grzyby
-
Muchomor zielonawy (sromotnikowy) - opis, występowanie, postępowanie w przypadku zatrucia
Muchomor zielonawy wciąż nazywany jest błędnie sromotnikiem lub muchomorem sromotnikowym. To jeden z najbardziej niebezpiecznych i szkodliwych dla człowieka grzybów, który zawiera aż trzy grupy toksycznych substancji. Ten rodzaj muchomora występuj...
-
Mikrobiom, mikrobiota: co to jest? Dlaczego jest ważna dla naszego zdrowia?
Mikrobiom, zwany też mikrobiotą, to ogół mikroorganizmów, które zamieszkują określone środowisko. Znajdują się także, w niezwykłej obfitości, w ludzkim organizmie. Człowiek jest częścią przyrody i - jak mówią badania - ponad połowa komórek w jego...
-
Pościel i prześcieradło to siedliska zarazków. Ekspert wyjaśnia, jak często należy je prać
W łóżku spędzamy nawet jedną trzecią całego życia. Wiele osób żyje w przekonaniu, że skoro kładą się spać czyści - po kąpieli lub prysznicu - to i ich pościel też musi być czysta. Nic bardziej mylnego.
-
Myślisz, że dzielisz łóżko tylko z partnerem? "Nigdy nie jesteśmy sami", czyli intymne chwile i dolegliwości w towarzystwie mikrobów
Nigdy nie jesteśmy sami. Mikroby dotrzymują nam towarzystwa, dzielą z nami intymne przeżycia i wstydliwe dolegliwości. Zawsze - w sypialni też. Jak ta wiedza może nam się przydać w codziennym życiu? Publikujemy fragmenty książki Margit Kossobudzki...
-
Co pyli we wrześniu? Jakie alergeny "wiszą w powietrzu"
Bylica, trawa, grzyby, pleśń - to źródła alergenów, które mogą uprzykrzyć życie alergików we wrześniu. Sprawdź, co jeszcze wywołuje alergie w tym miesiącu i jak się przed tym chronić.
-
Turki grzyby. Smaczni mieszkańcy polskich lasów
Turki to grzyby, o których słyszy się bardzo rzadko. Ich niska popularność wynika z tego, że występują jedynie w niektórych regionach Polski. Na pierwszy rzut oka turki kojarzyć się mogą z grzybem trującym, gdyż mają dosyć specyficzny wygląd. Co...
-
Miodówka grzyb - jak ją rozpoznać oraz co można z niej przyrządzić?
Miodówka jest często spotykanym grzybem występującym w polskich lasach. Cechuje się on oryginalnym smakiem, co sprawia, że od setek lat wykorzystywany jest w celach kulinarnych, gdyż wzbogaca smak wielu dań. Miodówkę spotkać można na terenie całej...
-
Grzyb gołąbek - czy warto zbierać?
Gołąbki to mało znany gatunek grzybów rosnących pospolicie w polskich lasach. Mimo że przez większość grzybiarzy jest raczej omijany, to istnieje całkiem spora grupa osób, które chętnie wykorzystują te grzyby do suszenia, marynowania i gotowania....
-
Podgrzybek złotawy - z którymi grzybami łatwo go pomylić? Czy jest jadalny? [występowanie, opis]
Podgrzybek złotawy to bardzo pospolity gatunek na półkuli północnej. Jak rozpoznać i gdzie szukać takich okazów? Czy podgrzybek złotawy jest jadalny? Podpowiadamy.
-
Podgrzybek brunatny - gdzie występuje i czy jest jadalny? [Krótki opis gatunku]
Podgrzybek brunatny to smaczny grzyb z rodziny borowikowatych. Gdzie i kiedy powinniśmy go szukać? Z którymi gatunkami łatwo go pomylić? Czy podgrzybek brunatny zawsze nadaje się do jedzenia? Podpowiadamy.
-
Nowy wariant koronawirusa atakuje. Już za moment szczepienia
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
- Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem
- Jak często brać prysznic? Opinie dermatologów
- Taka zmiana w diecie rzeczywiście zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie