Olej z kiekw pszenicy - na such skr i zmarszczki

Spord tuszczw rolinnych olej ten wyrnia wyjtkowo wysoka zawarto witaminy E. Przyda si przede wszystkim do pielgnacji mocno przesuszonej i pkajcej skry, a take cery dojrzaej i wraliwej.

Docz do Zdrowia na Facebooku!

Olej z kiekw pszennych, jak wskazuje nazwa, wytwarza si poprzez toczenie podkiekowanych ziaren pszenicy. Zimnotoczony, a wic najbardziej wartociowy olej, ma pikn, zocist barw i delikatny, zboowy aromat. Jego zalet jest rwnie wydajno - do posmarowania caej twarzy powinno nam wystarczy okoo 4 kropli.

Olej przeciwko przesuszeniu i oznakom starzenia

Znajdziemy w nim przede wszystkim rekordow wrd olejw zawarto witaminy E (podobnie jak np. w oleju rokitnikowym), mniej wicej trzy razy tyle, ile w o wiele popularniejszym w naszym kraju oleju sonecznikowym. Zwana "witamin modoci", jest naturalnym, silnym antyutleniaczem, chronicym nasze ciao przed wolnymi rodnikami i spowodowanymi przez nie uszkodzeniami komrek, czyli tzw. procesami starzenia. Co istotne, witamina ta dziaa w ten sposb zarwno stosowana wewntrznie, jak i zewntrznie, a zatem oleju z kiekw pszenicy moesz uywa podobnie, jak kremu przeciwzmarszczkowego.

Ze wzgldu na zawarto tej witaminy, wietnie nada si jako odywka do skry przesuszonej i pkajcej, a take amicych si i osabionych wosw (nie obcia ich tak, jak np. oliwa) i paznokci, a szczeglnie suchych skrek wok nich. Przyda si rwnie jako regenerujce "serum" do pkajcych pit i ust, czy zrogowaciaej skry na okciach i kolanach.

Dla cery wraliwej

Poniewa tuszcz ten zwykle nie podrania, a przy tym dziaa lekko przeciwzapalnie, z powodzeniem nada si do pielgnacji twarzy (a nawet demakijau oczu), nawet u osb z tendencj do atopii (wicej na ten temat: Nadwraliwa skra, czyli jak sobie radzi z atopi) oraz trdzikiem. Przy tym, cho wydaje si bardzo tusty, szybko si wchania. Sprawdzi si zatem rwnie w przypadku cery mieszanej.

Ponadto olej z kiekw pszenicy jest rwnie dobrym rdem witaminy K, dbajcej przede wszystkim o prawidowy przebieg procesu krzepnicia. Zewntrznie poleca si j natomiast w celu poprawy kolorytu skry naczynkowej i cery dojrzalej, po opalaniu i zabiegach wypeniajcych, a take w celu zmniejszania widocznoci blizn.

Dobry take do jedzenia

Ponadto olej z kiekw nada si take do jedzenia, cho ze wzgldu na jego cen raczej si to nie opaca. Obok jajek (a konkretnie tek jaj), podrobw i drody, jest on bardzo bogatym rdem choliny, zwanej do niedawna witamin B4, a obecnie uznawanej za substancj "witaminopodobn". O jej rda w diecie powinny dba przede wszystkim kobiety w ciy oraz karmice piersi, poniewa jest ona jednym ze skadnikw, wspierajcych prawidowy rozwj ukadu nerwowego dziecka (podobnie jak kwas foliowy czy kwasy DHA).

Jest on rwnie rdem zwizku o nazwie oktakonasol. Cho brak jest szczegowych i wiarygodnych bada na ten temat, wiele osb uwaa go za substancj, poprawiajc wytrzymao organizmu oraz czas reakcji. Z tego powodu, w latach 60-tych olej z kiekw pszenicy sta si synn naturaln odywk wrd sportowcw.

Jak si z nim obchodzi?

Ze wzgldu na to, e jest dosy tusty, olej z kiekw pszenicy warto wymiesza z innym, lejszym w konsystencji olejem, szczeglnie, gdy chcemy uy go do masau. Polecane s przede wszystkim makadamia i jojoba, z ktrych - po wymieszaniu z olejem z kiekw pszenicy - powstanie wietny produkt, odywiajcy such skr, poprawiajcy jej elastyczno, a take naturalny kosmetyk, zapobiegajcy pojawieniu si rozstpw.

Pomimo, e duo w nim witaminy E, chronicej olej przed utrat waciwoci i jeczeniem, po otwarciu najlepiej przechowywa go w lodwce, maksymalnie przez 6-8 miesicy. Nie zaszkodzi te butelka z ciemnego szka. Warto przy tym zaopatrywa si w niego u sprawdzonych producentw, np. w aptekach, poniewa im wieszy olej, tym lepsze jego waciwoci.