigilijnej kolacji. Może być podawana na wiele sposobów i zawsze świetnie smakuje. Oferuje jednak coś więcej niż doznania kulinarne. Obniża cholesterol i poprawia nastrój.

O walce z depresją i ludziach, którzy mają ją za sobą, przeczytaj w książkach >>

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Śledź to jedna z popularniejszych ryb morskich. Występuje niemal w każdym oceanie i morzu na świecie. Jej długość waha się między 30 a 45 centymetrów. Niektóre żyją 20-25 lat.

Śledź - bogactwo witamin

Obfituje w kwasy omega-3 (2,31g/100g, dzienne zapotrzebowanie to 1g) i omega-6 (2,67g/100g, dzienne zapotrzebowanie to ok. 5g), które m.in. zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran. Kwasy zwiększają wydzielanie dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego. Śledzie są również źródłem witamin A, D, E:

- w 100g jest 53 ?g witaminy A, dzienna norma to 800 ?g

- w 100g jest ok. 25 ?g witaminy D, dorosła osoba potrzebuje jej ok. 5 ?g

- w 100g jest ok. 1mg witaminy E, dzienne zapotrzebowanie to 10mg.

Witaminy te zapobiegają miażdżycy, chronią oczy oraz zapobiegają starzeniu się skóry i pojawianiu się zmarszczek. Dodatkowo witamina D, wapń i fosfor wspomagają, przede wszystkich układ kostny.

Witaminy z grupy B: B6, B2 i B12 - regulują metabolizm białek i węglowodanów, odpowiadają za zdrowy wygląd skóry oraz zapobiegają anemii. Śledź w 100g zapewnia ok. 30 proc. dziennej dawki witamin z grupy B (najwięcej jest w nim witaminy B12 - ok. 5 ?g/100g gdy dzienna dawka to ok. 3 ?g).

Śledź , jak większość morskich ryb jest rybą tłustą, mimo to wszyscy dbający o linie mogą go jeść bez obaw o zgrabną sylwetkę. Dzieje się tak dzięki obecności potasu, który ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru wody, a kwasy tłuszczowe przyspieszają przemianę materii. Śledź zawiera również cynk i miedź. Pierwszy z pierwiastków odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz poprawia funkcjonowanie mózgu. Cynk uczestniczy w produkcji tzw. prostaglandyn, grupy hormonów, które odpowiadają m.in. za regulację ciśnienia krwi oraz prawidłowy rytm serca. Natomiast miedź ma działanie przeciwbakteryjne.

Śledź poprawi ci samopoczucie, ale...

Jedzenie śledzi poprawia pamięć i koncentrację, sprzyja wytwarzaniu serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Trzeba jednak uważać na śledzie marynowane. Duża zawartość sodu zatrzymuje wodę w organizmie. Może również powodować niestrawność, podrażnić błonę śluzową oraz zwiększyć wydzielanie soków trawiennych. Zawartość histaminy i tyraminy (pochodna psychoaktywnego związku przenoszącego informacje między komórkami), szkodzi osobom, które mają skłonności do migrenowych bólów głowy. Jedzenia śledzi powinni unikać przyjmujący niektóre leki na depresję i nadciśnienie. Wysoki poziom tyraminy, może spowodować niebezpieczny skok ciśnienia tętniczego.

Śledź uczula

Śledź podobnie jak inne gatunki ryb może uczulać. Alergie pokarmowe w tym przypadku najczęściej odpowiedzialne są białka zawarte w rybim mięsie. Czasami reakcja alergiczna pojawia się u osób, które wcześniej nie miały żadnych oznak uczulenia. Dzieje się tak ponieważ śledź ma zdolność wyrzucania histaminy, która osadza się w jego ciele. Ten związek chemiczny bardzo często występuje w mięsie i nie tylko rybim. Choć histamina naturalnie produkowana jest przez organizm człowieka, to zawarta w pożywieniu nie ulega rozkładowi, a jej nadmiar może prowadzić do zatruć i reakcji alergicznych.

Reakcja alergiczna może wystąpić nie zależnie od sposobu podania śledzia . Temperatura też nie ma tu żadnego znaczenia. Osoby uczulone na śledzia powinny unikać również jedzenia owoców morza oraz innych morskich zwierząt (skorupiaki, mięczaki). Na tego typu dolegliwości najczęściej cierpią dzieci i młodzież, oraz osoby żyjące w regionach mocno związanych z rybołówstwem. Tego typu alergia wymaga całkowitego usunięcia go z diety.

Zobacz wideo

Czytaj także:

Panga - co naprawdę w niej siedzi

Halibut - morski olbrzym

ABC witamin

Karp i krewniacy: ryby dobre nie tylko od święta

Dorsz dobry nie tylko dla serca

Więcej o: